Tom's Tuintips

DIY: Maak je eigen buitenkeuken van pallets

28 mei 2021 18:28 Aangepast: 28 mei 2021 19:45

Voordat je het weet, staat de zomer op de stoep. Er gaat niets boven urenlang tafelen op zwoele zomeravonden. Ooit al eens nagedacht over een buitenkeuken? Tom maakt in een paar stappen misschien wel de meest makkelijke en budgetproof versie van pallets.

Nu het bbq-seizoen eraan zit te komen, leek het Tom een goed idee om een buitenkeuken te maken. Klinkt als iets lastig, iets groots, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wat je kunt verwachten? Tom maakt de pallets aan elkaar, met houten tuintegels maakt hij het 'keukenblad' en aan de voorkant komen twee handige opbergplekjes. 

Benodigdheden

  • 3 vierkante pallets 
  • 3 tot 5 (hard)houten tuintegels
  • ophanghaakjes met schroeven
  • paar kleine latjes (voor tussen de pallets)
  • schroeven 
  • boor 
  • werktafel
  • optioneel: potjes met kruiden, snijplank, spatels, handdoeken (accessoires naar smaak)

1: Schilder de pallets

Mocht je niet de originele houtkleur van pallets willen, schuur en verf ze dan in een kleur naar keuze. Houd er rekening mee dat het drogen van de verf een paar uur kost. Genoeg tijd voor een lange koffiepauze dus.

2: Monteer de pallets aan elkaar

Zodra de verf is gedroogd, is het tijd om twee pallets aan elkaar te monteren. Tussen de twee pallets plaats je zowel aan de boven- als onderkant een paar kleine latjes. Hierdoor krijg je een net iets diepere buitenkeuken waar zo eenvoudig de houten tuintegels op kunnen worden geplaatst.

Maak de pallets en de latjes met wat grotere schroeven aan elkaar vast. Eventueel kun je een paar palletlatten weghalen, zodat je een opbergplek creëert. 

3: Plaats de tuintegels

We gaan als een speer. Als derde stap maak je het keukenblad. Gebruik hiervoor de houten tuintegels. Bepaal het midden van het buitenkeukentje, plaats een tuintegel en schroef het vast. Vergeet vooral niet voor te boren, omdat je met hardhout werkt. Tom: "Ik heb de gaatjes niet alleen voorgeboord, maar ik heb ze ook verzonken. Dit betekent dat de kop van de schroef ook netjes in het hout is verzakt."

Mocht je wat extra opbergruimte willen (en heb je al een of twee latjes van de pallet verwijderd), dan kun je nu een tuintegel op maat zagen en het op de juiste plek plaatsen. Je kunt de plank(en) vastzetten maar je kunt ze ook op de pallets loslaten hangen, zodat je alle accessoires handig eruit kunt pakken.

4: Plaats de haakjes

Altijd handig om een handdoek bij de hand te hebben. Om die reden monteert Tom met zijn lieftallige assistente Froukje een paar haakjes. Deze haakjes kun je ook prima gebruiken om keukenaccessoires aan op te hangen. 

5: Afstylen maar

Het buitenkeukentje staat in een mum van tijd. Nu alleen nog afstylen met wat kruidenpotjes, een snijplank en ander keukengerei en je bent klaar. Zet de barbecue maar aan!

Bekijk hier aflevering 75 via Videoland terug en zie hoe Tom de buitenkeuken van oude pallets maakt.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore