Koken met Hugo!

RECEPT: Makreel in sambalkokossaus

06 mei 2021 17:36

Als voorproefje op het dagdromen over verre zonnige oorden, stopt Hugo je toe met een Indische grand dame. Zonder reistijd Azië op je bord. Aan de kook!

Makreel in sambalkokossaus

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 300 g zilvervliesrijst of zilvervliesjasmijnrijst
  • neutrale olie
  • 4 eetlepels sambal (zie recept)
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 2 gerookte makrelen (afhankelijk van het formaat)
  • groenten in het zuur (zie recept)
  • zoetzuur (zelfgemaakt of gekocht, bijvoorbeeld atjar tjampoer)

 

Zelfgemaakte sambal

  • Saus
  • Bereiding ca. 15 minuten

Ingrediënten

  • 125 g chilipepers
  • 1 à 2 sjalotten
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 stengel citroengras
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 ½ eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 theelepels palmsuiker
  • zonnebloemolie
  • ½ eetlepel trassi bakar

 

Groente in het zuur

  • Bijgerecht
  • Bereiding ca. 10 minuten + intrekken

Ingrediënten

  • 400 à 500 gram groenten (bijvoorbeeld koolrabi, wortel, radijs)
  • 3 cm gember
  • 3 cm verse kurkuma
  • 2 tenen knoflook
  • takjes rozemarijn
  • zwarte peperkorrels
  • zout
  • ca. 300 ml appelazijn

Extra nodig

  • pot van 1 liter

Zelfgemaakte sambal

Ooit wel eens je eigen sambal gemaakt? Eigenlijk is het een eitje. Hoewel je best een lijstje ingrediënten nodig hebt, doet de keukenmachine en een pan de rest. En het leuke is dat je gelijk veel sambal maakt, zodat je voorlopig weer vooruit kunt. Voor de sambal gebruikt Hugo verschillende soorten pepers. Elk exemplaar neemt namelijk zijn eigen pittigheid en smaak mee. 

Stap 1: schraap het velletje van de gember met een lepel eraf. Snijd het in grove plakken. Pel de sjalotten en snijd ze samen met het citroengras grof. Snijd de steeltjes van de pepers af en verwijder de zaadlijsten.

Houd je van extra pit? Snijd dan (een deel van) de zaadlijsten mee. Doe alles in de keukenmachine. Rasp de gewassen limoen erboven en pers het sap eruit. Daarna mogen ook de ketjap, lichte sojasaus, vissaus, sesamolie en palmsuiker erbij. Mixen maar!

De eerste stap naar de huisgemaakte sambal is klaar. Verdeel nu het pepermengsel in tweeën. De ene helft ga je bakken, de andere helft houd je rauw.

Verhit een scheut olie in een wokpan en bak hierin de trassi. Voeg de helft van het pepermengsel toe en bak tot het zacht is. Laat afkoelen en meng het daarna met het rauwe pepermengsel. Breng op smaak met wat zout.

Doordat je nu een mix van ongebakken en gebakken sambal hebt, krijg je een rijke warme smaak van frisheid en karamellisatie.

Groente in het zuur

Voor het maken van je eigen zoetzuur, kun je het best handschoenen aandoen. Dat komt door de kurkuma die je gebruikt. Het gaat in je huid en kleding zitten en is er daarna lastig uit te krijgen. Iets met voorkomen is beter dan genezen.

Snijd eerst alle groentes in gelijkmatige grove stukjes. Snijd de gember, kurkuma (of kurkumapoeder) en knoflook in plakjes. Doe alles inclusief een takje rozemarijn, wat peperkorrels en snuf zout in een pot. Schenk tot slot de appelciderazijn eroverheen. Eventueel kun je er nog een scheut water aan toevoegen om de groenten kopje onder te zetten.

Sluit de schone, uitgekookte pot en bewaar het in de koelkast. Des te langer je het laat staan, des te smaakvoller en zachter de groenten worden. 

Gerookte makreel in sambalkokossaus

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Hugo's tip: zodra je het hebt afgegoten, laat het dan met deksel en al voor 10 minuten staan. Ontvel de makreel van het vlees. Probeer de ruggengraat te vinden, waarna je het vlees in zijn totaliteit eraf kunt schuiven.

Niet gaan plukken, want voor je het weet, zit je straks continu graatjes uit je mond te vissen. Wordt niemand blij van. 

Verhit een scheut olie in een hapjespan en bak hierin voor 2 minuten de (eigengemaakte) sambal. Voeg de kokosmelk toe, draai het vuur laag en laat het voor 5 minuten sudderen. Leg de makreel in de kokossaus en lepel de saus over de vis heen.

Serveer de rijst, makreel en zoetzure groenten uit en geniet van je mini-rijsttafel.

Eet smakelijk!

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 59 via Videoland terug en zie hoe Hugo de makreel in sambalkokossaus maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore