Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Arabische pizza's met een frisse tabbouleh salade

Pizza uit la bella Italia, altijd een goed idee, niet waar? Hugo gaat vandaag alleen niet voor de klassieker uit het land van de laars, maar voor de Arabische variant. Daarbij serveert hij een frisse tabbouleh salade. Afijn, lekker wordt het zeker!

Arabische pizza’s

  • Hoofdgerecht 6 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten + 1 uur rijzen

Ingrediënten

  • 500 gr. bloem + extra voor uitrollen
  • 7 gr. instant gist (1 zakje)
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 theelepels fijn zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • olijfolie

Beleg

  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gr. lamsgehakt of rundergehakt
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 à 3 theelepels baharat
  • zout
  • peper

Extra nodig

  • hakmolentje
  • deegroller

Tabbouleh

  • Salade 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 75 gr. (volkoren) bulgur
  • 1 grote bos bladpeterselie
  • ½ bos munt
  • 1 kleine rode ui
  • 3 trostomaten
  • 8 snackkomkommers
  • 1 granaatappel
  • 1 citroen
  • olijfolie extra vergine
  • zout
  • peper
  • 1 krop baby romaine of little gem

Arabische pizza’s (1/2)

Voor deze Midden-Oosterse pizza's buig je je niet alleen over de toppings, maar ook over het deeg. Daar begin je dan ook mee. Doe de bloem en het gist in een grote kom. Maak met een lepel een kuiltje in het midden. Giet hier het lauwwarme water en 2 eetlepels olijfolie in. Doe daarna het komijnzaad en snufje zout erin.

Meng het mengsel met een lepel of vork in de kom tot een zacht deeg. Hugo: "Durf je het aan, dan haal je het uit de kom en ga je het deeg op een met (licht) bloem bestoven werkvlak kneden."

Het kan goed zijn dat je zo 10 minuten bezig bent om het deeg glad en elastisch te krijgen. Eventueel kun je wat meel toevoegen, zodat het deeg niet meer aan alle kanten plakt. 

Tip: hoe je weet of je deeg elastisch is? Trek een klein puntje deeg omhoog. Zolang je er bijna doorheen kunt kijken, maar het niet scheurt, zit je goed.

Zodra het deeg mooi elastisch is, vet je een kom met een beetje olijfolie in. Leg de deegbal erin, dek het af met een vochtige theedoek en laat dit het liefst een uur rijzen.

Wat is koken met Hugo zonder het hakmolentje? Tijd om het erbij te pakken. Pel en snijd de ui en knoflook grof. Pluk de helft van de peterselie inclusief steeltjes. Doe alles samen met de baharat en tomatenpuree in het hakmolentje.

Halverwege het vermalen, kun je de mix nog met een flinke scheut olijfolie en zout verrijken. Dit mengsel meng je met het rauwe gehakt en de pijnboompitten. Het garen gebeurt straks in de oven.

Tabbouleh salade

Aangezien de pizza, zoals Hugo dat zo mooi zegt, "rijkelijke kruidig is", is het het lekkerst om er een frisse tegenhanger bij te serveren. Dit is de tabbouleh.

Voor deze koude salade kun je in principe allerlei graansoorten gebruiken, net waar je zin in hebt of nog in het keukenkastje hebt staan. Hugo gebruikt bulgur. Kook dit volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Was ondertussen de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de komkommer. Pel en snipper de ui samen met de verse kruiden fijn. Pak daarna de granaatappel erbij. Halveer het en 'trommel' de pitjes boven een kom eruit. Als de bulgur straks klaar is, laat het dan eerst kort afkoelen. Daarna mag je het met de overige ingrediënten mengen. 

Arabische pizza’s (2/2)

Pak de deegroller er maar bij, we gaan rollen! Maar eerst, verwarm de oven inclusief 2 bakplaten voor op 250°C. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol het uit tot ovalen van 0,5 cm dik.

Is dit gelukt, verdeel dan het rauwe gehaktmengsel erover. Laat wel ongeveer 1 cm van de randen vrij. Haal de bakplaten uit de voorverwarmde oven (250°C) en leg de pizza’s erop. Bakpapier is niet nodig, omdat de oven zo ontzettend heet is, dat anders zelfs het bakpapier kan aanbranden.

Bak de Arabische pizza’s dus op een onbeklede bakplaat in nog geen 5 minuten.

Zodra je de pizza's uit de oven haalt, hoef je het alleen nog af te garneren. Hugo strooit er wat fijngehakte peterselie over en besprenkelt het met een mooie olijfolie. Mocht je het willen, dan kun je er voor de 'knisper' (om in Hugo's vocabulaire te blijven) nog wat zoutflakes overheen doen. 

Nu alleen nog de tabbouleh salade op smaak brengen met veel verse kruiden, citroensap, granaatappelpitjes, olijfolie, zout en peper. Hussel het geheel rustig door. En de sla dan? Snijd alleen het kontje af en pluk wat blaadjes. Je gebruikt het als je lepel voor de salade.

Eet smakelijk!

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 54 van seizoen 2 via Videoland terug en zie hoe Hugo de Arabische pizza's met tabbouleh salade maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Dit is een artikel van