Borrelen met Hugo!

BORRELPLANK: Venezolaanse arepa's

14 mei 2021 17:38

Jawel hoor, het is alweer tijd voor een borrelplank. Deze keer neemt Hugo je mee naar Venezuela. Waar je van hem gewend bent dat hij de plank graag met veel verschillende borrelhapjes vult, zet hij deze week één gerecht in de hoofdrol: de arepa. Van zoete tot hartige versie, stuk voor stuk om je vingers bij af te likken.

Borrelplank met verschillende arepas

 

Koriandersalsa

  • Dipjes 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • ½ bosje koriander
  • 1 witte ui
  • ½ limoen
  • zout
  • peper

 

Maiskoeken - Arepas

  • Borrelplankgerecht 8 stuks
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 300 g voorgekookt fijn wit maismeel
  • 450 ml water
  • 1 theelepel zout
  • neutrale olie om in te bakken

*Vullingen:

Kip en avocado

  • 1 gegrilde / gebraden kip  
  • neutrale olie
  • 1 à 2 chipotles met een schep saus (blik)
  • 2 avocado’s
  • zout
  • peper
  • 1 limoen
  • bosje bieslook

Kaas, bonen en jalapeño

  • 1 kleine ui
  • neutrale olie
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theelepel komijnzaad
  • zout
  • peper
  • 400 g zwarte bonen
  • 200 g boerengatenkaas of feta
  • Ingelegde jalapeño

Zoet

  • aardbeienjam en/of lemon curd
  • 250 g aardbeien
  • clotted cream of geklopte room
  • poedersuiker voor bestrooien

Maïskoeken - Arepas (1/2)

Arepas, zie ze als de mini-pita's van Venezuela. Hugo bestempelt het deeg van de arepa's als 's werelds makkelijkste variant om te maken, dus dat beloofd veel goeds.

Wat je doet: doe de bloem gevolgd door het water in een kom. Voeg een snufje zout toe. Roer het met een garde door, totdat de drie ingrediënten goed met elkaar zijn vermengd. Druk het deeg aan en laat het voor 5 minuten staan. 

Koriandersalsa

Terwijl het deeg staat te 'rusten', kun je alvast de koriandersalsa maken, eentje die heerlijk is voor bij de hartige arepa's. Snijd de koriander (inclusief steeltjes) fijn. Pel en snipper de ui fijn. Mix het in een kom. Breng het op smaak met wat limoensap, zout en peper.

Hugo's tip: ben je nou niet zo'n fan van koriander, gebruik dan bijvoorbeeld peterselie, basilicum of een ander groen bladkruid.

Vegetarische kaasvulling

De eerste vulling die Hugo maakt, is de vegetarische vulling van kaas. In slechts een paar stappen heb je het al af. Verhit een scheut neutrale olie. Pel en snipper de ui en fruit het aan. Pel en snijd ook de knoflook en kneus de komijn.

Voeg beiden toe aan de pan met ui. Draai het vuur ondertussen wat hoger. Laat het net zolang aanfruiten, totdat de ui zacht is. Zodra dit het geval is, doe je de uitgelekte bonen erbij. Gebakken bonen dus. Bak het om en om aan. Breng op smaak met zout en peper.

Rasp tot slot wat kaas erdoorheen. De arepa zelf vul je met nog wat extra geraspte kaas, jalapeño en de bonenmix. 

Kipvulling

Pak de kip erbij en pluk het. Hugo doet dit met zijn handen, met twee vorken lukt het ook. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de kip krokant. Snijd de chipotles fijn en meng het met de kip. Laat het lekker even bakken.

Ondertussen kun je de avocadocrème maken. Snijd hiervoor de avocado's in plakjes en doe het in een kommetje. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje limoensap (naar smaak). Snijd de bieslook en schep het er doorheen. Als je straks de arepa's hebt gebakken, vul je ze met de kip, avocadocrème en eventueel de koriandersalsa.

Hugo's tip: stel nu dat je deze vulling liever vegetarisch houdt, kies dan bijvoorbeeld voor jackfruit!

Arepas (2/2)

Nu je het deeg een tijdje hebt laten rusten, kun je de arepa's afmaken. Verdeel het deeg in 16 ballen. Druk ze iets aan (niet te plat) en vorm er dikke koekjes van ongeveer 1,5 centimeter dik van.

Heb je deze voorbereidingen erop zitten, dan kun je een scheut olie in een koekenpan verhitten. Let op: de deegballen hoeven niet in de olie te drijven, gewoon een beetje olie is genoeg. Bak de arepa's in 5 minuten per kant gaar en goudbruin. Laat ze iets afkoelen, voordat je ze opensnijdt. Daarna kun je ze vullen van de zelfgemaakte vullingen.

Zoete vulling

Noem het het zoete genot van de borrelplank, de glutenvrije variant van de Engelse scone: de arepa met aardbeienjam (of lemoncurd), aardbeien en clotted cream. Het enige wat je hoeft te doen, is de arepa's te vullen met deze ingrediënten. Bestrooi het eventueel met wat poedersuiker. Kind kan de was doen. 

Proost, op het weekend!

Vind je dit nou een leuk recept - en wil je graag zien hoe Hugo deze gerechten precies maakt? Kijk dan aflevering 65 van seizoen 2 terug op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore