Split-level tuin

Buitenkijken: de stadstuin van Sandra

03 mei 2021 19:23 Aangepast: 04 mei 2021 12:55

Sandra heeft een split-level woning en een bijpassende split-level tuin. Lastig met de inrichting? Nee hoor! Voor Sandra niet: ze creëerde een prachtige stadstuin met weinig ruimte, maar veel mogelijkheden.

Bij een split-level woning ligt niet je hele vloer op op één verdieping, maar zijn de vloerniveaus ongelijk. Het huis bestaat uit meerdere etages, die verbonden zijn met trappetjes. Hierdoor ontstaat één grote open ruimte.

Kies je voor een split-level woning, dan moet je met inrichten rekening houden met de hoogteverschillen. Dat kan lastig zijn, maar Sandra (@_Finntage)zag het als een mooie uitdaging. Zelfs haar tuin werd meegenomen in de split-level stijl en loopt van boven naar beneden, met zichtbare etages.

In haar tuin van 5 bij 12 meter, creëerde ze verschillende leuke hoekjes, zoals een schaduwhoekje, veel groen en een eethoek.

Schaduwhoek onderaan de tuin Schaduwhoek onderaan de tuin
Grote border met veel groen Grote border met veel groen
Eethoek tegen het huis aan Eethoek tegen het huis aan

De eethoek

Bij het ontwerpen van de tuin nam Sandra de tegels als uitgangspunt. Deze tegels liggen door de hele tuin en beginnen bij de eethoek, die zich tegen het huis aan bevindt. "Iedereen denkt dat er een houtrand om de tegels zit, maar het is een fotoprint", zegt Sandra.

Sandra koos ervoor om niet het gehele terras met tegels te leggen, omdat het anders te veel zou worden. Door aan één kant van de eethoek een vlonder te leggen, heeft ze geprobeerd om knusheid te creëren. "Daarnaast hebben we een heggetje geplaatst, om het bovenste terras een intiemer hoekje te maken."

Sandra is een groot liefhebber van de kleur groen - en dat zie je terug in de tuin. De tuinset en parasol zijn groen. Ook werd de schutting bewust in het groen geschilderd. "Dit vind ik belangrijk, omdat er ook al een houten vlonder ligt. Als de schutting dan ook een houtkleur heeft, wordt het zo houterig."

Cortenstalen trap

Al meteen wist Sandra het zeker: er moest en zou een cortenstalen trap komen. Deze liet ze speciaal ontwerpen voor haar tuin en kwam nog niet meteen binnen zoals hij er nu uitziet.

"Hij kwam helemaal shiny en nieuw binnen, terwijl ik 'm natuurlijk roestig wilde. Ik heb daarom dagenlang met de tuinslang op de trap gesproeid, zodat hij de gewenste kleur zou krijgen."

Ook de borderranden maakte Sandra van cortenstaal, om de roestkleur in de hele tuin terug te laten keren. "Zelfs de kleur van de planten zijn uitgekozen op basis van de kleur van de trap. Kijk maar naar deze fortunia."

De fortunia is een plant die in de hele tuin terugkomt, zowel in de borders als in losse planten. Dit was een bewuste keuze van Sandra om hiermee de sfeer en weelderigheid van die plant in de hele tuin te laten zien.

Fortunia Fortunia

Zitje achter de heg

Door het plaatsen van een grote, groenblijvende heg, creëerde Sandra een knus zitje. "Dit is ons borrelplekje geworden. Een knus plekje met mooie, warme materialen. De hele tuin is in dezelfde sfeer als de inrichting van ons huis, dus als je van binnen naar buiten loopt of andersom, zie je steeds hetzelfde soort interieur."

Sandra vindt het niet mooi als twee hagen elkaar raken, dus daarom plaatste ze zes houten palen, die een onderbreking creëren tussen de groene heg en de rode beukenheg die er tegenaan staat.

Grote borderbak

Precies in het midden van de tuin vind je een grote borderbak van twee bij twee meter groot. Door zijn omtrek is dit echt een statement-item, met veel planten erin en eromheen. 

Veranda

Dan, helemaal aan de achterkant van de tuin, vind je de supergezellige veranda die Sandra maakte. "Ik noem deze plek ook wel mijn tweede woonkamer. Ook hier heb ik weer bewust gekozen voor een groen kleed en een mooie bloemenexplosie aan de muur, met fijne, frisse planten."

De lamberisering onder de veranda werd - hoe kan het ook anders - groen. Precies dezelfde kleur groen als de schutting op het terras. "Zo komt alles mooi bij elkaar."

Sandra laat weten dit tuintje zonder enige hoveniers ervaring ontworpen, getekend en gecreëerd te hebben. "We hebben geprobeerd het maximale eruit te halen. Dat was best een uitdaging, maar volgens mij is het goed gelukt!"

Ook zo onder de indruk van deze geweldige split-level tuin? Op de Instagram van Sandra vind je nog veel meer woninginspiratie!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore