Binnenkijken bij...

Binnenkijken: een 400 jaar oud herenhuis

22 april 2021 20:55

Er zijn van die panden waar je langs rijdt en denkt 'daar zou ik weleens willen binnenkijken.' Janou en Gertjan hebben zo'n huis. Met maar liefst 400 jaar op de teller is dit een herenhuis om u tegen te zeggen. Kom binnen!

Het stel boft maar met zo'n charmante woning in het historische centrum van Dordrecht. Met heel veel liefde, respect en aandacht hebben ze dan ook hun monumentale pand van onder tot boven gerestaureerd naar de normen van nu.

Twee-in-één stijl

Het interieur van Janou (@Janou) en Gertjan is niet zo 1, 2, 3 in een hokje te stoppen. Zie het als een verzameling van oude familiestukken aangevuld met Nederlands design. Daarbij zie je goed de voorliefde van het koppel voor Italië terug. Uniek en zeer persoonlijk.

Winkelen en wonen

Aangezien het pand vrijwel altijd een winkelfunctie op de begane grond heeft gehad, heeft het koppel dit in ere laten herstellen. Zet een stap binnen in de winkel en het is alsof je jaren terug in de tijd gaat.

Janou: "We hebben gebruikgemaakt van oude ambacht. Zo hebben we wandbespanning laten plaatsen. Over de oude houten tussenmuur maken ze dan een raggelwerk. Hier hebben ze vervolgens stof overheen gespannen." 

Daarnaast is er van de toog een echte blikvanger gemaakt. Waar het eerst volledig was verstopt, is het opnieuw opgeschuurd en met speciale bijenwas behandeld.

"Leven in een schilderij"

Het woongedeelte van Janou en Gertjan is op de eerste en tweede verdieping. "Eén van de redenen dat we het huis hebben gekocht, is natuurlijk het fantastische uitzicht. Wat ons betreft maakt dit de wowfactor van het huis. Het uitzicht is altijd anders. Je leeft met de seizoenen mee."

Dat de bewoners met veel respect met het historische pand zijn omgegaan, is onder andere te zien aan de muren en oude balken op de woonverdieping. "We hebben de oude muren blootgelegd. Je ziet de oude balken terug in het zicht. Verder is de oude spiltrap een authentieke blikvanger."

Stoere keuken zonder houdbaarheidsdatum

Over het persoonlijk maken van je huis: wat doe je als je beiden van gezelligheid, lekker eten en borrelen houdt? Precies, dan zorg je voor een grote keuken. Maar liefst 70% van de woonverdieping wordt door het keukengedeelte in beslag genomen. Heel prominent en gedurfd. "We vinden het ook belangrijk om met veel mensen lekker te eten en te borrelen. 

Ook de keuken inclusief knappe handgebakken Marokkaanse zelliges is door het stel zelf bedacht. Een plek waar het wederom een mooie mengelmoes van stijlen is. Waar niemand inmiddels meer opkijkt van een zwarte statement keuken, was dat in 2015 wel een ander verhaal.

"Toen we tegen de keukenleverancier vertelden dat we een volledig zwarte keuken met zwarte tegels wilden, keek hij ons aan alsof we niet goed bij ons hoofd waren." Het visitekaartje van het huis!  

Slapen in historie

Op de bovenste verdieping heeft het duo ook niet stilgezeten. Zo hebben ze de nok van het huis inclusief de oude houten spant in het zicht gebracht, wat de overloop ruimtelijker en luchtiger maakt.

"Net als in de rest van het huis, zie je dat we ook hier voor oud deurbeslag en bakeliet schakelmateriaal hebben gekozen." Verder hebben ze overal de radiatoren en het raamwerk in de oude stijl laten herstellen. Oog voor details alom.

Nog een extra inspiratierondje door de woning maken? Bekijk het fragment terug via Videoland (aflevering 49).

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore