Huismetamorfose

Een zeemeerminnenkamer voor Mila (4)

04 mei 2021 19:23

Mila is vier jaar oud en is net verhuisd naar een grotere kamer. Superfijn, want nu heeft ze alle ruimte om met haar vriendinnetjes te spelen. Eén klein probleempje: de kamer is nog helemaal groen en kaal. Patrick gaat aan de slag en tovert de ruimte om tot een heus zeemeerminnenparadijs!

Mila is dol op verkleedpartijtjes en staat graag voor de spiegel om zichzelf mooi te maken. Ze houdt van glitters en roze, maar het allermeest houdt ze nog van zeemeerminnen. 

Van haar ouders Julie en John, kreeg ze onlangs een grotere kamer in het huis. Fijn! Want nu kan ze met vriendinnetjes op haar kamer spelen, in plaats van in de woonkamer. "We willen er graag iets moois van maken, maar weten niet goed hoe", zegt Julie.

Zeemeerminnenkamer

Patrick neemt de uitdaging aan en gaat aan de slag. Samen met styliste Esther bespreekt hij hoe ze de kamer zo goed mogelijk kunnen omtoveren tot een fijne slaap- en speelplek voor Mila.

Te beginnen bij het verwijderen van het groene behang en deze te vervangen door zachte, perzikroze verf aan de ene muur - en behang aan de andere muur. Zo, dat knapt op!

Ook maakt Patrick een zeemeerminnenstaart op de muur, die onder het 'water' door loopt en weer uitkomt boven Mila's bed. De staart wordt bekleed met schubben, die Patrick in allerlei verschillende kleuren verft. 

De basis van de staart maakt Patrick van multiplex en de schubben zaagt hij uit MDF, om een 3D-effect te creëren dat niet te dik is. Omdat de schubben van MDF zijn, moeten deze twee keer geverfd worden om er zeker van te zijn dat de kleur mooi dekt. De schubben maakt Patrick vast met een tacker.

Tip: heb je geen tacker? Dan kun je natuurlijk altijd een hamer en spijkers gebruiken, maar dit kost je wel veel meer tijd. Patrick raadt daarom aan om een tacker te huren of te lenen van iemand. Niet duur, wel makkelijk!

Octopus

Als de zeemeermin af is, gaat Patrick aan de slag met een octopus. Hiervoor timmert hij een kast in elkaar, waarna hij de octopus uitzaagt uit multiplex. De kast verft hij - uiteraard - roze.

Om de octopus uit te zagen, gebruikt Patrick een decoupeerzaag. Hiermee kun je alle kanten op, want je kunt er verschillende zaagjes in bevestigen. Zo heb je zaagjes speciaal voor grof hout, plaatmateriaal, fijn hout, staal en bochten. Voor deze klus gebruikt Patrick het zaagje voor bochten Deze is smal en perfect voor het uitzagen van een octopus.

Tip: wil je ook zoiets maken? Teken het dan eerst uit op papier. Dan heb je een goed idee van hoe groot het moet worden.

Verschillende zaagvarianten voor de decoupeerzaag Verschillende zaagvarianten voor de decoupeerzaag

Als de octopus is uitgezaagd, krijgt hij nog een lik paarse verf, waarna Patrick 'm bevestigt op de linkerdeur van de kast. Na bevestiging wordt de octopus doormidden gezaagd en wordt ook de rechterkant vastgezet.

Het vastzetten van de octopus doet Patrick vanaf de binnenkant van de kastdeuren, zodat je geen schroefgaten ziet. Om het helemaal af te maken, verft Patrick nog een vriendelijk gezicht op de kop van het diertje.

Styling

Als het grote werk gedaan is, komt Esther langs met behang en wat spulletjes waarmee ze zelf nog aan de haal gaat. Het behang dat ze meebrengt heeft een donkere achtergrond. Dat lijkt misschien spannend, maar is juist heel mooi omdat het licht er direct opvalt. Hierdoor ontstaat een mooi contrast met de lichtroze muren. Het behang is van A.S. Création.

Omdat het een fotobehang is, moet Patrick nauwkeurig te werk gaan. Ook is het belangrijk dat hij de lijm die tussen de naden uitkomt, direct verwijdert, om te voorkomen dat er doffe plekken op het behang ontstaan.

Kist versieren

Als leuk detail in de kamer kocht Esther een oude kist, die ze versiert met schelpjes en andere zee-accessoires. Ze plakt alles goed vast met een lijmpistool.

Tip: ga je met een lijmpistool aan het werk, pas dan goed op en werk snel. De lijm is erg heet, wat betekent dat je je er lelijk aan kunt branden. Ook droogt hij erg snel op, dus wacht na het aanbrengen van de hete lijm niet te lang met het bevestigen van je schelpjes of andere dingen.

Schelpenbureau

Om in het thema van de kamer te blijven, maakt Patrick een bureau met een schelpen-achterkant. Het bureau zelf maakt Patrick van rubberwood. De schelpen-achterkant wordt gemaakt van MDF.

Om de achterkant zo strak mogelijk te maken, moet Patrick heel precies werken en uittekenen wat hij gaat doen. Hiervoor gebruikt hij heel eenvoudig een bord en een kommetje. De randen zaagt hij uit met een decoupeerzaag en daarna krijgt ook het bureau een mooi lichtroze kleur, inclusief detail!

Zeemeerminnenkroontje

Omdat Mila zo van kroontjes houdt, maakt Esther ook nog een zeemeerminnenkroon. Dit doet ze door de onderkant van het kroontje in te wikkelen met touw, zodat ze er met het lijmpistool schelpjes op kan bevestigen.

Finishing touch

Tijd voor de laatste details. Esther hangt nog wat verkleedjurkjes op. Dit doet ze na het bevestigen van boekenplanken, die ze tegelijkertijd ook gebruikt om er boeken op te zetten.

Ook legt Esther een mooi kleed neer, waar Mila met haar vriendinnetjes fijn op kan spelen. Er wordt een spiegel opgehangen met een lang kleedje ervoor, zodat Mila daar haar modeshows kan lopen.

Wat groen op de kamer is altijd leuk - en om in het thema te blijven kiest Esther voor het toevoegen van zeegrassen.

Het resultaat

Alles staat, dus de familie kan na een nachtje weg eindelijk de kamer weer in komen! Mila is overdonderd en ontzettend blij: "Wauw mama kijk, een kroon!"

Stap voor stap zien hoe Patrick en Esther dit voor elkaar kregen? Je ziet het allemaal in aflevering 56 & 57 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore