Koken met Hugo!

RECEPT: gado gado met pindasaus

28 april 2021 17:28 Aangepast: 29 april 2021 15:01

We reizen deze keer af naar het Verre Oosten voor een van dé klassiekers: gado gado met verse pindasaus. Vegetarisch, vol groenten en snel te maken. De drie ingrediënten waar een doordeweekse hap om vraagt.

Groenten en krokante tempé met pindasaus - gado gado

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 250 g witte rijst of lontong (toko)
  • 4 eieren
  • zout
  • 400 g stevige tempé of tofu
  • 200 g wortels / bospeentjes
  • 250 g sperziebonen
  • ¼ Chinese kool
  • ½ komkommer
  • neutrale olie
  • 100 g taugé
  • 2 uien
  • pindasaus (zie recept)
  • cassavekroepoek, voor erbij

Extra nodig

  • grote kom met ijswater

 

Pindasaus

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 2 rawits (kleine hete pepertjes)
  • 4 tenen knoflook
  • 50 g palmsuiker/Javaanse suiker of bruine basterdsuiker
  • 1 limoen
  • 200 g ongezouten pindas
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 125 ml heet water
  • 125 ml kokosmelk

Extra nodig

  • keukenmachine

Gado gado (1/2) 

Zeg je 'gado gado', dan zeg je 'rijst.' Daar begin je dan ook mee. Spoel de pandanrijst af. Kies je voor lontong rijst, dan kun je deze stap overslaan aangezien je de rijst met zakje en al gaat koken. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. 

Kook ondertussen alvast de eitjes in pak 'm beet 8 minuten. Laat ze na die tijd onder goed koud water schrikken en pel ze. 

Aangezien de rijst nog wel even tijd nodig heeft om gaar te koken, kun je alvast een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook brengen. Hierin ga je zo de groenten blancheren, oftewel kort koken. Schil de bospeentjes en snijd ze in stukken. Snijd of breek de sperziebonen ook in stukjes. Verwijder de kern van de Chinese kool en snijd de bladeren in repen. Als laatste snijd je de komkommer in plakjes.

Wist je dat? Je kunt wat betreft de groenten in een gado gado eindeloos variëren. Kijk van tevoren eerst dus eens wat je nog in de groentela hebt liggen om voedselverspilling te voorkomen.

Blancheer de wortel, sperziebonen en Chinese kool in het kokende water, totdat ze beetgaar zijn. Ga ervan uit dat dit na zo'n 2 tot 3 minuten het geval is. Schep de groenten daarna uit de pan en leg het in ijswater.

Dit is de snelste manier om het kookproces te stoppen en te zorgen dat alle vitamines bewaard blijven. Zijn ze afgekoeld? Laat de groenten dan goed uitlekken.

Huisgemaakte pindasaus

Geen pindasaus uit de supermarkt. Geen pindasaus met pindakaas. Nee, Hugo laat zien dat je van nul je eigen pindasaus kunt maken. Dit is wat je doet: Doe de pinda's in een hakmolen(tje). Snijd de palmsuiker in grove stukjes en doe ze erbij. Gebruik je geen blok palmsuiker dan kun je deze stap overslaan. 

Pel de 4 knoflookteentjes en hak ze grof. Verwijder de zaadlijsten en zaden uit de rawits (kleine pepertjes). Doe dit samen met het limoensap, de sojasaus en 125 ml heet water in de blender en maal het tot een gladde saus.

Doe het pindamengsel in een steelpan. Verwarm de saus en roer geleidelijk de kokosmelk erdoorheen. Blijf de saus tussendoor regelmatig roeren. Mocht je een dunnere saus willen, dan kun je extra heet water toevoegen.

Gefrituurde uitjes

Leuk die kant-en-klare gefrituurde uitjes van de toko, maar weet dat je ze heel eenvoudig zelf maakt. Het enige wat je doet is een royale laag olie in een wokpkan verhitten. Pel en snijd de uien in kwart ringen en frituur ze goudbruin en krokant. Zorg ervoor dat de olie zo'n 180°C is. Laat het op keukenpapier uitlekken.

Heerlijk om straks als garnering over de gado gado uit te serveren.

Tip: om te weten of de olie heet genoeg is, kun je een stukje brood in de olie doen. Wordt het na 15 seconden krokant en goudbruin, dan zit je aan de 180°C.

Gado Gado (2/2)

Grote kans dat er door je huis inmiddels heerlijke Indische geuren dwarrelen. Het is bijna tijd om aan tafel te gaan. Als finishing touch frituurt Hugo alleen nog de tempeh. Snijd het in dunne plakken en leg de reepjes in de hete olie die je zojuist voor de uitjes hebt gebruikt. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi het met een snufje zout.

"Een eclectisch geheel", aldus Hugo. Pak de borden er maar bij. Verdeel de rijst samen met de geblancheerde groenten, komkommer, taugé (mag je eventueel kort blancheren) en gefrituurde tempeh.

"Verdeel de pindasaus in kleine hoopjes, dan kun je lekker zelf kiezen of je een hapje met of een hapje zonder wil." Strooi tot slot de uitjes erover en sluit af met de eitjes. En als er iets op de Indische keukentafel hoort, dan is het wel cassavekroepoek.

Selamat Makan!

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 53 via Videoland terug en zie hoe Hugo de gado gado met verse pindasaus maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore