Koken met Hugo!

RECEPT: Noodles met hoisingehaktballetjes en ananasijs

24 augustus 2021 17:55 Aangepast: 08 september 2021 12:28

Vandaag op het menu: een Oosterse maaltijd. Noodles met hoisingehaktballetjes, gewokte sla en ananasijs!

Gehaktballen in hoisinsaus

  • Borrelplankgerecht 4-6 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 3 lente-uien
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 rode chilipeper
  • 500 g half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • circa 50 g paneermeel
  • 175 ml hoisinsaus
  • zout
  • neutrale olie
  • 1-2 eetlepels rijstazijn
  • 350 g (volkoren) tarwenoedels
  • scheut sesamolie

 

Sla uit de wok

  • Groentegerecht 4 personen
  • Bereiding circa 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 krop bindsla/Romeinse sla
  • neutrale olie
  • 1 bosje (Chinese/knoflook)bieslook
  • zout en peper

 

Ananaskokosijs

  • Nagerecht 4-6 personen
  • Bereiding circa 10 minuten + uurtje in de vriezer

Ingrediënten

  • 500 g bevroren ananasvruchtvlees
  • 125 g poedersuiker
  • 1 limoen
  • 200 ml romige kokosmelk
  • 3 eetlepels kokosrasp
  • ijshoorntjes
  • evt. chilivlokken

Extra

  • keukenmachine
  • fijne rasp
  • ijsschep

Ananasijs

Hugo maakt ijs van bevroren ananas. Je kunt verse ananas gebruiken en deze zelf invriezen, maar je kunt bevroren ananas ook kant en klaar in de winkel kopen.

Doe de stukken bevroren ananas in de keukenmachine. Voeg ook de poedersuiker en kokosmelk toe.

Rasp schil van een limoen in de blender en voeg daarna ook het sap van een limoen toe, samen met de kokosrasp en eventueel chiliflakes als je van een pitje houdt.

Mix alles goed door elkaar.

Tip: het is bij dit recept wel echt belangrijk dat je poedersuiker gebruikt in plaats van normale suiker, aangezien het een koud gerecht is en normale suiker dan niet oplost en daardoor niet goed mengt met je ijs.

Doe het ijs, als het goed gemengd is, in een bak en zet deze bak nog even weg in de vriezer. Zo kan het ijs wat harder worden en kun je er straks mooie bolletjes van scheppen.

Gehaktballetjes in hoisinsaus

Snijd de bosui in ringetjes en bewaar het groen van de bosui voor de garnering. Het wit van de bosui is wat pittiger, dus dat is het lekkerst in het gehakt zelf.

Rasp de gember in het gehakt. Je hoeft de gember niet te schillen: het velletje is maar heel dun en juist lekker om er omheen te laten, omdat hier veel smaak in zit.

Wist je dit? Gember is heel goed voor je spijsvertering. Een kop gemberthee doet wonderen wanneer je pijn in je buik hebt. Daarnaast warmt het je lichaam op als je het koud hebt.

En dit? Gember kun je lang bewaren, ook na aansnijden. Let op dat je de gember niet in de koelkast legt, maar op een plek met kamertemperatuur - en dek de net gesneden gember nooit af met een folietje, want dan gaat hij rotten. Gember sluit zichzelf!

Snijd de peper in kleine stukjes.

Tip: houd je niet van pittig? Rol de peper dan voor het snijden even tussen je handen. Zo komen de zaadjes los, die je er daarna makkelijk uit kunt schudden als je de peper open snijdt. 

Doe de stukjes peper bij het gehakt, samen met de hoisin, de bosui en een ei.

Roer alles goed door elkaar en voeg dan een beetje paneermeel toe.

Kneed het gehakt met de hand en voel of het droog genoeg is, of dat je misschien nog wat paneermeel moet toevoegen.

Als het gehakt goed gemengd is, haal je het uit de kom en gooi je het er met enige kracht in terug. Doe dit een paar keer, om de luchtkamers uit het gehakt te 'slaan'. Dit is nodig, omdat anders je balletjes kunnen scheuren door de hitte tijdens het bakken.

Je zal zien dat, naar mate je het gehakt vaker in de kom gooit, de structuur van het gehakt ook wat gladder wordt. Dan weet je dat het tijd is om de balletjes te maken.

Draai mooie gehaktballetjes en bak ze rondom aan in de pan. Zodra de balletjes zijn aangebakken, schep je de hoisin bij de balletjes in de pan. 

Schenk er ook wat rijstazijn bij en een scheutje water. 

Doe de deksel op de pan en laat de balletjes even lekker stomen. Ze zijn al mooi bruin, maar door het vocht stomen ze gaar.

Kook terwijl de balletjes stomen, de noodles. Doe water in een pan en wacht tot het water kookt. Zodra het water kookt, zet je het vuur uit en voeg je de noodles toe. Kook ze tot ze zacht zijn.

Giet de noodles af en doe ze daarna terug in de pan. Doe wat sesamolie bij de noodles om te voorkomen dat ze gaan plakken. Daarnaast is sesamolie ook gewoon heel erg lekker!

Meng alles even goed door elkaar met een vork.

Gebakken sla

Zet een wok op het vuur en verwarm deze tot hij heel heet is. Verwarm olijfolie in de pan.

Snijd de sla grof en bak de sla in de wokpan. Snijd dan de bieslook en bak deze ook mee. En klaar is je supersimpele slagerecht.

Aan tafel

Schep de noodles op de borden en schep er wat van de gebakken sla naast. Leg daar bovenop de gestoomde hoisinballetjes en schep er nog wat saus overheen.

Haal het ijs uit de vriezer en schep het op hoorntjes of in bakjes.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 62 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore