Borrelen met Hugo!

BORRELPLANK: Peruaanse burgers, ceviche en bananenchips

21 mei 2021 17:49

Het is weer tijd om te borrelplanken. We hebben er zelfs een heus werkwoord van gemaakt. Met dank aan Hugo. Deze week nieuwe inspiratie voor bij de borrel: de Peruaanse borrelplank. Een interessante smeltkroes aan keukens. Aan de kook!

Peruaanse borrelplank  

Bonenburgertjes – tacu tacu

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 flinke rode ui
  • neutrale olie
  • 1 à 2 rode chilipeper of ½ à 1 amarillopeper
  • 2 knoflooktenen
  • 600 g limabonen en/of borlottbonen met kookvocht  
  • 400 g gekookte rijst
  • zout
  • peper
  • 12 scharrel-kwarteleitjes
  • paar takken koriander
  • salsa criolla* (zie recept)

Extra nodig

  • keukenmachine

 

Ceviche

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 15 minuten + marineren

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 400 g kraakverse kabeljauwhaas (verkrijgbaar bij de visboer / vismarkt)
  • zout
  • 1 rode chilipeper zonder of ½ amarillopeper
  • 2 à 3 oranje snackpaprika’s
  • ½ bosje koriander

Marinade (tijgermelk)

  • 6 limoenen
  • 2 cm gemberwortel
  • ½ teentje knoflook
  • 3 takken koriander
  • snuf zout

 

Bananenchips

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 15 minuten + marineren

Ingrediënten

  • 3 groene bakbananen
  • olie voor frituren
  • zout

Extra nodig

  • keukenpapier
  • pan om in te frituren

 

Verder op borrelplank

  • avocadopuree: pureer 2 avocado’s en het breng op smaak met limoensap, zout en peper
  • olijven
  • geroosterde pinda’s
  • feta en / of verse kaas
  • snackpaprika’s
  • chips van aardappel en zoete aardappel

Bonenburgertjes – tacu tacu (1/2)

Tacu tacu, het bekt niet alleen lekker, ze zijn ook (geloof ons) heel lekker. Pel en snipper de ui fijn. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit het uitje aan.

Pak de "perzikachtige" pepers erbij, verwijder de zaadlijsten met zaden, en hak ze fijn. Pel en snijd daarna ook de knoflook fijn. Voeg beiden aan de pan toe en bak alles net zo lang, totdat het zacht is.

Tijd om het mengsel in de keukenmachine (of staafmixer) af te maken. Doe alle bonen inclusief wat vocht erin. Dit maakt het tot een smeuïg geheel. Kies de bonen waar je zin in hebt. Voeg het knoflook-uien-peper mengsel toe. Zodra je een glad mengsel hebt, mix je het met de rijst. Breng het op smaak met een snuf zout en een draai peper. Vervolgens maak je er kleine burgertjes van. 

Krokante bananenchips

Bananenchips van bakbananen, iets wat je vast niet dagelijks op het menu hebt staan. Hoewel je misschien niet bekend bent met de bakbanaan, kan een kind de was doen. Met alleen bakbananen, zout en olie ben je er al.

Snijd de schil van de bakbananen op verschillende plekken in en pel 'm af. Snijd het in dunne schuine plakjes of schaaf het met een mandoline in lange, dunne repen. Verhit daarna de olie in een pan tot 180°C. Frituren maar!

Wanneer ze goudbruin en gaar zijn, kun je ze eruit halen. Laat het kort uitlekken op keukenpapier, bestrooi het met een snuf zout en klaar is je chips.

Hugo's tip: om te weten of de olie heet genoeg is, kun je een stukje brood in de olie doen. Wordt het na 15 seconden krokant en goudbruin, dan zit je aan de 180°C.

Salsa criolla

Hugo maakt een salsa criolla bij de bonenburgertjes. Een kant-en-klare salsa in de supermarkt kopen, kan natuurlijk ook. Alleen niet zo lekker als zelfgemaakte. 

Wat je doet: pel en snijd 1 grote rode ui in dunne kwartringen. Week de ui 5 à 10 minuten in koud water. Dep het daarna droog. Snijd vervolgens de tomaat in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode chilipeper en snijd de peper in stukjes of reepjes. Meng tot slot de ui, tomaat en peper en breng het op smaak met zout, limoensap en olijfolie. 

Ceviche (1/2)

Het nationale gerecht van Peru, ceviche. Deze mag natuurlijk niet op Hugo's borrelplank ontbreken. Begin met het maken van de marinade van de ceviche. Dit heet leche de tigre, oftewel tijgermelk.

Pel en snijd de ui in kwartringetjes, en leg ze voor 5 à 10 minuten in het ijswater. Door dit te doen, krijgt de ui een "minder harde, rauwe ui-gevoel en gaat de scherpte eraf." Pers daarna de limoenen boven een kom uit. Hak de koriander (je kunt de steeltjes meesnijden), gember en knoflook grof en voeg het toe. Laat vervolgens de tijgermelk 5 minuten staan en zeef het in een andere kom. Breng het op smaak met wat zout.

Bonenburgertjes – tacu tacu (2/2/)

Terug naar de bonenburgertjes. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de burgertjes in een paar minuten krokant en goudbruin.

Als finishing touch bakt Hugo in een andere koekenpan kleine spiegeleitjes van de kwarteleitjes. Klaar om burgers te happen? 

Ceviche (2/2)

Weer terug naar de ceviche. Pak de vis erbij. Snijd het in kleine blokjes, breng het op smaak met zout en laat het 5 minuten staan. Na een paar minuten wachten, voeg je de marinade (lees: tijgermelk) erbij. Laat de vis hier een paar minuten in 'garen.'

Nog een paar simpele stappen en je ceviche is af. Pluk de koriander. Haal de (meeste) zaadjes uit de peper en snijd de peper en snackpaprika’s in ringetjes. Dep de uien droog. Mix alles met de vis en je bent klaar om uit te serveren. 

Vul de borrelplank met de ceviche, salsa, bananenchips en bonenburgertjes. De burgers zijn het lekkerst als je ze met de huisgemaakte salsa insmeert en met het eitje aftopt. Decoreer het met een takje koriander en het weekend kan beginnen.

Proost, op een geslaagde borrel!

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 70 via Videoland terug en zie hoe Hugo de Peruaanse borrelplank maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore