Binnenkijken bij...

Binnenkijken: landelijk wonen in een rijtjeshuis

29 april 2021 20:25 Aangepast: 29 april 2021 21:04

Lichte Scandinavische interieurs blijven de lievelings van velen. Toch verovert juist de landelijke stijl met donkere kleur steeds meer harten. Sandra geeft je een binnenkijker ter inspiratie. Kom binnen!

Waar Sandra (@san.rook) en haar man voorheen in een oude woning woonden, vielen ze gelijk als een blok voor hun huidige nieuwbouwwoning. Na het nodige kluswerk hebben ze van hun rijtjeshuis echt iets eigens weten te maken. 

Tijdloos sober

Vraag je wat een landelijke stijl typeert, dan zijn het wel de grote accessoires en het gebrek aan tierelantijntjes. "Kenmerkend is ook het gebruik van natuurlijke materialen, zoals gedroogde takken. En vaak zijn de tinten donker, zoals grijs en bruin. Beetje kleur mag er wel tussenzitten wat mij betreft om te voorkomen dat het te donker wordt." 

Robuust fundament

"We zijn begonnen met het zetten van de muren in de kalkverf. Dit geeft het bijzondere, sobere effect. Iets wat bij deze sfeer thuishoort." Voor de vloer heeft het stel gekozen voor bourgondische dallen. "Mooie, natuurstenen tegels waar we vloerverwarming onder konden plaatsen. Dit was een mooie mogelijkheid om de radiatoren weg te halen, waardoor we lange ramen hebben kunnen creëren."

Schouw in stijl

In de woonkamer kun je er niet omheen: de schouw. Waar de muren eerst met kalkverf waren behandeld, sprong de destijds witte schouw er zo lelijk uit dat de bewoners ervoor hebben gekozen ook de schouw mee te verven. "Van wit naar deze donkere kleur dus. Het was wel even spannend. Toen de houten plank op de openhaard kwam, toen was het wat ons betreft af."

Tip voor lange muren

Omdat de muur in de woonkamer vrij lang is, heeft het duo ervoor gekozen om het te doorbreken met een groot accessoirestuk. "De houten deuren komen uit Frankrijk en zijn echt oud."

Deuren als stijlmiddel

Waar de nieuwbouwwoning van standaard deuren was voorzien, wilde het tweetal er iets mee. "Mijn man heeft ze behandeld en een grijze kleur gegeven. Maar wat eigenlijk belangrijker is, zijn de lijnen die hij erin heeft gefreesd. Dit komt overeen met de kastjes van de keuken."

Eén huis, één sfeer

De landelijke stijl van beneden is ook op de bovenverdieping doorgetrokken. "Beneden hebben we de meer sobere stijl neergezet, boven hebben we meer voor een landelijke stijl gekozen. Ook hier hebben we kalkverf gebruikt alleen dan in lichtere kleuren." Naast dat het landelijke in het kleurgebruik zit, kun je het ook terugzien in de stoffen, natuurlijke materialen en accessoires.

Nog een extra inspiratierondje door de woning maken? Scroll door de Instagram-feed van Sandra heen of bekijk het fragment terug via Videoland (aflevering 54).

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore