Koken met Hugo!

RECEPT: Verse frieten met cordon bleu

17 mei 2021 17:36 Aangepast: 17 augustus 2021 16:32
Beeld © iStock

Vandaag gaat Hugo aan de haal met cordon bleu, andijviesalade en een uitzonderlijk dessert: flensjes met dulce de leche, om de zelfgemaakte friet maar niet te vergeten!

Cordon bleu

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 25 minuten

Ingrediënten

  • 4 ongepaneerde varkensschnitzels
  • zout en peper
  • 200 g licht belegen boerenkaas
  • 4 plakken achterham
  • 2 eieren
  • 125 g bloem
  • 200 g paneermeel
  • 50 g roomboter
  • neutrale olie

Extra

  • slagersfolie
  • vleeshamer
  • cocktailprikkers

 

Andijviesalade

  • Salade 4 personen
  • Bereiding circa

Ingrediënten

  • 1 krop andijvie
  • 1 bos radijzen
  • ½ witte ui

Dressing

  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3-4 takjes tijm
  • zout en peper

 

Gekruide frieten

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg grote iets kruimige aardappels
  • olie voor frituren
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel gemalen komijn

Extra

  • pan voor frituren

 

Flensjes met dulce de leche

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 300 ml volle melk
  • 100 g bloem
  • 2 g zout
  • roomboter om in te bakken
  • dulce de leche*
  • 250 g aardbeien
  • vanille-ijs voor erbij
  • optioneel: oranje eetbare bloemen

*Dulce de leche zelf maken: zet een blik gecondenseerde melk in een pan en voeg water toe, zodat het blik onderstaat. Breng aan de kook en laat circa 3 uur zachtjes koken. Zorg dat het blik onder water blijft, voeg evt. water toe. Laat afkoelen en trek dan het blik open.

Frieten voorbakken

Snijd de aardappelen in frieten. Je hoeft ze niet te wassen, maar dep ze na het snijden wel even 'droog' met een theedoek. Hiermee verwijder je overtollig zetmeel. 

Je gaat de frieten twee keer bakken. Eerst op 150°C en daarna op 180°C. Dit is voor de perfecte garing en een krokante buitenkant.

Verwarm olie in een pan tot 150°C. Bak de frieten in de olie, ongeveer 5 minuten. Ze hoeven nu nog niet bruin te kleuren: dit is alleen voor de garing. Haal dan de frieten uit het vet en laat ze terug koelen naar kamertemperatuur.

Pas op het laatste moment bak je de frieten nog een paar minuten af op 180°C.

Cordon bleu voorbereiden

Leg de schnitzel tussen twee blaadjes slagersfolie en sla 'm plat. Sla van binnen naar buiten, om te zorgen dat de schnitzel niet scheurt. 

Let op: slagersfolie is niet hetzelfde als vershoudfolie. Je kán vershoudfolie gebruiken, maar dit is een gedoe en wordt niet aangeraden. 

Beleg de platgeslagen schnitzel met ham en kaas. Vouw 'm dan dicht en steek er satéprikkers in om de schnitzel dicht te houden.

Zet 3 kommen klaar: eentje met bloem, eentje met losgeklopte eieren en eentje met paneermeel. 

Haal dan de schnitzel eerst door de bloem, dan door het ei en bedek 'm daarna volledig met paneermeel.

Paneer alle schnitzels en bak ze op het allerlaatste moment af.

Dessert maken

Als dessert maakt Hugo flensjes met dulce de leche. Dulce de leche kan je kopen in de winkel, maar je kunt het ook zelf maken door gecondenseerde melk in een pannetje water te zetten en dit water ongeveer 3 uur te koken.

Dulce de leche Dulce de leche

Begin met het flensjesbeslag. Doe 3 eieren in een kom en klop deze door elkaar. Voeg de bloem en melk toe, terwijl je blijft kloppen. Er ontstaat nu als het goed is een dun beslagje. Is het nog te dik? Voeg dan nog wel melk toe.

Voeg ook een snuf zout toe en laat het beslag vervolgens 10 minuten staan. Hij wordt dan waarschijnlijk nog wat dikker. Bewaar daarom wat melk, zodat je die altijd later nog kunt toevoegen als dat nodig is.

Tip: Valt er een eierschaal in je ei? Haal deze er dan met een andere eierschaal uit, dan glibbert hij niet tussen je vingers vandaan.

Flensjes bakken

Zet een pan op het vuur en laat deze heel heet worden. Laat olie smelten in de pan en laat het beslag in de pan vallen. Laat het beslag heel dun uitlopen. Zó dun, dat je de bodem van de pan er doorheen ziet. Vul gaatjes op met de achterkant van je beslaglepel.

Zodra de pannenkoek niet meer glimt, keer je 'm om. Laat 'm dan nog heel even rusten en haal 'm dan uit de pan. Bak tot het beslag op is. 

Cordon bleu en frieten bakken

Bak de cordon bleus in een pan met olie en zorg dat ze aan beide kanten mooi bruin kleuren. 

Verwarm ondertussen de olie tot 180°C en bak hierin de frietjes nog even tot ze goudbruin en krokant zijn.

Snelle andijviesalade

Maak een dressing met rode wijnazijn en olijfolie. Snijd de bietjes en andijvie en voeg deze samen toe aan de dressing.

Aan tafel

Schep de cordon bleu uit de pan en leg deze op een bord. Vergeet niet dat er prikkertjes in zitten! Haal deze eruit of meld dit vooraf aan je gasten.

Haal de frieten uit het vet en doe ze in een kom met keukenpapier. Naast zout doet Hugo er vandaag wat gerookt paprikapoeder en cayenne doorheen voor een lekkere twist. Vijzel wat komijn en voeg dit ook toe aan de frieten.

Schep de friet en salade naast de cordon bleu.

Maak de flensjes af met wat dolce de leche, aardbeien en een bol vanille-ijs.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 66 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore