Tuinmetamorfose

Van verouderde tuin naar Marokkaanse oase

27 mei 2021 19:22
Beeld © Sonja Velda

De van origine Marokkaanse Nacera is blij met haar ruime tuin, alleen niet met de looks. Veel onkruid, een schutting die niet meer je van het is en weinig kleur. Tom's vingers jeuken om de tuin in een magische duizend-en-één-nacht sfeer onder te dompelen.

Op Tom's vraag hoe Nacera's ideale tuin eruitziet, antwoordt ze: "Een tuin met een Marokkaanse, Mediterrane sfeer. Ik zou graag een overkapping of beschut plekje hebben. In de zeventien jaar dat ik hier woon, heb ik nooit mijn hoofddoek af kunnen doen. Er is weinig privacy, dus dat zou ik graag willen veranderen."

Voor Voor

Schutting van bamboe

Tom start met het leeghalen van de tuin. De tegels zijn volledig verzakt. Alles wordt op de schop genomen. De originele schutting blijft staan, maar er worden deels bamboeschermen en deels douglasplanken voor geplaatst. Een slimme, budgetproof oplossing.

Wil je dit nu thuis ook, dan heeft Tom een tip: "Boor de schermen altijd voor, voordat je ze vastschroeft, want bamboe heeft de eigenschap dat het erg snel splijt als je er gewoon een schroef doorheen draait." Zorg er verder voor dat de schermen iets boven de grond komen te hangen. Komen ze in aanraking met de grond, dan kunnen ze snel gaan rotten.

Grauwe tegels eruit, Marokkaans 'tapijt' erin

Om te voorkomen dat de nieuwe tuintegels binnen de kortste keren verzakken, plaatst Tom eerst wit zand (of straatzand). Het is een goede basis voor als je de grond wil verharden. Doordat het zand uit allerlei minuscule steentjes bestaat, is het goed te verdichten. Hoe dat verdichten in z'n werk gaat? Dat kun je op verschillende manieren doen: van aantrillen tot inwateren. 

Voor het terras heeft Tom voor twee verschillende type tegels gekozen. Voor de buitenste rand gebruikt hij betonlook stenen, voor het binnenste vlak heeft hij voor tegels met een Marokkaans motief gekozen. Als straks alles ligt, lijkt het net alsof er een Perzisch tapijt in de tuin ligt. Origineel!

Stoere borderbakken

Voor de borderbakken geldt hetzelfde als voor de tegels. Zorg ervoor dat de ondergrond waterpas is en goed is aangedrukt. Tom heeft zijn oog op robuuste stenen laten vallen. Doordat de tegels veel reliëf bevatten, adviseert hij om veel cement tussen de verschillende blokken te gebruiken.

Pergola van bamboe

Vaak gebruikt Tom douglashout als hij een pergola maakt. Deze keer niet. Voor deze metamorfose gebruikt hij namelijk bamboepalen. "Door het te maken van bamboe krijgt Nacera een echte eyecatcher in de tuin en bovendien matcht het ook mooi met de bamboeschutting."

Tom's tip: bamboe kun je alleen bewerken met een Japanse trekzaag of een normale handzaag. Ga niet aan de haal met elektrische apparatuur, want dan kan het gaan splijten. 

Zoals eerder aangegeven, is het niet verstandig om bamboe in de grond te plaatsen, want dan rot het binnen een paar jaar weg. Om die reden schroeft Tom de bamboepalen aan de douglashoutenschutting vast. Om alle palen aan elkaar vast te monteren en te zorgen dat de constructie stevig is, gebruikt Tom slotbouten. 

Kleurrijke oase

Zeg je Marokko, dan denk je al snel aan heel veel kleur. Dit doet Tom door veel planten te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan boerenhortensia's, blauwe schapengrassen en Nacera's vijgenboom uit Marokko die haar doet dagdromen over haar moederland. 

Stel nu dat je een tijd met vakantie bent en je bent niet in de gelegenheid om zelf de planten water geven, dan kun je net als Tom kiezen voor een speciaal bewateringssysteem. Met dit systeem kun je 20 potten met planten van water voorzien. 

Als klap op de vuurpijl verrast Tom de bewoonster met een Weber Original Kettle barbecue. Niet alleen een blikvanger, maar ook één die het barbecueën zo makkelijk mogelijk maakt. Zo zit er een thermometer in de deksel voor een permanente temperatuurcontrole, heeft het een diepe opvangschaal, hoge poten en geïntegreerde gereedschapshaken. Daarbij heeft Tom voor een zak briketten gekozen die een lange en gelijkmatige brandduur hebben, en zuinig in gebruik zijn. Laat het BBQ-seizoen maar komen!

Nacera is dolblij met haar stukje Marokko in haar eigen achtertuin!

 

 

 

Voor Voor
Voor Voor
Na Na
Na Na

Nog een extra ronde door de achtertuin maken en de volledige metamorfose terugzien? Bekijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 73 en 74).

De aflevering werd mede mogelijk gemaakt door terras & trends, BambooImport en Welkoop.

Fotografie door Sonja Velda.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore