Koken met Hugo!

RECEPT: Oud-Hollandse andijviestamppot met zomerse twist

26 mei 2021 17:45 Aangepast: 27 mei 2021 10:46

Vandaag maakt Hugo Hollandse stamp. Niet zomaar een stamp, maar andijviestamppot met fenegriekkaas en rookwortel. Je leest het goed een zomerse variant zonder rookworst, mét rookwortel. Lekker vegetarisch. Aan de kook!

Andijviestamppot met fenegriekkaas

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • zout
  • peper
  • 600 g andijvie
  • 100 g jong belegen fenegriekkaas
  • 200 ml melk
  • 50 g roomboter
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • inspiratie voor erbij: gebakken uitjes, piccalilli, salsa van appel en koolrabi

Extra nodig

  • pureestamper

 

Rookwortels

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 8 bospenen
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 3 eetlepels neutrale olie
  • 1 à 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • zout
  • peper

 

Salsa van koolrabi en appel

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 koolrabi
  • 1 flinke zoetzure appel
  • handvol muntblaadjes
  • 2 à 3 eetlepels appelciderazijn
  • zout
  • peper

Andijviestamppot met fenegriekkaas

Wat is een stamp zonder kruimige aardappels? Je voelt het aankomen, Hugo begint met piepers jassen. Schil de aardappels, kook ze daarna in een pan water en snuf zout. Ga er vanuit dat ze in ongeveer 20 minuten beetgaar zijn. Terwijl de aardappels koken, snijd je de andijvie fijn. Snijd ook de kaas in kleine blokjes. 

Hugo's tip: bewaar de krop van de andijvie als je cavia's hebt. Deze beestjes maken namelijk net als mensen zelf geen vitamine C aan. Andijvie (inclusief de krop) zit er vol mee. 

Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Laat ze even uitdampen. Nu de aardappels nog warm zijn, kun je de melk toevoegen en de klont roomboter op de bodem leggen. Stampen maar!

Schep daarna de mosterd, andijvie en de kaas erdoor. Waarom de andijvie er nu pas doorheen gaat? "Op deze manier behoud je de vitamines en houd je de lekkere bite." Mocht je de stamppot iets smeuïger willen, dan kun je naar wens melk en/of wat roomboter toevoegen.

Voeg de fenegriekkaas tot slot toe en breng het op smaak met zout en een draai peper. 

Wist je dat? Een stamppot eigenlijk in elk seizoen kan. Is zo! "Je kunt namelijk variëren met voorjaar-, zomer- en wintergroenten."

Rookwortels

Geen rookworst, maar rookwortel. Zo krijg je alsnog de hartige smaak die je in een andijviestamppot wil, maar dan volledig vegetarisch. Verwarm de oven voor op 230°C (als je oven het aan kan) of zet het op een hoge ovengrillstand. Schil de bospeentjes. Stel je laat het velletje er wel op zitten, dan krijg je ze met een soort grauwe gloed uit de oven. Wil je niet, want dit is niet smaakvol. Kneus daarna het komijnzaad met een vijzel. 

Pak er een bakje bij en doe hier de olie in, gevolgd door paprikapoeder, komijn, zout en peper. Vervolgens lak je de bospeentjes met de marinade in. De laatste stap: verpak de penen in aluminiumfolie (leg er meerderen in één stuk folie) en leg ze voor ongeveer 20-30 minuten in de voorverwarmde oven (230°C). Open het aluminiumfolie de laatste vijf minuten iets, zodat de bospeentjes ook nog wat directe hitte meepakken.

Salsa van koolrabi en appel

De aardappels staan op, de rookwortels zitten in de oven, tijd om de salsa van rauwe koolrabi en appel te maken. Schil en snijd de koolrabi in blokjes. Was en snijd de appel in blokjes, pel en snipper de sjalot fijn, en snijd de muntblaadjes. Doe de azijn in de kom en voeg alle ingrediënten toe. Breng het op smaak met zout en peper. 

De zomerse stamp, de salsa van koolrabi en de rookwortels zijn klaar, tijd om op te scheppen. Verdeel de stamppot over de borden en maak het af met de rookwortels. Zomer op je bord!

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore