Koken met Hugo!

RECEPT: Taco's met garnalen en chipotlemayonaise

04 mei 2021 17:38 Aangepast: 05 mei 2021 18:26

Vandaag duikt Hugo de Mexicaanse keuken in en dat betekent: taco's. Geen texmex, maar echte, goede, maïstaco's met een verse ananassalsa. Dat wordt genieten geblazen!

Ananas wordt regelmatig in maaltijden gebruikt om ze op te frissen en een zoete smaak te geven, maar wist je dat er in ananas ook bepaalde enzymen zitten die ervoor kunnen zorgen dat je vlees zachter wordt? Het is daarbij wel belangrijk dat je verse ananas gebruikt. Weer wat geleerd! 

Taco’s met garnalen

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 12 (blauwe) maistortilla’s
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • neutrale olijfolie
  • 400 g gepelde rauwe garnalen
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • ¼ krop spitskool of ijsbergsla
  • ananassalsa (zie recept)
  • limoenmayonaise (zie recept)

 

Ananaskomkommersalsa

  • 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 1/3 ananas (of ananas uit blik)
  • 1/2 komkommer
  • 1 kleine rode ui of sjalot
  • ½ bosje koriander
  • 1 eetlepel ingelegde jalapeño
  • 1 limoen
  • zout

 

Mais en bonen

  • Bijgerecht 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kleine rode ui
  • Neutrale olijfolie
  • 400 g gekookte zwarte bonen (blik)
  • 300 g gekookte maiskorrels (blik)
  • zout

 

Limoenmayonaise met chipotle

  • Saus
  • Bereiding 5-10 minuten

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 1 eidooier
  • 125 ml neutrale olie
  • zout
  • 1 limoen
  • 1 chipotlepeper (pot/blik)

Ananaskomkommersalsa

Snijd alle ingrediënten superfijn. De jalepeños, koriander, ui, komkommer en ananas (deze laatste mag wat grover). Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer om te voorkomen dat je te veel vocht in je salsa krijgt.

Voeg alle ingrediënten samen en breng op smaak met citroensap en zout.

Het snijden van een verse ananas kan nog best een klusje zijn, dus daar heeft Hugo een aantal tips voor. Volg je dit stappenplan, dan komt het helemaal goed:

  • snijd de kop van de ananas eraf
  • snijd de kont van de ananas eraf (handig, want nu heb je een soort plateautje waardoor de ananas stevig op je aanrecht staat)
  • snijd met een zaag- of koksmes van boven naar beneden de zijkanten van de ananas eraf
  • halveer de ananas en snijd 'm daarna in kwarten
  • snijd de kern uit de ananas: deze is hard en wil je absoluut niet in je eten hebben
  • snijd de ananas in stukjes

Tip: door aan de bovenste, groene bladeren van een ananas te trekken, kun je zien of een ananas ready to eat is. Trek je de bladeren er gemakkelijk zonder enige moeite uit? Dan is de ananas goed. Moet je kracht zetten, dan kun je beter nog even wachten.

Bonen en maïs

Lekker als bijgerechtje, maar ook super als vulling van een taco. 

Snipper de rode ui en fruit deze kort aan in de pan. Spoel dan de bonen af onder de kraan en voeg ze samen met de maïs toe aan de pan met ui. 

Bak alles op hoog vuur even kort aan - en dan is ook dit gerechtje alweer klaar! Heerlijk straks met de garnalen en ananassalsa.

Chipotlemaiyonaise maken

Voor deze mayonaise gebruikt Hugo chipotlepepers. Wist je dat een een chipotlepeper dezelfde peper is als de jalepeño? Die ene, groene peper die je normaal gesproken altijd in een potje met zuur koopt. 

De groene, jalepeño is de rauwe versie. Laat je deze iets langer rijpen, dan wordt hij rood. Pluk je deze rode peper en droog je 'm een tijdje, dan heb je een chipotlepeper!

Verse jalepeñopeper Verse jalepeñopeper
Jalepeñopeper als je 'm langer laat hangen Jalepeñopeper als je 'm langer laat hangen

Doe de limoenrasp en limoensap in een kom. Haal de knoflook uit zijn velletje en rasp deze ook boven de kom.

Splits een ei en voeg het eigeel toe aan de kom, samen met een snufje zout.

Klop alles goed door elkaar. Blijf kloppen en voeg al druppelsgewijs de olie toe. In het begin slechts een paar druppeltjes, later, als de eerste olie is opgenomen, kun je wat meer tegelijk toevoegen. Als je liever met een keukenmachine of staafmixer werkt, kan dat natuurlijk ook!

Als de mayo klaar is, hak je de chipotlepeper en roer je deze door de mayo.

Tip: leg een natte theedoek om de kom zodat de kom niet verplaatst of omvalt tijdens het kloppen. 

Taco's

Snijd de spitskool in dunne reepjes en zet deze even weg in een bakje.

Bak de taco's aan in een droge, hete koekenpan. Wacht tot ze een beetje bruin en krokant worden en haal ze dan uit de pan. Houd ze warm in een handdoek en bak ondertussen de garnalen.

De garnalen hoef je maar heel kort te bakken, anders worden ze volgens Hugo 'taai en rubberig'. Even schroeien aan beide kanten en klaar!

Doe wat olie in de pan waar je net de taco's in gebakken hebt. Hak de chilipeper en knoflook grof en bak deze even aan in de pan. Voeg dan de garnalen toe. Zodra de puntjes en zijkanten van de garnalen roze kleuren, kun je ze omscheppen.

Taco's vullen

Pak een taco en vul deze met het maïs-en-bonenmgengsel. Leg er wat spitskool in, een paar garnalen en maak het af met wat salsa en limoenchipotlemayonaise. Maak alle taco's op deze manier - of anders, het is jouw Mexicaanse feestje!

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 57 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore