Eerst zaaien, dan oogsten

Maak je (moes)tuin lenteklaar met Tom's tips

14 mei 2021 19:23
Beeld © iStock

In mei leggen alle vogels een ei. Die kennen we. Alleen gebeurt er meer in de lentemaand. Volgens tuinman Tom is dit ook het moment om aan de slag te gaan met de (moes)tuin.

Voorjaarsstart van je tuin

Er is een aantal dingen in je tuin waar je juist in deze lentemaand extra liefde aan mag geven. Tom licht een paar to do's uit, te beginnen met hortensia's. Toch wel een van dé lentebloeiers die je in menig tuin terugziet. Kamerhortensia('s) in huis? Dan mogen ze nu naar buiten. Ijsheiligen is namelijk geweest, dat betekent dat de kans op nachtvorst niet langer aanwezig is. Dit is waar je bij het van binnen naar buiten verpotten rekening mee moet houden:

  • Het is belangrijk dat je bij het verpotten de juiste potgrond gebruikt. Tom: "De hortensia is een zuurminnende plant die speciale potgrond nodig heeft. Geef je dit dan weet je zeker dat de plant goed gaat groeien en het in volle bloei komt te staan." Naast hortensia's geldt hetzelfde voor bijvoorbeeld blauwe bessenstruik. 
  • Bij het overpotten is het essentieel dat je de hortensia in een buitenpot met ontwateringsgaten zet. Of in de volle grond, dat kan natuurlijk ook. Leg onderop eerst wat potgrond en plant daarna de hortensia. "Wat ik bij het vullen van potten altijd doe, is dat ik ze nooit tot de rand met potgrond vul. Laat altijd een klein laagje over. Geef je ze namelijk water, dan weet je zeker dat het water niet over de rand heenstroomt."

Ijzersterke grasmat

Verder tipt Tom dat het tijd is om je gazon lente- en zomerklaar te maken. Dit is waar je aan kunt denken:

  • Maai het gras 1 à 2 keer per week. Mocht het wat vochtiger en warmer weer worden, dan kun je opschalen naar 3 keer maaien per week. "Maai het niet te kort, laat het juist zo'n centimeter of 4 à 5 lang. Hierdoor blijft het vocht beter in de grond zitten wat voor een mooiere grasmat zorgt." 
  • Verder heeft je grasmat voeding nodig. Ook dit kun je nu gaan geven. Doe je dit met een (biologische) meststof, dan ben je verzekerd van een sterkere grasmat. Wanneer je regelmatig blijft maaien en voeden, dan krijg je steeds minder last van onkruid dat tussen de grassprieten heen groeit. 

Uitgebloeide bloemen

Tulpen, narcissen en andere bloemen kunnen hun hoogtijdagen alweer achter de rug hebben. Waar sommige mensen denken dat je uitgebloeide bloemen in z'n totaliteit beter kunt verwijderen, raadt Tom dit af. "Verwijder alleen de kop (het bloemetje) en laat de rest van de plant staan. Op deze manier gaat alle energie naar de bol toe, waardoor je volgend jaar met grotere bollen wordt verblijd. 

Moestuin ontslakken

Naast dat je lekker met de tuin in de weer kunt, geldt hetzelfde voor de moestuin. Nu kan het goed zijn dat je te kampen krijgt met slakken. Niet fijn, want al je groen wordt kaalgevreten. Wat kun je hieraan doen? 

1: "Het begint bij het zoeken naar de eitjes van de slakken. Die vindt je best snel als je onder een tegel van je terras kijkt of bij een stuk hout zoekt." 

2: Daarnaast adviseert Tom om de tuin op te ruimen. "Slakken houden van vochtige plekjes. Heb je een hoopje oud blad liggen, dan kruipen ze daar graag onder." 

3: Lok zoveel mogelijk natuurlijke vijanden in de tuin. Niet alleen gezellig om zomers tussen het fladderende gespuis te zitten, maar ook nog eens hartstikke handig. "Lok bijvoorbeeld vogels met vogelhuisjes en eten, en leg een klein vijvertje aan voor salamanders en padden."

Zijn de slakken na het opvolgen van Tom's tips nog niet met de noorderzon vertrokken en heb je last van een plaag? Koop dan aaltjes. Dit zijn hele kleine beestjes. Los ze op in een gieter met water. Zo kun je ze goed door je tuin verspreiden, vallen ze de slakken aan en zal je in korte tijd geen last meer van ze hebben. Een natuurlijk slakkenbestrijdingsmiddel dus. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo bestrijd je naaktslakken op een milieuvriendelijke manier

Snoeien doet groeien

Tot slot is dit een mooi moment om de hagen en struiken te snoeien. Vind je de vorm van de struik niet mooi of wordt het te groot, dan kun je de dikkere takken wegknippen. "Verder kun je ook buxus en andere hagen nu een snoeibeurt geven. Knip de uitlopers eraf. Door het te snoeien, komt het groen voller en sterker terug."

Bekijk hier aflevering 65 via Videoland terug en bekijk Tom's tips voor de (moes)tuin terug.

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Welkoop.

Miniatuurvoorbeeld
Groenten uit eigen tuin

De vijf spelregels van... de moestuin

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore