Tweedekansjes

Creatief met grijsgedraaide lp's, dit kun je ermee maken

09 mei 2021 19:56
Beeld © iStock

Cd's, cassettebandjes en lp's overbodig? Niet als je het aan Lauren vraagt. Zij geeft de oude platen met liefde een tweede leven.

Doe-het-zelven met vinyl

Lauren is sinds de start van de pandemie aan het creabea'en met lp's geslagen. Hoewel ze zelf graag een plaat op haar platenspeler afspeelt, klonk het haar als muziek in de oren om van oude platen klokken te maken.

En nee, geen standaard ronde klokken. Ze snijdt uit het vinyl namelijk allerlei verschillende creaties. "Het is een perfecte manier om lekker met je handen bezig te zijn en iets moois te maken, zonder dat je echt een enorme creatieveling of handige Harry hoeft te zijn!”

Welke andere upcycling items je zoal van oude vinylplanten kunt maken? 

1: Fruitschaal

Een schaal van vinyl maken? Jazeker! Het enige wat je hoeft te doen is de oven op 200°C tot 250°C voor te verwarmen. Vervolgens zet je een hittebestendige schaal ondersteboven op een bakplaat. Daarna leg je voor zo'n twee minuten de vinylplaat op de schaal.

Haal het eruit, wees voorzichtig met de warmte en breng de plaat in de vorm die je wenst. Houd wel lekker de vaart erin, want voor je het weet is de plaat weer verhard.

Let op: weet dat er giftige dampen bij het verhitten van vinylplaten vrijkomen. Wil je dus je eigengemaakte schaal van een oude lp maken, zorg dan dat je het huis goed ventileert en een mondkapje draagt.

2: Krukje

Heb je thuis toevallig nog een oud krukje over die je graag wil oplappen? Breng lijm op het zitgedeelte aan en plak de oude lp erop. Op een hippe manier nostalgie in huis.

3: Lamp

Lampen van vinyl, hoe origineel wil je het krijgen. Wederom verhit je de lp in de oven. Deze keer kun je de plaat bijvoorbeeld in een ronde bakvorm leggen en op de bakplaat zetten. Laat het voor ongeveer vijf minuten z'n ding doen. Na die tijd kun je heel voorzichtig het vinyl in de gewenste vorm vormen.

Laat het afkoelen, maak een gaatje in het midden, breng een draad voor het peertje er doorheen en klaar is Kees. 

4: Onderzetters / placemats

Voor placemats hoef je weinig te doe-het-zelven. Hiervoor kun je een schoongemaakte lp gebruiken. Voor onderzetters kun je vanuit de binnenkant een gewenste cirkel uitknippen. Doe dit met een paar platen en je hebt een originele set aan onderzetters. Ook leuk om cadeau te geven aan een muziekliefhebber. 

5: Slingers van coverplaten

Heel leuk al het upcyclen van lp's, maar wat doe je met de oude covers? Maak er bijvoorbeeld een leuke lijn vol (verjaardags)vlaggestjes van. Het enige wat je hoeft te doen, is een lijn pakken en daaromheen vouw je de cover dubbel.

Bekijk hier aflevering 48 via Videoland terug en zie hoe Lauren van een oude lp een bijzondere klok maakt.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore