Tuinmetamorfose

Een Balinese buitenoase in Amsterdam

26 augustus 2021 19:25
Na

Tom is neergestreken in Amsterdam om weer een tuin op te knappen. Een tuin in de hoofdstad is een luxe! Heb je er eentje, dan is het wel handig om een plannetje te hebben. Irma en Terence weten dat ze de tropen naar hun achtertuin willen halen. Maar, hoe doe je dat? Tom en zijn team springen bij.

Na twaalf jaar een balkon gehad te hebben, heeft het stel nu een royale tuin. Iets wat ze heel lang al willen. Alleen nu ze er één hebben, weten ze niet hoe ze het kunnen realiseren. Dit komt mede door de gekke afmeting van de tuin. Irma: "Het is een smalle, diepe tuin. Hierdoor weten we niet goed wat we ermee moeten."

Tegels eruit, tropen erin

Voordat Tom de tropen kan nabootsen, haalt hij eerst alle tegels en een deel van de grasmat eruit. 

Een exotische tuin bestaat uit natuurlijke lijnen. "In het gras steek ik een natuurlijke vorm. Alles wat erbuiten valt, verwijder ik. Hierdoor ontstaat er een speels gazon."

Tip: als je gaat bestraten, zorg dan altijd voor voldoende zand. Beter teveel dan te weinig, want je moet het voordat de tegels erop kunnen nog verdichten. Dit doe je door het aan te lopen, te walsen, te wateren of door het aan te trillen.

Aziatische bestraling

De wens van Terence en Irma is dat zodra ze hun tuin inlopen ze het idee hebben dat ze op vakantie zijn. Die ambiance wordt deels door de bestrating gecreëerd. "Ik gebruik betonnen flagstones. Ze hebben een hele grillige, natuurlijke vorm." Het is een beetje puzzelen, maar dan heb je ook wat. 

Tip: heb je bepaalde stenen die je moet afzagen, dan kun je een bandenzaag gebruiken. Heb je dit niet, dan is een slijptol met een geschikt blad voor steen ook prima.

Schutting van heidematten

Het tropische gevoel spat niet gelijk van de huidige schutting af, vandaar dat Tom ze met zogenoemde heidematten bekleed.

Ze kennen een paar voordelen; het zijn sfeermakers, zijn een betaalbaar alternatief van bamboematten en het is een uitstekende ondergrond voor klimplanten. Met nietjes aan de schutting vastzetten, is voldoende. "Let er wel op dat je lange nietjes gebruikt, zodat ze goed blijven vastzitten."

Start de styling

De basis staat als een huis, door met de styling. Met Robinia-palen werkt Tom de schuur weg. Bovendien deelt het de tuin in tweeën, waardoor je een intiemere look krijgt. Zonder verdere behandeling kunnen ze de grond in (gevolgd door water met snelbeton) en kun je er zo 20 tot 25 jaar plezier van hebben.

Omdat de tuin op het zuiden ligt en het zeker in de zomer erg heet kan worden, zorgt Tom voor wat schaduw door een schaduwdoek op te hangen. En om er helemaal een speciaal hoekje van te maken, hangt hij aan Robinia-palen een palletschommel en maakt hij palletbanken.

Tijd voor groen

Een tropische tuin schreeuwt om veel groen. Om te zorgen dat de planten een goede start kunnen maken, gebruikt Tom organische tuinmest die speciaal voor de siertuin geschikt is. "Een gezonde bodemstructuur is heel belangrijk!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom een siertuin niet zonder speciale tuinmest kan

Welke planten absoluut in een Balinese tuin thuishoren? Denk aan vingerplanten, palmlelie's bananenplanten en rode koolpalmen. Hoewel ze hun roots in verre tropische oorden hebben liggen, kunnen ze prima tegen het Hollandse weer. Ze zullen alleen net iets minder snel groeien dan in hun natuurlijke habitat.

Van vakantieplaatje naar eigen Balinese buitenoase. Geen betere plek om de stadse drukte achter zich te laten. Laat die vakantie in eigen tuin maar beginnen!

Voor Voor
Voor Voor
Na Na
Na Na
Na Na

Nog een extra ronde door de achtertuin maken en de volledige metamorfose terugzien? Bekijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 63 en 64).

De aflevering werd mede mogelijk gemaakt door terras & trends en Welkoop.

Fotografie door Sonja Velda

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore