Tom's Tuinkalender

De slimste tuin van Nederland geeft het grasmaaien uit handen

10 mei 2021 11:01 Aangepast: 10 mei 2021 21:17

Tom gaat deze week weer eens buurten bij techexpert Erwin en zijn Slimste Tuin van Nederland. Eentje vol slimmigheden. Als grote punt op de 'i' plaatst Tom een smart oplossing voor de grasmat en deelt hij onderhoudstips voor het gazon. Vanaf nu is het gras niet meer groener bij de buren.

Onderhoudstips voor het gazon

De slimste tuin van Nederland krijgt steeds meer vorm. Tijd voor de finishing touch. Tom legt uit hoe je een sterke grasmat zonder zwarte gaten en putten krijgt. 

1: Verticuteren voor een sterke grasmat

Tom: "Met verticuteren trek je het mos en ander onkruid los. Tegelijkertijd snijd je de grond open en maak je de grond luchtig." Weet dat als je dit hebt gedaan het gazon er niet uitziet. Maar het komt weer goed! "Zijn er grote plekken met mos die er zijn uitgehakt, dan moet je wat bijzaaien." Beste tijd om dit te doen, is in maart en april.

2: Bemesten

Verder is het advies om drie keer in het jaar je grasmat te bemesten: in het voorjaar, de zomer en het najaar. Zo zorg je ervoor dat je gazon sterk de winter in gaat. "In het najaar en voorjaar kun je beter ook kalk strooien. Op deze manier krijgt mos geen kans. Bovendien neemt het gras de voedingsstoffen beter op als de pH (dankzij kalk) in orde is."

3: Het hele jaar door smart grasmaaien

Voorgaande onderhoudstips zal je toch echt handmatig moeten doen, maar het grasmaaien kun je - net als Erwin - uit handen geven aan een smart grasmaaier. "Voor elk formaat tuin bestaat er een geschikte maaier."

Waar je wellicht zou verwachten dat het installeren van zo'n smart grasmaaier een heidens karwei is, valt het reuze mee. Het begint bij het uitkiezen van een stroompunt voor het thuisstation, het oplaadpunt van de maaier. Daarna breng je een zogenoemde begrenzingsdraad aan. "Dit zorgt ervoor dat de grasmaaier precies weet waar hij wel en niet mag komen. Je bakent dus zo zijn territorium af." Tot slot hoef je het apparaat alleen nog met de app te koppelen en je kunt ermee aan de slag.

"De maaier maait automatisch. Continu rijdt hij rondjes wat betekent dat hij telkens maar hele kleine stukjes gras afmaait. Deze grasrestjes vallen terug op het gazon waar het verteert en voor extra organische voeding voor je grasmat zorgt." 

Het volledige fragment van tuinman Tom met techexpert Erwin terugzien? Dat kan! Kijk aflevering 61 terug op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore