Koken met Hugo!

RECEPT: Seizoensgroentes en witte chocolademousse met rood fruit

24 mei 2021 17:39 Aangepast: 27 mei 2021 13:45

Op deze mooie pinksterdag maakt Hugo een fris en zomers voorjaarsgerecht. Hollandse garnaaltjes, aardappels van de nieuwe oogst en seizoensgroentes, met als dessert een overheerlijke witte chocolademousse.

De 'nieuwe oogst-aardappel' is er niet zomaar eentje. Volgens Hugo is deze lekkerder dan de gemiddelde aardappel, omdat deze een vollere smaak heeft. Daarnaast is het velletje van deze aardappels nog heel dun, waardoor je ze met de schil eraan kunt eten. "In de schil zitten veel vitamines en smaak."

Nieuwe aardappels met seizoengroentes en Hollandse garnalen

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 700 g nieuwe aardappels
  • zout en peper
  • 200 g peultjes
  • 400 g doperwten in de peul of 200 g gedopte erwten
  • 1 sjalot
  • neutrale olijfolie
  • 100 g zeekraal
  • dragonazijn naar smaak
  • 200 g Hollandse garnalen
  • 1 bakje tuinkers

 

Witte chocolademousse met bramen en frambozen

  • Nagerecht 6 personen
  • Bereiding circa 20 minuten + 2 uur opstijven

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine
  • 150 g witte chocolade
  • 500 ml slagroom
  • 50 g poedersuiker
  • 400 g bramen en frambozen
  • citroenmelisse of munt

Seizoensgroentes

Hugo gebruikt vandaag verse doperwten: "Supervers, net een snoepje. Niet te vergelijken met doperwten uit een pak. Veel lekkerder."

Pel de doperwten en maak de peultjes klaar. Dit doe je door het kontje van de peul af te breken en naar beneden te trekken, zodat je het draad meeneemt. Dit wil je het liefst niet in je peultjes hebben, aangezien deze hard kan zijn en dat is niet zo lekker.

Snijd de peulen door midden en breng water aan de kook. Hierin ga je straks de erwten en peultjes blancheren. Omdat je met verse groentes werkt, hoeft dit echt maar heel kort!

Blancheren

Als het water kookt, voeg je de peulen en doperwten toe met een beetje zout. Kook de groentes maximaal een minuut en doe ze daarna in een bak met koud water, om te zorgen dat ze niet doorkoken en alsnog snotterig worden.

Kook je verse groentes te lang, dan gaat de kleur, geur, vitamines en smaak verloren en dat is zonde!

Snijd ook de aardappels in stukken en zet deze op in een pan met koud water, zodat deze geleidelijk kunnen garen. Als de aardappels zachtgekookt zijn, giet je ze af. 

Witte chocolademousse

Vaak maken mensen een chocolademousse met eiwit, maar vandaag gebruikt Hugo gelatine.

Laat de gelatine zacht worden in een kommetje met water. Hak ondertussen de witte chocolade in stukken.

Zet een pannetje op het vuur en laat de chocolade hierin smelten.

Doe 150 ml van de room bij de witte chocolade en blijf roeren tot je een glad mengsel hebt. De room helpt je chocolade sneller te smelten.

Als de chocolade helemaal gesmolten is, knijp je de gelatine uit en roer je deze door de warme chocolade heen. 

Pak dan een kom en doe hier de overige room in, samen met de poedersuiker. Klopt dit op tot een lobbige substantie. 

Let op: lobbig, dus niet helemaal stijf! Je kunt dit met de hand doen, maar een keukenmachine gebruiken mag natuurlijk ook. Indien je de mixer aanzet, doe dit dan zachtjes, anders stuift het poedersuiker alle kanten op.

Als de gelatine is opgelost, laat je de room even iets afkoelen. 

Zodra de room is afgekoeld, voeg je deze bij de lobbige, opgeklopte slagroom.

Doe wat frambozen en bramen in een glas en schenk het chocolademengsel over het fruit heen en laat het toetje dan opstijven in de koelkast.

Hollandse salade

Snipper de sjalot en fruit 'm aan in de pan. Voeg na een paar minuten de zeekraal toe en bak deze mee. Zeekraal is een zilte groente en heeft een korte bereidingstijd nodig, dus roerbak deze pas op het laatste moment mee.

Waar te koop? Je kunt zeekraal tegenwoordig in de meeste supermarkten wel kopen - en anders slaag je gegarandeerd bij de visboer.

Pak een kom en doe daar de doperwtjes en peultjes in. Doe de gekookte aardappels erbij, samen met wat olijfolie en de aangefruite ui en zeekraal. 

Voeg de dragonazijn toe aan de salade en spatel alles goed door elkaar. Dragon is friszuur en heeft een kruidige smaak: een heerlijke toevoeging aan zo'n voorjaarssalade!

Aan tafel

Schep de salade op de borden en maak deze af met de Hollandse garnaaltjes. Voor het oog prachtig, maar ook de smaak is heerlijk! Snijd de tuinkers en strooi deze ook over de salade.

Pak de toetjes uit de koelkast en leg hier nog wat frambozen en bramen op. Garneer met citroenmelisse. 

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 71 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore