Koken met Hugo!

RECEPT: Voorjaarsstamppot en scholfilet

03 mei 2021 17:44 Aangepast: 05 mei 2021 18:27

Stamppot. Kan eigenlijk het hele jaar door, al is het daarbij wel goed om rekening te houden met de jaargetijden. Zo maakt Hugo vandaag een voorjaarsstamppot: veel groente, weinig aardappelen. Lekker luchtig en fris. Lees je mee?

Deze voorjaarsstamppot bestaat uit verschillende soorten peulvruchten. Doperwten, sugarsnaps en peultjes. Daarnaast een heerlijk gebakken scholfiletje en een frisse artisjok-kappertjesssaus.

Erwtjesstamppot met gebakken schol en artisjokkappertjesjus

 • Hoofdgerecht 4 personen
 • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

 • 700 g iets kruimige aardappels
 • 200 g peultjes
 • 200 g sugarsnaps
 • 200 g doperwten (vers of evt. diepvries)
 • 150 g artisjokharten op olie
 • 4 eetlepels kappertjes
 • 1 citroen 
 • 1 bos bladpeterselie
 • 400 g scholfilets
 • 50 g bloem
 • 175 g roomboter
 • zout en peper
 • scheut neutrale olijfolie

Stamppot voorbereiden

Verwijder de draden van de peultjes en snijd ze dan schuin in drie stukken.

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Dit hoeft niet heel klein: je gaat de aardappelen straks prakken. Omdat het een grove stamppot wordt, is het lekker als er nog wat stukken aardappelen in zitten. 

Zet de aardappelen op in een pan water en kook ze tot ze zacht worden. Voeg de peultjes, erwten en sugarsnaps op het allerlaatste moment toe en kook die dan nog een minuutje mee. 

Giet alles af en laat de pan dan even staan op het fornuis met het vuur zo laag mogelijk.

Tip: let op dat je de bonen echt niet langer dan een minuut kookt, want dan verliezen ze hun knapperigheid en dat is zonde!

Arisjok-jus maken

Smelt de boter in de pan. Laat 'm een tijdje bruisen op laag vuur en wacht tot hij een beetje bruin wordt. Hugo noemt dit 'bruineren', maar deze kooktechniek staat beter bekend als 'beurre noisette'. Door de boter te bruineren, krijg je een beetje een nootachtige smaak, vandaar de term.

Hak de peterselie fijn en snijd de artisjokken in stukjes. Als de boter een beetje bruin kleurt, voeg je de artisjokken en kappertjes toe. De kappertjes gaan als het goed is een beetje open staan en geven een heerlijke fijne, zuurfrisse smaak aan de jus.

Voeg dan de peterselie toe, samen met wat citroenrasp, -sap en een snuf zout en peper. Zet het vuur zacht zodat de jus warm blijft, maar de artisjok niet doorgaart. 

Stampen maar!

Stamp de aardappels een paar keer tot een grove stamppot. Schep wat van de artisjok-jus door de stamppot en bewaar wat jus om aan het eind de scholletjes mee te garneren.

Zet de pit van de stamppot uit. Doe een deksel op de pan om de stamppot warm te houden.

Scholfilet bakken

De scholfilet bak je pas op het allerlaatste moment, omdat deze dun is en maar heel kort nodig heeft. Daarbij zijn ze direct uit de pan het allerlekkerst, is het niet?

Doe wat zout en peper op de scholfilets. Haal ze door de bloem heen met beide kanten en verwarm een pan goed voor met olijfolie en roomboter erin. De olijfolie is voor de verhitting en de boter voor de smaak.

Bak de scholfilets in de pan. Heel kort maar: nog geen minuutje per kant. Bak eerst de ene kant en als de randjes bruin worden, draai je de schol om, om de andere kant te bakken.

Tip: zorg dat je de vis maar één keer om hoeft te draaien, want naar mate hij langer in de pan ligt, wordt hij broos en dan heb je kans dat hij uit elkaar valt.

Gerecht afmaken

Schep wat stamppot op een bord en leg er een stukje versgebakken scholfilet naast. Schep er wat artisjokken-jus over de filets (en stiekem ook gewoon nog een beetje over de stamppot als je wilt). Maak het geheel af met wat peterselie en citroenpartjes, voor extra frisheid.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 56 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore