Koken met Hugo!

RECEPT: Lentegroentesoep met triple chocolate cookies

05 mei 2021 17:21

Hugo houdt van met de seizoenen mee-eten. Waar beter dan in een soep kan hij het lekkerste van de lente laten samenkomen. Vandaar dat hij een lentegroentesoep maakt. En omdat je er na het snijwerk weinig omkijken naar hebt, heb je genoeg tijd voor het maken van triple chocolate cookies. Aan de bak!

Lentegroentesoep

  • Maaltijdsoep 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten 

  • 1 ui
  • neutrale olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 grote venkel
  • 5 à 6 wortels
  • zout
  • peper
  • 3 tomaten
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 100 g spelt (snelkook)
  • 300 g tuinbonen (vers of diepvries)
  • 500 g raapstelen of spinazie
  • 4 takken dragon
  • 1/2 volkorenbrood
  • 60 g oude harde schapenkaas of geitenkaas

 

Triple chocolate cookies

  • 40 stuks
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 250 g zachte roomboter
  • 350 g bruine basterdsuiker
  • zout
  • 2 eieren
  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 120 g cacao
  • 125 g melkchocolade
  • 125 g witte chocolade

Lentegroentesoep

Een groentesoep vol lentegroenten, dit kan niet anders dan lekker worden. Om te beginnen pel en snipper je de ui. Verhit een goede scheut olijfolie in een hoge pan en fruit de ui aan. Pel en snijd daarna twee teentjes knoflook. Maak de venkel schoon, bewaar het groen en snijd de venkel in grove stukjes. Rasp of schil de wortels en snijd ze in schuine plakjes.  

Tip: waar je een bouillonblokje kunt gebruiken, kun je ook heel makkelijk je eigen groentebouillon maken. Het is een kwestie van je groentela opruimen. Alles mag erin. Van prei tot oudere groenten, stukken wortel en bleekselderij.

Voeg de knoflook, venkel en wortels toe aan de pan, bestrooi met zout en peper en fruit de lentegroenten kort aan. Het vuur mag je aardig hoogzetten om het genoeg temperatuur te geven.

Draai het vuur daarna iets terug, snijd de tomaten in stukjes en voeg ze net als 1 liter bouillon toe. Laat het voor 5 minuten koken. Voeg daarna de spelt toe en kook de maaltijdsoep voor zo'n 10 tot 15 minuten.

Dop de tuinbonen en kook ze de laatste 5 minuten mee in de soep. Laat vlak voor serveren de raapstelen in de hete soep slinken. Hak de dragonblaadjes en voeg ze toe.

Optioneel kun je extra bouillon erbij doen. Breng het op smaak met een snuf zout en een draai peper.

Wist je dat? Raapstelen zijn toch wel een van dé lentegroenten. Behandel het net als spinazie. Je kunt het rauw in een salade eten, kort in wat boter en knoflook roerbakken of, zoals Hugo doet, in een soep verwerken.

Vlak voor het uitserveren van de soep rooster je het brood. Wrijf het in met wat knoflook en besprenkel het met olijfolie.

Triple chocolate cookies

Omdat Hugo dit recept tijdens de uitzending van Bevrijdingsdag maakt, heeft hij zitten sparren hoe hij deze feestdag in het eten kon verwerken. Toen de Canadezen, Amerikanen en Engelsen ons land bevrijdden, deelden ze kauwgom, sigaretten en chocolade uit. En zo was daar het idee om een oer-Amerikaans koekje te bakken; triple chocolate cookies.

Wat je doet: verwarm de heteluchtoven voor op 160°C. Mix de boter (op kamertemperatuur) met de suiker en een snuf zout in de blender tot een romig geheel. Hugo gebruikt hiervoor geen gewone garde, maar een menghaak (bisschop guard), zodat je het deeg niet kapotmaakt. Eventueel kan een deeghaak ook. 

Zeg je 'chocolate chip', dan horen er stukjes chocolade in. Hak de chocolade in grove stukjes. Meng de eitjes één voor één.

Zodra het een luchtig botermengsel is, kan de rest erbij: de bloem, bakpoeder, cacao en chocolade. Zet de mixer op een lage stand. Zijn alle ingrediënten gemixt, dan mag je de mixer op een hogere stand zetten, totdat je een stevig deeg hebt.

Maak twee rollen van het deeg. Snijd van de ene rol anderhalve centimeter dikke plakken. Leg op met bakpapier beklede bakplaat en bak de cookies in 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven (160°C).

De andere rol kun je gelijk meebakken of je legt het net als Hugo in de vriezer, zodat je mooi een cookievoorraad hebt voor als je bezoek over de vloer krijgt. 

Klaar! Schep de soep in diepe borden en rasp de schapenkaas eroverheen. Serveer het brood erbij en de huisgenoten kunnen voor deze rijke Hollandse soep erbij worden geroepen. 

"Aan taaaafel!"

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 58 via Videoland terug en zie hoe Hugo de lentegroentesoep met triple chocolate cookies maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore