Ga naar de inhoud
Opruimen

Je keuken binnen no-time weer geordend met deze tips

Je keuken lijkt op het eerste gezicht misschien georganiseerd, maar zodra je de lades en kastjes opentrekt is het een rotzooi. Opruimcoach Galit weet precies wat je daartegen kunt doen en geeft een aantal bruikbare tips.

Galit laat zien hoe je voorgoed afscheid neemt van die ongeordende kasten en rommellaatjes. Maar laten we ook de koelkast niet vergeten: zeker met kinderen thuis kan het lastig zijn hier een systeem aan te brengen. Galit to the rescue!

Koelkast

De koelkast is de spil van het huis. Meerdere keren trek je de deur van de koelkast open om iets te pakken of terug te leggen. Wel zo fijn als alles dan op een vindbare plek ligt. 

Vaak ligt alles door elkaar, op elkaar en achter elkaar. Dat werkt natuurlijk niet. Wat wel werkt? Soort bij soort. Een plank met bijvoorbeeld zuivel, eentje met vleeswaren, een andere plank met groentes, en zo voort. 

Tip: heb je nog een bord met restjes staan? Goed om eten te bewaren, maar doe dit dan in een bakje. Dan kun je stapelen en neemt het minder ruimte in.

Haal de koelkast helemaal leeg en sorteer alles soort bij soort. Kijk dan: waar heb je het meest van? Vaak is dat iets van zuivel, vlees of eieren.

Leg deze producten bovenin, zodat je er goed bij kunt. 

Zorg dat je ook binnen je producten een systeem bedenkt, zodat alles altijd op volgorde van houdbaarheid staat. Zet bijvoorbeeld oudste producten vooraan en nieuwste achteraan, zodat je nooit dingen nuttigt die over de datum zijn.

Galit maakt één la met alle groentes erin. Heb je groentes zonder verpakking? Leg er dan een laagje keukenrol onder. Dit absorbeert de sappen en zorgt dat je groentes een stuk langer vers blijven.

Stop ook alle vleesaren in één bak, zodat deze ook netjes bij elkaar blijven en niet door je hele koelkast zwerven.

Als alles netjes is ingedeeld, zie je meteen dat je het overzicht weer terug hebt. Alles een eigen plankje - en iedereen weet waar hij of zij moet zijn.

Voorraadkast

Ook bij voorraadkasten loop je snel het gevaar om overzicht kwijt te raken en niet te weten welke spullen er achterin de kast liggen. Probeer altijd al je voorraad op één plek te hebben - en bijvoorbeeld niet in lades én in een kast.

Zorg dat je producten in bakken doet, in plaats van ze los in de kast te zetten. Zo weet je altijd precies wat waar staat of ligt. Het enige wat je hoeft te doen is een bak naar voren te trekken en het product eruit te halen. Scheelt weer wroeten en graven!

Haal alles uit de kast en deel doe de producten in bakken, soort bij soort. Plak labels op de bakken, zodat je weet wat waarin zit. Plaats de bakken die bij elkaar horen ook bij elkaar op dezelfde plank. 

Zet bijvoorbeeld de etenswaren rechts - en alle niet-etenswaren links.

Snoepla

Indien je thuis kinderen hebt, ken je het waarschijnlijk wel: een overvolle chips- en snoepla. Dingen worden opengemaakt en vervolgens zonder ernaar om te kijken weer terug in de la gegooid.

Hevel alles daarom over in bakjes: dit is een stuk makkelijker, opgeruimder en overzichtelijker. Heb je chips in zakken? Doe er een knijper op, om te zorgen dat de chips langer knapperig blijft.

Het aanrecht

Nu alles in de kastjes en lades weer op orde is, kan het ook geen kwaad om even een kritische blik op het aanrecht te werpen. Staat alles overal? Creëer dan een opgeruimder effect door alle losse spullen bij elkaar in een bak te zetten. 

Succes!

Wil je meer uitleg en beeld bij bovenstaande tips? Kijk dan aflevering 62 terug op Videoland!

Dit is een artikel van