Borrelen met Hugo!

BORRELPLANK: maïspannenkoekjes, crostini's en choco-aardbeien

07 mei 2021 17:47 Aangepast: 10 mei 2021 10:09

Zondag 9 mei is het de dag om alle moeders, oma's en mensen die een moederrol vervullen eens extra in het zonnetje te zetten. Aangezien liefde door de maag gaat, maakt Hugo een Moederdagborrelplank vol verfijnde zoete en hartige hapjes.

Maïspannenkoekjes met gerookte kip en lente-uisalsa

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

Maïspannenkoekjes

  • 50 g roomboter + boter voor bakken
  • 140 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel baksoda
  • 90 g fijn maismeel
  • ½ eetlepel fijne kristalsuiker
  • zout
  • 1 ei
  • 400 ml karnemelk
  • 1 klein blikje mais

Lente-uisalsa

  • 3 à 4 lente-uien
  • 1 bos koriander
  • zout
  • peper
  • 1 limoen
  • 200 g gerookte scharrelkipfilet
  • ingelegde jalapeño

 

Crostini met zalmcarpaccio

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 8 sneetjes zuurdesembrood
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie extra vergine
  • zoutvlokken
  • peper
  • 300 g kraakverse zalmfilet zonder vel
  • 1 à 2 theelepels venkelzaad
  • 50 g rucola
  • 1 citroen

Extra nodig

  • vijzel

 

Chocolade-aardbeien

  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 200 g ruby chocolade, witte chocolade of melkchocolade
  • 500 g aardbeien
  • taartdecoratie: discodip en/of minisuikerhartjes

 

Verder op de borrelplank

  • bonbons
  • snackkomkommers
  • 500 ml hangop bestrooid met chili, zout en tuinkers en iets olijfolie erover
  • neufchâtel (kaas)
  • Italiaanse toast
  • rozenlimonade met ijsblokjes, munt en gedecoreerd met een aardbei

Maïspannenkoekjes met gerookte kip en lente-uisalsa 

Hugo maakt een variant op de fluffy American pancakes. Dit is er eentje die vrienden gaat maken. Een gerecht dat je zowel zoet als hartig kunt eten. Als ontbijt, lunch of borrelhapje. 

Scheid de natte van de droge ingrediënten. Eerst de natte items. Smelt de boter in een pan. Doe de melk, het eitje en al kloppend de gesmolten boter in een mengkom. In een andere mengkom doe je het zelfrijzend bakmeel, de baksoda, maïsmeel, suiker en een snuf zout. Roer het met een garde door. 

Vervolgens voeg je al roerend de natte ingrediënten bij de droge ingrediëntenmix tot een stevig, glad beslag. Tot slot mag de maïs (lek het van tevoren wel uit) erbij. Laat het beslag even rusten en bak de pannenkoekjes net voordat je de borrelplank uitserveert. 

Zodra je bijna wil gaan borrelen, verhit je de boter in een koekenpan. Bak kleine pannenkoeken. Snijd de kip in flinterdunne plakjes, snijd de lente-uitjes, koriander (inclusief steeltjes) en eventueel ingelegde jalapeño fijn.

Doe alles in een mengkom. Breng het op smaak met een snuf zout, een draai peper en limoensap. Beleg de pannenkoekjes met de gesneden ingrediënten en een glimlach van oor tot oor zal verschijnen.

Crostini met zalmcarpaccio

Als er een keuken is waar de liefde vanaf spat, dan is het wel de Italiaanse cucina. Vandaar dat Hugo ook iets hartigs uit het land van de laars maakt.

Begin met het roosteren van brood. Is het geroosterd, wrijf het dan met een ongepelde, halve knoflook in en bestrijk het met olijfolie. Snijd de zalm in flinterdunne plakjes en beleg het brood er samen met de rucola mee.

Bestrooi de zalm met gekneusd venkelzaad, zout en peper. Eventueel kun je het aftoppen met een druppel olijfolie en wat citroensap.

Chocolade-aardbeien 

Wat schreeuwt meer Moederdag en hartjes, dan chocolade en aardbeien. Hugo gaat voor aardbeien die je in chocolade onderdompelt.

Wat je doet: Laat de chocolade au bain-marie smelten. Dit doe je door de chocolade in een glazen kom boven een pannetje met kokend water te houden. Voorkom dat de kom het water raakt. 

Haal de aardbeien door de chocolade (melk, wit en ruby) en daarna door de discospikkels en suikerhartjes. Leg het op bakpapier en zet het eventueel in de koelkast, zodat de chocolade goed stolt. 

Mooie Moederdag!

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 60 via Videoland terug en zie hoe Hugo de Moederdagborrelplank maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore