Ga naar de inhoud
Thuiswerktips

Vastgekluisterd aan je thuiswerkplek? Niet als je deze tips opvolgt!

Beeld © iStock

Voor veel mensen is thuiswerken tegenwoordig de norm. Hierdoor kan het lastig zijn om werk en privé gescheiden te houden: je zit al snel de hele dag aan je laptop gekluisterd, zonder er even tussenuit te gaan of bepaalde klusjes op te knappen. Gezondheidsexpert Lian geeft handige tips.

Voor corona gingen we allemaal met de trein, auto of onze fiets naar het werk. We zaten in vergaderzalen en lunchten met collega's. Voor velen is dat nu niet meer het geval. Door het thuiswerken ben je veel minder in contact met mensen en ook bewegen we vaak te weinig.

Het eindeloze thuiswerken zorgt ervoor dat onze werk- en privébalans minder gescheiden is - en laat dat nou nét zijn wat je niet wil. Gelukkig heeft Lian tips die je kunt volgen om toch wat bewuster te zijn tijdens zo'n thuiswerkdag, zodat je er uiteindelijk ook meer uit kunt halen.

1. Kom in beweging!

Je dag starten met beweging maakt dat je de rest van de dag vrolijker en productiever bent. Dit heeft te maken met het hormoon genaamd 'endorfine', dat verantwoordelijk is voor de mate waarin jij je gelukkig voelt.

Door je huis echt even te verlaten en de deur achter je dicht te trekken, creëer je voor je brein een soort van ritme waarin je denkt: oké, nu ga ik naar buiten, dan kom ik straks terug en dan ga ik aan het werk. Het is een stuk bevorderlijker voor je productiviteit dan dat je direct vanuit je bed in je pyjama achter je laptop kruipt, om meteen te beginnen met werk.

2. Goede werkplek

Heb je wel een goede werkplek thuis? Veel mensen werken momenteel aan de keukentafel. Toch is het voor productief werken echt raadzaam om een soort kantoortje te creëren waar je je kunt afsluiten, al is de ruimte maar klein.

Een goede werkplek betekent ook een goede werkhouding. Hoe kom je hieraan? Begin met een verstelbare stoel en een extra kussen, om te zorgen dat je fijn op je stoel zit.

Daarbij is een verstelbaar bureau ook handig, om perfect in positie te komen. Het is hierbij van belang dat je voeten plat op de grond kunnen staan - en dat je ellebogen tijdens het werk kunnen rusten op het bureau.

3. Laptopstandaard

Om je houding nog verder te verbeteren, kun je een laptopstandaard aanschaffen. Zo zijn je ogen altijd ter hoogte van je scherm en hoef je niet in een kromme houding aan je bureau te zitten.

Tip: wil je geld besparen? Een stapel boeken volstaat ook prima als laptopstandaard! Zolang het maar iets is waardoor je scherm op ooghoogte staat.

Naast een laptopstandaard is het ook handig om een tweede scherm, een extern toetsenbord en een externe muis te hebben, zodat je niet gebonden bent aan de grootte van je laptop of de plek waar je laptop staat. Op die manier werk je in de goede houding en houd je het werken makkelijker vol.

4. Je dag afsluiten

Naast het beginnen aan je dag door even de deur uit te gaan, is het net zo goed om je dag ook 'af te sluiten'. Dit kun je doen door aan het eind van je werkdag al je werkspullen in je tas te doen, ook al ga je nergens heen.

Dat klinkt misschien een beetje gek, maar op die manier houd je je privé en werk gescheiden en loop je minder snel terug naar je laptop om weer aan het werk te gaan. Zorgen voor een vast ritueel om van je werkdag naar je privéleven te gaan helpt daarnaast ook om je hoofd leeg te maken!

5. Klusjes

Wil je tijdens je werkdag iets aan klusjes doen in huis? Zorg dan dat je je taken clustert, zodat je niet de hele dag constant wordt afgeleid. Pak bijvoorbeeld een uurtje per dag en doe al je klusjes in dat ene uur, zodat je daarna weer ongestoord kunt focussen op je werk.

6. Spieren actief houden

Om te voorkomen dat je lichaam verslapt tijdens het werken, kun je oefeningen doen om je spieren actief te houden. Probeer meerdere keren tijdens je werkdag eens je benen omhoog te tillen, zodat ze in 90 graden zijn met je lichaam.

Trek bijvoorbeeld je tenen naar je neus en houd deze positie even vast en duw je tenen daarna naar beneden. Span hierbij ook je bilspieren goed aan, zodat je je hele onderlichaam activeert tijdens zo'n lange dag zitten.

Ook voor je nek kan het fijn zijn om 'm af en toe even aan te spannen, om daarna alle spanning los te laten.

Opstaan

Natuurlijk is het sowieso belangrijk om af en toe even op te staan en een stukje te lopen. Loop de trap af naar beneden om een glas water te pakken, en vergeet uiteraard je lunch niet! Om een ritme te behouden kun je wekkers zetten, zodat je niet het risico loopt dat je achter je bureau blijft zitten en maar doorwerkt.

Maak vooraf aan je werkdag salades, om jezelf te stimuleren om te eten. Houd daarnaast ook regelmatig contact met collega's, niet alleen via videocalls, maar spreek ook eens af om een stukje te gaan wandelen in je pauze.

Veel thuiswerkplezier!

Wil je meer uitleg en beeld bij bovenstaande tips? Kijk dan aflevering 66 terug op Videoland!

Dit is een artikel van