Klusser Oscar geeft vandaag een lesje plinten zetten. Want: hoe doe je dat eigenlijk?
Plinten zetten is misschien niet iets wat je regelmatig doet, maar desalniettemin is het een handig klusje om te kunnen, of in ieder geval te weten hoe het moet.
Het is goed om te weten dat je naast gewoon hout, ook prima laminaat kunt gebruiken - en om altijd ruimte vrij te houden tussen de wand en de vloer.
Een goed gezette plint is niet alleen functioneel, maar ziet er ook nog eens mooi uit!
Wat heb je nodig?
- afkortzaag
- plinten
- kit
- rolmaat
- stanleymes
- potlood
- doek
- veger
- gehoorbescherming
- eventueel: kniebeschermers
Voorbereiding
Om een goede plint te kunnen zetten, is het wel zo fijn als je met een geschikte plint werkt. Bij de bouwmarkt kun je verschillende soorten plinten kopen. Het makkelijkst is om te kiezen voor een plint die al in de grondverf is gezet: dit scheelt je een hoop tijd!
'Maar is dat dan echt nodig, je plint in de grondverf zetten?' Ja, dat is nodig! Doe je dit niet, dan is je plint niet goed vochtwerend en dat kan later voor problemen zorgen.
Controleer, voordat je aan de slag gaat met je plinten, of de wanden helemaal stof- en spijkervrij zijn. Haal er even een bezem langs en controleer goed: een gladde ondergrond is het halve werk.
Verstek zagen
Een plintje plakken kan iedereen, maar om te zorgen dat de plinten ook in de hoeken mooi aansluiten, moet je ze in verstek zagen. Dit is erg belangrijk en kun je doen op meerdere manieren. Oscar maakt gebruik van een afkortzaag. Deze kun je kopen of huren.
Ook kun je ervoor kiezen om de plinten met de hand verstek te zagen met behulp van een verstekbak.
Tip: indien je een afkortzaag huurt, let er dan goed op dat hij alle functies heeft die je nodig hebt! Denk aan kantelen, bepaald aantal graden draaien en eventueel het uittrekken van de zaag.
45 graden
Oscar stelt de zaag in op 45 graden, om de perfecte hoek te kunnen maken. "Een afkortzaag is naar mijn mening de makkelijkste manier om verstek te zagen. Je hoeft alleen het aantal graden in te stellen en de zaag naar beneden te brengen. Ideaal als je plinten op dezelfde maat wil krijgen. Omdat het zaagblad op hoge toeren ronddraait, is de kans op gekartelde randen minimaal."
Naast een afkortzaag kun je ook een decoupeerzaag gebruiken. Let er dan wel op dat je er eentje hebt die je op 45 graden kan instellen, zodat je perfecte hoeken kunt zagen.
Plinten bevestigen
Je kunt plinten vastmaken met spijkers, schroeven of met lijm. Oscar kiest voor lijm. "Zo heb je altijd nog de optie om de plint een beetje heen en weer te bewegen en te zorgen dat hij er zo mooi mogelijk op zit."
Breng de lijm aan in dotten, op 40-50 centimeter afstand van elkaar. Maak hierbij gebruik van een 'high tack' kit. Dit is hele sterke kit met een enorme kleefkracht, die zorgt dat de plint goed vast op de muur komt te zitten.
Hoeken
Eenmaal in de hoeken aanbeland heb je de plinten nodig die je in verstek hebt gezaagd. Als je het goed hebt gedaan, passen ze perfect in elkaar. Let goed op: je hebt buiten- en binnenhoeken. Voor beide hoeken moet je je plinten anders zagen.
Tip: zaag altijd een langer stuk af dan je ingecalculeerd had. Mocht het niet helemaal kloppen, kun je er altijd nog een stukje afzagen. Als je precies op maat zaagt, bestaat de kans dat je de plint moet weggooien.
Afmaken
Om alles mooi af te maken, kun je de plinten afkitten met acrylaatkit. Breng de kit aan op de rand van de plint, maak je vinger nat met een doekje en smeer de kit uit. Strijk de kit netjes in de gleuf en laat de kit dan drogen. En zie hier: een prachtig afgewerkte plint!
Stap voor stap zien hoe Oscar dit doet? Je ziet het allemaal in aflevering 56 op Videoland!