Tuinmetamorfose

Een bohemian achtertuin met fijne loungeplek

06 mei 2021 19:24

Simone heeft het in haar nieuwbouwwoning goed voor mekaar. Althans van binnen. Hoewel ook buiten alle basisingrediënten aanwezig zijn (terras, stukje gras en planten) is het niet naar wens. Wat ze mist? Vrolijkheid en een multifunctionele indeling.

Simone: "Ik vind mijn tuin totaal niet leuk, omdat er grijze betontegels in liggen en er geen kleur en geen gezelligheid te bekennen is." Ze vindt het moeilijk om een nieuwe indeling te maken waar ze een plek heeft om te loungen, waar ze met vrienden kan borrelen en waar bloemen en planten tot hun recht komen. Tom weet raad.

Vanaf nul beginnen

Spitten, spitten, spitten, dat is waar Tom mee begint. Nadat hij het gras heeft verwijderd, brengt hij een laag nieuw zand aan die hij met een trilmachine aantrilt. Grote kans dat je zo'n apparaat niet thuis in de schuur hebt staan. Je kunt het dan ook vaak bij de lokale bouwmarkt huren.

Het zand aanstampen met je voeten of het bewateren, kan ook. Op deze manier krijg je een stevig fundament waar je verder op kunt bouwen. Of beter gezegd, tuinieren.

Vlonder voor vertier

Halverwege de tuin legt Tom een vlonder aan. De plek waar Simone heerlijk alleen of in gezelschap buiten kan zitten. Zo'n vlonder aanleggen klinkt voor velen vaak als werk om uit te besteden aan de professional.

Toch kun je het ook best zelf, als je maar weet welke stappen je moet volgen: 

  • egaliseer de grond
  • leg anti-worteldoek neer
  • plaats funderingstegels
  • leg de steunbalken op gelijke afstand (maximaal 40 tot 50 cm van elkaar)
  • check of de balken waterpas liggen
  • monteer de planken

Door de planken in de lengte van de tuin te leggen, krijg je optisch een langere tuin. 

TOM'S TIP! Kies het liefst voor roestvaste vlonderschroeven. Op deze manier voorkom je dat je lelijke kringen in het hout krijgt. Bovendien hoeven deze schroeven niet te worden voorgeboord en zakken ze vanwege het kleine kopstukje meer het hout in, waardoor je ze niet goed terugziet.

Pergola als beschutting

Simone heeft de luxe dat haar tuin de hele dag in de zon ligt. Heel lekker alleen is wat schaduw geen overbodige luxe. Tom zorgt hiervoor door een pergola van douglashouten palen (12x12 cm) te plaatsen.

Wil je zelf ook met douglashout aan de slag? Zorg er dan voor dat je het deel van de paal dat in de grond komt te staan met een zogenoemde rubber seal inpakt, om te voorkomen dat het hout gaat wegrotten.

Om de palen aan elkaar te monteren, kun je het best schroeven van 18 cm x 6 mm gebruiken. Zo weet je zeker dat de pergola stevig staat.

Tom rolt schapenhek over de pergola uit, waardoor hij voor schaduw op warme dagen zorgt.

Bohemian tuinstijl

Tom legt een tuin aan die prima past in het hokje 'bohemian.' Een uitgesproken stijl, waarin natuurlijke materialen en kleurrijke decoratie de boventoon voeren.

Kleurrijke borders 

Tom maakt de randen van de borders van gebakken klinkers. Hij legt ze in organische vormen aan voor een speels effect. Naast dat het er esthetisch goed uitziet, geeft het ook stevigheid aan de plantenbakken.

Tijd voor de eerste boom: de Parasolden, dé boom van de pijnboompitjes. Verder plant Tom onder andere waaierpalmen, blauwe druiven en ook de vlinderstruik die Simone al had, krijgt een mooi plekje.

Naast het groen, plant hij veel zomerse bloeiers. Van mini-petunia's tot campanula's. 

Verder plaatst hij grote betonnen tegels met wit Limburgs grind, fakkels en andere decoratie. 

Tom en zijn team hebben het weer voor elkaar gekregen om iets heel moois neer te zetten. Vrolijke tuin, vrolijk gezicht!

Voor Voor
Voor Voor
Na Na
Na Na
MNa MNa

Nog een extra ronde door de achtertuin maken en de volledige metamorfose terugzien? Bekijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 58 en 59).

De aflevering werd mede mogelijk gemaakt door terras & trends en Welkoop.

Fotografie door Sonja Velda

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore