Tuinmetamorfose

Een onderhoudsarme maar sfeervolle tuin voor Susanne

29 april 2021 19:20

Susanne woont sinds een paar maanden alleen met haar 1 jaar oude dochtertje Emma. Dit betekent veel balletjes hooghouden, waardoor het opknappen van haar grote achtertuin er simpelweg niet van komt. Tijd om Tom in te schakelen!

Dat de tuin wel door de wasstraat mag worden gehaald, dat moge duidelijk zijn. Tegels liggen schots en scheef, het gras ligt er niet florissant bij en het ziet er niet heel uitnodigend uit.

Susanne: "Er mist sfeer, gezelligheid en gewoon een gezellig plekje. Dat zou ik graag willen." Tom gooit de boel op de schop en maakt van een dertien-in-een-dozijn tuin een groene, kindvriendelijke buitenruimte. 

Zonnedoek voor schaduw

Als Tom het over een tuinmetamorfose heeft, dan betekent dat vaak dat alles er eerst uit gaat. Precies daar begint hij mee. Tegels eruit, gras eruit, nieuwe zandlaag erin.

Susanne boft met zo'n tuin waarin ze de hele dag van het mooie weer kan genieten. Toch zou wat schaduw geen overbodige luxe zijn. Daarom maakt Tom van drie kastanjehouten palen en een zonnedoek een beschutte plek. 

Om ervoor te zorgen dat de palen muurvast komen te staan, gebruikt hij snelbeton. "Als de paal zo goed als waterpas staat (echt recht krijg je dit natuurlijke materiaal nooit), dan is het slechts een kwestie van water en snelbeton toevoegen."

Snelbeton is heel handig, maar zorg dat je vooraf de plek en hoogte van de paal precies bepaalt. Voor je het weet staat het namelijk muurvast.

Terrastegels leggen

Door met het terras. Tom kiest ervoor om tegels te leggen. Voordat hij dit doet, zorgt hij er eerst voor dat het zand goed is aangetrild. "Een dicht zandbed is belangrijk als je gaat betegelen. Maak de ondergrond compact door zoveel mogelijk lucht uit het zand te persen. Zo verzakt het terras niet." Daarna is het een kwestie van de ondergrond zo waterpas mogelijk maken. 

Tom heeft voor stoere betonnen tegels van 40x80 cm gekozen. Deze legt hij in een zogenoemd halfsteensverband aan. Dit betekent dat elke nieuwe rij tegels iets verspringt, wat een speels effect geeft.

Tegels op maat zagen? Gebruik altijd een bandenzaag. Deze sluit je aan op de tuinslang, zodat de stofvorming beperkt is. Vaak kun je bij de bouwmarkt in de buurt een dergelijke zaag huren. Zorg wel voor de juiste bescherming.

Vlonder met speelhoek

Tom maakt een speciaal hoekje inclusief schommel en eigengemaakte keukentje voor Emma waar ze lekker kan spelen. Voordat hij het keukentje plaatst, legt hij eerst de vlonder aan.

Best een klus als je het voor de eerste keer doet, maar het is zeker goed te doen als je de stappen weet: egaliseer de grond, leg anti-worteldoek neer, plaats de steunbalken op gelijke afstand, check of de balken waterpas liggen en monteer de planken.

Voor Susanne haar tuin heeft Tom voor douglasplanken gekozen. Duurzaam hout waar je jaren mee vooruit kunt.

Voor de speelhoek heeft klusvrouw Martine een vrolijke zandbak gemaakt. Thuis ook aan de klus? Het enige wat je nodig hebt, zijn: schroeven, scharnieren, verf, verfspullen en (rest)hout.

Grasmat bewateren

Tom zou Tom niet zijn als hij toch iets met het deel van de grasmat zou doen dat hij heeft laten liggen. De tuin is namelijk te groot om in twee dagen volledig op te knappen. "Het groene tapijtje van wat er van over is, is erg dor. Daarom geef ik het zodra de zon niet meer in de tuin schijnt een flinke plens water."

Verder laat hij een robotgrasmaaier achter, zodat Susanne via een app kan regelen wanneer het gras voor haar wordt gemaaid. 

Bloemetjes buiten zetten

Tom maakt de tuin knusser door verschillende hoekjes te creëren én door veel groen aan te planten. Voordat hij dit doet, maakt hij drie bloembakken. Hiervoor gebruikt hij eikenhouten balken. Het mooie hiervan is, is dat ze tegen weer en wind kunnen.

Om te voorkomen dat Susanne een dagtaak aan het onderhoud heeft, plant Tom veel onderhoudsvriendelijke planten. Denk onder andere aan een niet-woekerende bamboe en lavendel. Genoeg water geven is in principe het enige wat deze groenbloeiers vragen.

Tom en zijn team hebben het weer voor elkaar gekregen om iets heel moois neer te zetten. Een prachtige tuin met twee blije gezichten is het resultaat.

Voor Voor
Na Na

Nog een extra ronde door de achtertuin maken en de volledige metamorfose terugzien? Bekijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 53 en 54).

De aflevering werd mede mogelijk gemaakt door terras & trends en Welkoop.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore