Koken met Hugo!

RECEPT: Paella met zeevruchten

27 mei 2021 17:27 Aangepast: 17 augustus 2021 16:20

Een van dé Spaanse klassiekers: paella met zeevruchten. Denk of drink er een wijntje en zonnetje bij en je zit gebakken. Vakantie in eigen land noemen we dat!

Paella

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 40 minuten

Ingrediënten

  • 2 tomaten
  • 1¼ liter visbouillon of kippenbouillon
  • snuf saffraandraadjes
  • 250 g inktvis (pijlstaartinktvis/sepia schoongemaakt)
  • neutrale olijfolie
  • 300 à 400 g gamba’s
  • 4 scampi (langoustines/kleine kreeftjes rauw ongepeld met kop)
  • 500 g mosselen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 snackpaprika’s (geel en rood)
  • 400 g paellarijst
  • 150 g doperwten
  • zout
  • peper
  • 1 citroen
  • 1/2 bosje bladpeterselie

extra nodig

  • ijswater
  • paellapan of hapjespan
  • aluminiumfolie

 

Gemengde salade - ensalada mixta  

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 500 g tomaten
  • ½ witte ui
  • 1 kropje little gem
  • 100 g gemengde olijven
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • 4 eetlepels olijfolie extra vergine

Paella Marinera (1/2)

Paella is niet iets wat iedereen zomaar thuis op tafel tovert. Hugo wil daar verandering in brengen, want het is veel makkelijker dan je denkt. Het zijn wel even wat hand-en-spandiensten, maar daar krijg je de Spaanse zon mooi wel mee in huis. 

Wat je doet: snijd de inktvis in ringen. Verhit een scheut olijfolie in een grote hapjespan (of paellapan als je die hebt), en bak de inktvis in zo'n 2 minuten. Haal ze daarna uit de pan. In dezelfde pan bak je de gamba's en scampi. Ook die mogen na 2 minuten uit de pan. 

Wist je dat? Gamba's zijn als het ware grote garnalen (de 'ga' kun je als ezelsbruggetje gebruiken). Scampi gaan voor nog een maatje meer. Hieronder vallen de wat meer kreeftachtige soorten, zoals langoustine en de scampi zelf. 

Zodra je alle zeevruchten uit de pan hebt gehaald, doe je een fijngesneden uitje erin. Daarna doe je hetzelfde met de knoflook. 

Ontvel ondertussen de tomaten. Breng een pan water aan de kook. Zet aan de bovenkant van de tomaten een kruisje. Dompel vervolgens de tomaten voor 10 à 15 seconden in het kokende water, leg ze daarna gelijk in een kom met ijskoud water en je kunt de velletjes er zo van afpellen. Snijd tot slot het vruchtvlees in blokjes. 

Snijd de paprika's in ringetjes en bak ze samen met het uitje en de knoflook mee. Voeg daarna - net zoals met risotto - de rijst toe en laat het ongeveer 2 minuten meebakken. Terwijl je de rijst wat warmte geeft, verwarm je de bouillon en laat je de saffraan kort weken.

Nu mogen ook de tomatenblokjes erbij. Bak ze lekker mee. Schenk de bouillon in één keer over de rijst. Roer het rustig door en schraap goed over de bodem van de pan om de smaak van de eerder gebakken zeevruchten mee te pakken. Voordat je het met rust laat, voeg je de saffraan toe.

Draai het vuur voor een paar minuten naar standje 'hoog.' Zet het vuur daarna laag en laat het zo'n 15 minuten pruttelen. 

Gemengde salade - ensalada mixta  

Terwijl de paella kookt, kun je de gemengde salade maken. Een lekker bijgerecht dat voor wat extra frisheid bij de paella zorgt.

Eerst maak je de dressing. Doe de azijn in een kom en voeg al kloppend de olie toe. Snijd de tomaten in partjes. Pel en snijd de ui in dunne ringen. Voeg beiden toe aan de kom en breng op smaak met zout en peper.

En de sla dan? Die voeg je pas samen met de olijven toe wanneer je het gerecht uitserveert. Op deze manier voorkom je dat je slappe, papperige sla krijgt. 

Paella Marinera (2/2)

Terug naar de paella. Voeg de doperwten toe. Verdeel de gamba's en scampi, en steek de mosselen in de rijst. Dek de pan een paar minuutjes af met aluminiumfolie, zodat de mosselen kunnen garen. Snijd de citroen in partjes, snijd de peterselie fijn en verdeel beiden over de paella.

Spaanse fiësta op Hollandse bodem, buen provecho!

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 74 via Videoland terug en zie hoe Hugo paella maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore