Hoe gezellig om vanuit je luie stoel kabbelend water van je vijver te horen. Waar vaak wordt gedacht dat er een grote tuin voor nodig is, heeft een mini-vijver net zoveel charme. Tom laat zien hoe je zelf zo'n kleine waterpartij maakt.
Mini-vijver maken
Een vijver geeft net wat extra levendigheid aan de tuin. Letterlijk, want het trekt veel fauna aan. Maar wat nu als je een postzegeltuin hebt of driehoog-achter woont? Dan biedt een mini-vijver uitkomst. Het is heel eenvoudig zelf te maken en ook het onderhoud is geen hogere wiskunde.
Benodigdheden
- waterdicht groot vat, kuip, mengemmer, ton of oude wasteil
- vijverpompje
- mix van waterplantjes om 1/3 van de bak mee te vullen
- zuurstofplanten (waterpest, lidsteng, aarvederkruid, hoornblad)
- kleine drijvende plantjes (mosselplantje, vlotvarentje, waterhyacinth, kleine waterlelie)
- hoge planten (let op groen dat geschikt is voor een kleine vijver)
- lage planten
- vijversubstraat (soort grind)
- paar bakstenen of grote stenen
- aangesloten waterslang voor het vullen van de vijver
- water
- schep
1: Zoek een plek
Begin met het uitzoeken van een plekje. Belangrijkste voorwaarde voor een gezonde mini-vijver is dat het dagelijks genoeg schaduw krijgt. Ligt het volle bak in de zon, dan gaan algen groeien en krijg je een groene vijver. Niet wat jij wil, niet wat de natuur wil. "Een plek met halfschaduw is het meest ideaal."
Waar Tom ervoor heeft gekozen om de waterpartij in de grond te plaatsen, kun je het ook prima boven de grond zetten.
2: Vul de bodem met vijversubstraat
Verspreid het grind over de bodem. "Hier kunnen de wortels van de planten straks ingroeien. Het grind wordt uiteindelijk wat meer prutachtig, waardoor het de schadelijke stoffen uit het water opneemt. Het werkt dus als een soort filter."
3: Plaats keien en plantjes
De volgende stap is het vullen van de vijverbodem met een paar keien. "Tussen de keien kun je wat vijverplantjes zetten." Je kunt niet zomaar planten wat je wil. "Qua beplanting in je mini-vijver is het raadzaam om niet meer dan een derde van het wateroppervlak vol te zetten met planten. Het gaat namelijk ook nog groeien."
4: Vul de vijver met water
Een stap die weinig tekst en uitleg nodig heeft. Vul de vijver tot net onderaan de rand van je vijverbak.
5: Plaats de vijverpomp
Tot slot plaatst Tom een vijverpomp, iets wat hij iedereen aanraadt. "Een pomp is heel belangrijk. Het zorgt voor zuurstof, waardoor het water als het ware kan ademen. Doe je dit niet, dan komen er allerlei algen, komt er geen leven in en stoppen planten met groeien. Zeker geen overbodige luxe dus."
Bekijk hier aflevering 70 via Videoland terug en zie hoe Tom de mini-vijver maakt.