Borrelen met Hugo!

BORRELPLANK: Vegetarische hapjes van de barbecue

28 mei 2021 16:28 Aangepast: 17 augustus 2021 16:18

Waar we barbecuen voornamelijk van de royale stukken vlees en vis kennen, laat Hugo zien dat je heel lekker vegetarisch kunt barbecuen. Laat je verrassen. Aan de slag!

BBQ-borrelplank

Knollen van de barbecue

  • Barbecuegerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten + zo’n 3 uur poffen

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 8 middelgrote bieten
  • ½ bosje tijm en/of rozemarijn
  • 3 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • grof zeezout en peper
  • neutrale olijfolie
  • voor bij de bieten: mierikswortelcrème*

Extra nodig

  • barbecue
  • aluminiumfolie
  • bakkwast
  • rooksnippers

*Mierikswortelcrème

  • 200 ml crème fraîche los
  • 2 theelepels mierikswortel (pot)
  • theelepel vloeibare honing
  • eetlepel citroensap

 

Geblakerde prei met beurre noisette vinaigrette

  • Barbecuegerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 à 3 preien
  • 150 g roomboter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn
  • ½ citroen
  • zout
  • peper

Extra nodig

  • barbecue

 

Flatbread

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 15 minuten + ½ uur rusten

Ingrediënten

  • 400 g bloem + bloem voor uitrollen
  • zout
  • ca. 350 ml yoghurt
  • 1 eetlepel baksoda
  • 1 theelepel geroosterd karwijzaad of komijnzaad

Extra nodig

  • barbecue met pizzasteen of koekenpan
  • deegroller

 

Gegrilde slakropjes met balsamico

  • 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 3 little gems
  • neutrale olie
  • balsamicoazijn

Extra nodig

  • barbecue of grillpan

 

Gekaramelliseerde ananas met vanillecrème

  • Barbecuegerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 ananas
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 4 takken tijm
  • 200 ml crème fraîche
  • schepje vanillesuiker
  • voor garnering: rode en / of blauwe bessen en boterwafeltjes

Extra nodig

  • barbecue of grillpan

Knollen van de barbecue

Start met het allerbelangrijkste: steek de barbecue aan. Hugo begint met het poffen van de knollen, dat kost namelijk de meeste tijd. Boen de knolselderij schoon, zodat er niets geen zand of andere viezigheid aan zit en droog het af. Verpak de knolselderij in aluminiumfolie en laat het 2 à 3 uur op de barbecue poffen.

Daarna zijn de bieten aan de beurt. Maak ook deze goed schoon en snijd de lelijke stukken weg. Snijd ze aan de bovenkant kruislings in. Ris dan de kruiden, pel de knoflook en rasp de helft van de citroenschil in de vijzel.

Voeg er een snuf zout, peper en een royale scheut olijfolie aan toe en vijzel alles fijn. Bestrijk de bieten met de kruidenolie en verpak ook deze in aluminiumfolie. De bieten zijn na ongeveer 1 uur poffen op de barbecue gaar. 

Het vraagt even wat van je geduld, maar ondertussen kun je lekker met een wijntje in de zon genieten. Zodra de groenten klaar zijn, laat je ze afkoelen en haal je ze uit het folie. Schil en snijd de knolselderij daarna in plakken van 2 cm. Lak het met de overige kruidenolie in en leg het zonder folie terug op de barbecue. Voeg wat rooksnippers toe om de knol te roken, mits je daarvan houdt. Halveer en grill ook de bieten op de buitenkeuken.

*Mierikswortelcrème

Hugo tipt om deze mierikswortelcrème bij de bieten te serveren. Iets wat je heel snel hebt gemaakt. Roer 200 ml crème fraîche los met 2 theelepels mierikswortel (pot), een theelepel vloeibare honing en een eetlepel citroensap. Zeiden we toch, zo klaar.

Flatbread

Wat is een barbecue zonder brood. Hugo maakt zijn eigen flatbreads. Dit kun je doen door een plaat of (pizza)steen op de barbecue te leggen. Pak er een kom bij en doe er alle ingrediënten in: bloem, zout, karwijzaad, yoghurt en baksoda. Meng alle ingrediënten met een spatel goed door. Heb je dit gedaan, kneed het dan tot een mooi deeg. 

Dek het af en laat het een halfuurtje rusten. Verwarm vervolgens de pizzasteen in de barbecue. Een koekenpan op het fornuis verwarmen kan natuurlijk ook. Verdeel daarna het deeg in stukken en rol het uit tot het zo'n ½ cm dik is. Bak het gaar op een pizzasteen op de barbecue of in de pan op het fornuis. Appeltje-eitje, niet? 

Geblakerde prei met beurre noisette vinaigrette

Was de preien en laat ze zwart blakeren op de barbecue. "Eigenlijk is het niets meer dan de prei laten verbranden. De buitenkant mag echt zwart zijn. Zo krijg je een mooie zoete prei van binnen."

Pak er een pan bij die in de oven en dus ook op de barbecue kan worden geplaatst. Verhit de boter in een steelpan en laat het in ongeveer 5 minuten lichtbruin kleuren. Voilà, je hebt je beurre noisette.

Nu de vinaigrette. Meng de azijn, kneepjes citroensap en mosterd in een kom. Voeg er al kloppend de beurre noisette bij. Het resultaat is een gebonden dressing. 

Terug naar de prei. Pel de buitenste zwarte lagen van de prei eraf, zodat je het groene zachte deel overhoudt. Snijd de prei over de lengte en breedte een keer door. Leg het op een schaal, bestrooi het met zout en peper. Tot slot schenk je de beurre noisette vinaigrette erover. Prei, zoals je prei vast niet eerder hebt gegeten.

Gegrilde slakropjes met balsamico

Of je nu de barbecue wil gebruiken of liever met een grillpan werkt, dat laten we aan jou. Het kan allebei. Halveer de slakroppen in de lengte, bestrijk het met een beetje olie en rooster ze (aan één kant) op de barbecue of in de grillpan. Zodra de sla de kenmerkende grillstrepen heeft, kan het op een schaal worden gelegd. Besprenkel het met balsamico en ook dit groentegerecht is klaar!

 

Gekaramelliseerde ananas met vanillecrème

Net zoals voor alle andere gerechten geldt ook voor het dessert dat het op zowel de barbecue als in een grillpan kan worden gemaakt. 

Schil en snijd de ananas in lange repen en verwijder de harde kern. Bestrijk de ananas vervolgens met honing. Ris de tijmblaadjes en strooi driekwart over het fruit heen. Leg de ananas daarna op de barbecue (of in een grillpan) en laat het karamelliseren. 

Zien de stukken ananas er mooi gegrild uit, haal ze dan van de barbecue af. Leg ze op een bord. Mix de crème fraîche met de vanillesuiker en klop het los. Leg de ananas op de borden en lepel de vanillecrème erover. Decoreer het - voor de liefhebbers - met de overige tijmblaadjes, bessen en boterwafeltjes.

Laat het bbq-seizoen maar komen!

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 75 via Videoland terug en zie hoe Hugo de  vegetarische BBQ-borrelplank maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Welkoop.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore