Buitenkijken bij

Een tuin met bijna 400 kuipplanten (en meer moois)

10 mei 2021 11:28 Aangepast: 10 mei 2021 19:39

Aartje en Johan kochten 25 jaar geleden een woonboerderij met een grote lap grond eromheen. Deze grond groeide uit tot een geweldig landelijke tuin met Engelse twist. "We hebben geen rechterhanden, maar wel groene vingers."

Toen Aartje en Johan 25 jaar geleden in hun huidige huis gingen wonen, was het nog een oude boerderij. Ook de tuin bestond volledig uit weiland, waar ooit de jonge koeien in graasden. "Daarnaast was er een boomgaard. Die hebben we deels in tact gelaten: we hebben nog steeds een paar oude fruitbomen."

Oude fruitboom Oude fruitboom

Eén van de bomen die nog in de tuin staat, is een oude appelboom. Deze boom zag eruit alsof hij zijn beste tijd had gehad: er was nooit iets aan gedaan qua snoeien en hij zag er eerder dood dan levend uit. Toch hielden ze de boom: "Hij had zo'n mooie, karakteristieke vorm!"

Omdat alleen een dode boom in de tuin niet zo'n prettig gezicht is, besloten Aartje en Johan er een ramblerroos in te hangen. Deze begon weelderig te groeien, waardoor je op een gegeven moment vooral roos zag in plaats van boom.

Tot ieders verbazing begon de boom na een tijdje ook weer op te fleuren en hebben Aartje en Johan nu weer een mooie, levende appelboom in de tuin. Mét ramblerroos!

Oude appelboom met ramblerroos Oude appelboom met ramblerroos

Indeling van de tuin

Het grootste deel van de tuin ligt op het zuiden voor het huis. Aartje deelde de tuin in met behulp van verschillende borders, en plantte voor het huis vooral witte planten met purper- en zilvergrijs blad. In het midden van de tuin ligt de vijver: één van de eerste dingen die werden aangelegd in de tuin.

Aan de overkant van de vijver vind je de geel-wit-blauwe border, met daarachter een schaduwpaadje. Helemaal aan de andere kant ligt de hotborder met rood- en oranjetinten. "Deze ligt dicht bij de veranda, zodat we er 's zomers heerlijk van kunnen genieten."

Het idee van de borders deden Aartje en Johan op in Engeland, waar ze ieder jaar twee weken naar op vakantie gaan.

Hotborder

De hotborder is een echte eyecatcher in de tuin. In het voorjaar vind je hier vooral warme kleuren als rood- en oranjetinten. Daarnaast zie je ook donkerbladige heesters, die er mooi tussen staan. De narcissen zijn vooral geel en oranje. "Mooi om er een geheel van te maken met kleur, dat geeft een rustiger effect in de tuin."

Pottenverzameling

Aan de achterkant van het huis vind je de uit de hand gelopen pottenverzameling van Aartje en Johan. Ook deze is weer geïnspireerd op Engeland. Om alles een fijne, droge plek te kunnen geven, heeft het stel een nieuwe kas gebouwd. "Het paste niet meer in onze kleine kas, dus bouwden we een grote kas, zodat alle planten goed kunnen overwinteren."

De nieuwe, grotere kas, is verdeeld in verschillende delen. Sommige planten gaan in de zomer weer naar buiten, dus die staan in een ander deel van de kas. Daarnaast laat Aartje weten dat de kas niet alléén maar functioneel is. "Hij moet er ook goed uitzien. Ik vind het leuk om er een mooi plaatje van te maken. Kijk bijvoorbeeld naar de muur, die is hetzelfde als je ook in de oude Engelse kassen ziet."

Oude kas Oude kas
Nieuwe kas + oud-Engelse muur Nieuwe kas + oud-Engelse muur

300-400 kuipplanten

Door de jaren heen verzamelden Aartje en Johan zo'n 300 tot 400 kuipplanten. Dat geeft veel werk, want je moet veel water geven. "Maar vooral geeft het veel plezier en voldoening. Aan iedereen die er ook aan denkt om hiermee te beginnen: doe het, want het geeft een extra dimensie aan het tuinieren! En zorg je voor een vorstvrij plekje in de winter, dan heb je er jarenlang plezier van."

De tuin van Aartje en Johan in bewegend beeld bekijken? Ze ziet het in aflevering 61 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore