Koken met Hugo!

RECEPT: Gebakken rijst met krokante tofu

19 mei 2021 17:29

"Wat eten we vanavond?" Als het aan Hugo ligt deze gebakken rijst met krokante tofu en Aziatische salade. Het is heel simpel, uren van tevoren al te maken en supersnel klaar, precies wat je wil op een doordeweekse dag. Aan de kook!

Gebakken rijst met ei

  • 4 personen
  • Bereiding ca. 15 minuten

Ingrediënten

  • neutrale olie
  • 500 g koude gekookte rijst (250 g rauw)
  • 150 g doperwten
  • 3 eieren
  • 3 lente-uien
  • lichte sojasaus
  • scheutje sesamolie

Extra nodig

  • grote wok

 

Tofu in pikante saus

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 1/2 eetlepel sesamzaad
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • naar smaak: gochujang (Koreaanse chilipasta) of sriracha of sambal
  • 400 g stevige tofu (naturel evt. gecombineerd met gerookte)
  • neutrale olie
  • klein bosje (Chinese) bieslook

 

Komkommerkoolrabisalade

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 8 snackkomkommers
  • 1 koolrabi
  • 1 bos koriander
  • 1 groene peper
  • snuf kristalsuiker
  • 2 theelepels witte of zwarte (chinkiang)rijstazijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • zout
  • peper

Gebakken rijst

In Azië wordt dit wokgerecht op elk moment van de dag gegeten. Perfect recept ook als je wat rijst over hebt. Bak de kliekjes op, voeg er wat groenten, ei en tofu aan toe en klaar is Kees. 

Wat je doet als je geen rijst over hebt. Spoel de rijst goed af, totdat het water helder is. Op die manier ben je een groot deel van de zetmelen kwijt en krijg je een droge korrel. Zet het vervolgens onder water. Doe er zoveel water in dat er een laagje van 2 cm water boven de rijst uitkomt. Volg vervolgens de aanwijzingen op de verpakking. Na het koken, zet je het vuur uit en houd je de deksel 5 minuten erop. 

Verhit op aardig hoog vuur een scheutje olie in de wok. Klop ondertussen de eieren in een kom los. Doe de rijst en de ongekookte doperwten (ook doperwten uit de diepvries mogen er gelijk in) in de wokpan en bak het even goed aan. 

Hugo gebruikt een arachide-olie, omdat dit "een notenolie is die hele hoge temperaturen aan kan, zonder dat het verbrandt of gaat walmen." Je kunt ook wokken met zonnebloemolie of lijnzaadolie. Olijfolie raadt hij af, omdat de smaak niet bij dit Aziatische gerecht past.

Zodra de rijst mooi gebakken is, voeg je de eieren toe. Houd het lekker in beweging, totdat het ei droog is. Breng het daarna op smaak met sojasaus en sesamolie, snijd de lente-uien in ringetjes en schep het door het wokgerecht heen.

Hugo's tip: belangrijk is dat je niet wokt met plakrijst, maar met een zogenoemde langkorrelrijst.

Komkommer-koolrabisalade

Voor de frisse twist maakt Hugo een salade van koolrabi en komkommer. Over die eerste gesproken. Een echte lentegroente die je mag schillen en in blokjes van 1 x 1 cm mag snijden. Snijd daarna de snackkomkommertjes in plakjes. 

Rol de peper kort, zodat de zaadjes beter los komen. Verwijder de zaadlijsten en snijd het in ringetjes. Pluk vervolgens de korianderblaadjes. Geen fan van dit groene bladkruid? Kies dan voor peterselie of basilicum.

Pak er een kom bij en meng de suiker, azijn en sesamolie erin tot een dressing. Heb je nou geen zwarte rijstazijn in huis, dan kun je ook voor witte rijstazijn of balsamicoazijn kiezen. Breng op smaak met zout en peper. Mix de komkommer, koolrabi en koriander met de dressing en je frisse Aziatische salade is een feit.

Wist je dat? Met koolrabi kun je alle kanten op. Van rauw tot kort aanbakken, stomen en zelfs poffen. Genoeg te variëren dus.

Tofu in pikante saus

Hugo: "Belangrijk is dat als je je tofu krokant wil krijgen, je een schone handdoek of keukenpapier pakt. Pak de tofu in en geef er goed veel kracht op, zodat het vocht eruit komt."

Waar veel mensen denken dat tofu niet spannend te krijgen is, weet Hugo er wel raad mee. Pel en rasp de knoflook en gember boven een kom. Doe de ketchup, sojasaus, basterdsuiker en chilipasta (of sriracha) erbij. Snijd daarna de tofu in blokjes. Verhit een scheut olie in een wokpan en bak de tofu op hoog vuur.  

Wanneer de tofu bruin kleurt en krokant is, schep je de saus samen met een scheutje water door de tofu. Hussel het even goed, waarna het vuur uit mag. 

Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan. Terwijl je dit doet, snijd je de bieslook. Schep de rijst op, drapeer de pikante tofu eroverheen en serveer de frisse salade ernaast. Garneer het met de bieslook en de geroosterde sesamzaadjes. Aanschuiven maar.

Eet smakelijk! 

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 68 via Videoland terug en zie hoe Hugo de gebakken rijst met krokante tofu maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore