Koken met Hugo!

RECEPT: geitenkaastaartjes met salade

25 augustus 2021 17:40 Aangepast: 08 september 2021 12:26

Hugo kookt vandaag typisch 'brasserie-eten.' Hij gaat terug naar de tijd dat vegetariërs in restaurants vaak alleen iets met geitenkaas konden bestellen. Wat het is? Krokante geitenkaastaartjes op een salade met aspergetips en frambozendressing. Vive la France!

Krokante geitenkaastaartjes

  • 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 4 plakken roomboterbladerdeeg
  • 300 g zachte geitenkaas
  • 2 à 3 takken rozemarijn en/of tijm
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels gemengde pitten (pijnboompitten, pompoenpitten, zonnebloempitten)
  • peper

Extra nodig

  • bakpapier
  • bakkwast

 

Salade met tuinbonen, aspergetips en frambozendressing

  • 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 30 g geschaafde amandelen
  • 300 g tuinbonen
  • 200 g aspergetips
  • neutrale olijfolie
  • 1 kropje witlof of roodlof of radicchio
  • 1 kropje krulsla
  • 1 bosje basilicum
  • 100 g verse frambozen

Dressing

  • 1 sjalotje
  • 2 à 3 eetlepels frambozenzijn
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 6 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zout
  • peper

Extra nodig

  • bakpapier
  • bakkwast

Krokante geitenkaastaartjes

Een Franse klassieker waarin hartig en zoet mooi samenkomen. Begin met het voorverwarmen van de oven op 200°C. Laat ondertussen de deegvellen ontdooien op de met bakpapier beklede bakplaat. Pak een niet al te scherp mes en kerf het deeg - zodra het ontdooit is - 1 cm vanaf de rand in.

In het middelste vierkant prik je met een vork gaatjes. Door dit te doen, gaat het bladerdeeg straks mooi rijzen en krijg je een mooie bolle korst.

Scheid het eitje en houd het eiwit apart. Doe een klein scheutje water bij het losgeklopte eigeel, pak een kwastje en smeer de randen van het bladerdeeg ermee in. Snijd daarna de geitenkaas in plakken van zo'n 1 cm dik. Reken vier plakjes kaas per 'taartje.' Leg ze in het middelste vierkant (het deel wat je met de vork hebt ingeprikt). 

Ris de rozemarijnnaaldjes, hak ze fijn en verdeel ze over het bladerdeeg. Hak de pitten en zaden grof en bestrooi de randen van het bladerdeeg ermee. Geef het taartje een goede draai zwarte peper mee en het mag voor 15 minuten de voorverwarmde oven (200°C) in.

Salade met tuinbonen en aspergetips

Terwijl de geitenkaastaartjes in de oven bruin bakken, kun je de friszoete salade maken.

Dubbeldop de tuinbonen. Wie weet ken je het nog uit een eerder recept van Hugo. Het gaat dus om het eraf pellen van het velletje van de boon.

Snijd de kontjes van de aspergetips eraf. Hugo roerbakt ze, zodat de vitamines beter behouden blijven. Bovendien wordt dit over het algemeen lekkerder gevonden.

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en roerbak de aspergetips voor een minuut op hoog vuur. De laatste 30 seconden bak je de gedopte tuinbonen mee. Daarna zet je het vuur gelijk uit en blijft het nog wat nakoken.

Rooster vervolgens in een hete droge koekenpan de amandelen lichtbruin. 

Frambozendressing

Voor het zoetje in de salade maakt Hugo een frambozenvinaigrette. Pel en snipper de sjalot fijn en doe het in een kom. Voeg eerst de zure ingrediënten toe: de frambozenazijn en mosterd. Schenk al kloppend en druppelsgewijs de olijfolie erbij, zodat je een gebonden dressing krijgt. Breng op smaak met zout en peper. Klaar is je dressing.

Snijd de witlof in een paar stukken, 'blader het er grof doorheen', pluk de groene en rode sla (vergeet het niet goed te wassen) en scheur de basilicum. Snijd de witlof vooral niet eerder, want de groente heeft de neiging om snel te oxideren, oftewel het krijgt snel bruine randen.

Mix de witlof en sla samen met de geroerbakte tuinbonen en aspergetips door de dressing. Serveer de geitenkaastaartjes op een bedje van salade. Top het af met frambozen, basilicum en amandelen.

Eet smakelijk!

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 63 via Videoland terug en zie hoe Hugo de krokante geitenkaastaartjes met groene salade maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore