Tuinmetamorfose

Van steriele 'parkeerplaats' naar kleurrijke loungetuin

21 mei 2021 08:24

Dennis en Nicky hebben hun klushuis van binnen volledig naar hun zin gemaakt. Nu nog de betegelde tuin met een paar verdwaalde containers. Wat groen en gezelligheid zou niet misstaan. Een portie groene vingers kunnen ze goed gebruiken. Tom schiet ze te hulp.

Op de vraag hoe de perfecte tuin van het duo eruitziet, antwoordt Nicky: "Het liefst zouden we hier een overkapping willen waar we de hele zomer tot laat in de avond met vrienden en familie lekker kunnen tafelen."

Overkapping van potdeksel planken

Het stel wil graag een overkapping die voor knusheid en extra privacy gaat zorgen. Tom krijgt hier vandaag hulp bij. Om ervoor te zorgen dat de overkapping straks als een huis staat, wordt eerst de fundering in orde gemaakt. "Als je iets wil gaan bouwen, is het belangrijk om een goede fundering te hebben. Zet nooit zomaar de wanden van een bouwwerk op de grond of op tegels.

In dit geval gebruiken we brede opsluitbanden als fundering. Hier bovenop komt het bouwwerk te staan, zodat we zeker weten dat het niet gaat verzakken."

Vlonder maken

Onder de overkapping plaatst Tom een vlonder. De terrastegels vormen hier een stevige basis voor. Heb je dit nu niet, zorg dan dat je de grond eerst egaliseert, plaats dan worteldoek, leg stoeptegels neer en als laatst de hardhouten palen die Tom gebruikt. Voor de draagbalken is het belangrijk dat je ze om de 40 cm legt, zodat de planken niet gaan 'dansen' als de vlonderplanken er straks haaks overheen liggen. 

Tom gebruikt composiet vlonderplanken. "Deze planken zijn een stuk onderhoudsvriendelijker dan gewone houten planken. Toch hebben ze de uitstraling van hout." Daarnaast is het mooie van deze vlonderplanken dat ze niet van bovenaf vastgeschroefd hoeven te worden. "Dit doe je met de bijgeleverde clips die in de rand van de zijkant van de plank vallen."

Betonnen borderbakken 

Om genoeg plek voor bloemen en planten te krijgen, maakt Tom borderpakken. "Deze keer maak ik een iets verhoogde border, dit maakt het net wat speelser. Normaal gesproken zou ik ze horizontaal op elkaar stapelen en verlijmen. Deze keer ga ik het anders doen. Ik zet de 12 x 12 cm betonnen blokken namelijk verticaal in de grond."

Daarnaast plaatst Tom eikenhouten palen van 15 x 15 cm in de borderbakken. Hierdoor splitst hij de tuin in tweeën, waarmee hij zowel een lounge- als eetgedeelte creëert. Om het geheel een nog net wat stoerdere look te geven, beitst Tom de palen zwarte. 

Magneet voor insecten

Tijd om de biodiversiteit in de tuin een boost te geven. Tom plant verschillende soorten planten die insecten aantrekken. "Biodiversiteit betekent ook een milieuvriendelijke en gezondere tuin waar het steeds gezelliger wordt, want er valt altijd iets te ontdekken en te zien." Aan welke planten je zoal kunt denken? Tom plant onder andere verbena's, hortensia's, Gelderse rozen en vlinderlavendel. Daarnaast hangt hij een insectenhotel op om het de zoemers extra naar hun zin te maken.

Nicky en Dennis zijn heel blij met het eindresultaat. Hier gaan ze veel zwoele zomeravonden tot in de late uurtjes doorbrengen!

Voor Voor
Voor Voor
Na Na
Na Na
Na Na

Nog een extra ronde door de achtertuin maken en de volledige metamorfose terugzien? Bekijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 68 en 69).

De aflevering werd mede mogelijk gemaakt door terras & trends en Welkoop.

Fotografie door Sonja Velda.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore