Borrelen met Hugo!

RECEPT: Koreaanse borrelplank met kimchipannenkoekjes en buikspek

30 april 2021 17:27 Aangepast: 04 mei 2021 12:55

Vrijdag, borrelplankdag! Vandaag een perfect land voor de borrelplank, omdat ze daar nooit voor- hoofd- of nagerechten eten, maar altijd meerdere gerechtjes op tafel zetten: Korea!

Hugo werkt vandaag met kimchi. Dat is ook wel gefermenteerde Chinese kool. Deze kool wordt eerst gesneden en dan gefermenteerd met verschillende kruiden. Fermenteren betekent ook wel vergisten (eigenlijk rotten). Dit bereidingsproces zorgt voor een heerlijk, knapperig hapje.

Je kunt het zelf maken, maar dat duurt een paar maanden. Gelukkig kun je het ook gewoon in de supermarkt of toko kopen!

Kimchi pannenkoekjes

  • Borrelplankgerecht 6-8 stuks
  • Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 140 g kruimige aardappel
  • 100 g kimchi (supermarkt of toko)
  • 1 teen knoflook
  • 35 g bloem  
  • 1 ei
  • neutrale olie

Sojasesamdipsaus

  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel citroensap

Extra

  • pureestamper

 

Krokant buikspek in sla

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 400 g vers buikspek (in 2-3 mm dikke plakken gesneden)
  • 1 krop ijsbergsla
  • 50 g kimchi
  • 2 lente-uien

Sesamdip

  • 3 eetlepels sesamolie
  • 2 theelepels zout

Saus

  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel gochujang (gefermenteerde chilipasta)
  • 2 eetlepel doenjang of miso (gefermenteerde bonenpasta)
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 lente-ui

 

Garnalen met sesam en chili

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 2-3 theelepels sesamzaad
  • 1 teen knoflook
  • neutrale olie
  • 300 g grote rauwe gepelde garnalen
  • 1-2 theelepels Koreaans chilipoeder of fijngehakte groene chilipeper (zonder zaadjes)
  • paar sprieten (knoflook)bieslook

Sojasesamdipsaus

  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel citroensap

 

Extra op de plank

  • walnoten
  • zeewierchips
Links kimchi, rechts Chinese kool Links kimchi, rechts Chinese kool

Kimchipannenkoekjes

Schil en kook de aardappel en prak 'm fijn in een kom. Om er een beslag van te maken voeg je er ei, bloem en knoflook aan toe. Meng alles goed door tot een stevig beslag. 

Als alles is gemengd, voeg je ook de kimchi toe. Dit maakt het beslag als het goed is nog wat zachter, door het vocht dat in de kimchi zit.

Bak de pannenkoekjes op het laatste moment af zodat ze warm blijven.

Dipje

Maak een eenvoudig, maar lekker dipje door de sojasaus samen met de sesamolie en een beetje citroenrasp in een bakje te mengen. Lekker, fris, zout, zuur en warme smaken komen samen: heerlijk! Je kunt dit dipje gebruiken op de pannenkoek, maar ook met de andere gerechtjes.

Garnalen

Ook de garnalen kun je in meerdere gerechtjes laten terugkomen, net wat je lekker vindt! 

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan op hoog vuur en snijd ondertussen de knoflookteen in dunne plakjes. Snijd de plakjes niet te fijn, want anders verbranden ze in de pan.

Let op: blijf tijdens het roosteren in de buurt van de sesamzaadjes, want voor je het weet zijn ze zwartgeblakerd.

Haal de geroosterde sesamzaadjes uit de pan en bak in dezelfde pan de knoflook met de olijfolie en de chilipoeder. Voeg dan de garnalen toe.

Zet het vuur hoog en wok de garnalen ongeveer een minuut. Houd ze goed in beweging en let op dat je ze niet te lang bakt: ze mogen best een beetje glazig zijn, zeker als ze vers van de visboer komen.

Tip: bij het bakken van garnalen moet de pan echt loeiheet zijn. Het moet sissen als ze de pan raken. Is dit niet het geval, dan krijg je uitgedroogde garnalen.

Haal de garnalen uit de pan en doe ze op een mooi bordje. Weer een gerechtje klaar!

Gevulde slablaadjes

Hugo maakt gevulde slawraps. Dit wordt veel gedaan in Korea. Vandaag kun je ze vullen met buikspek of de garnaaltjes die je net gebakken hebt.

Zet een pan op het vuur en bak daarin het buikspek aan. Hier hoef je verder geen olie of ander vet aan toe te voegen, want het spek is vet genoeg van zichzelf.

Sausjes maken

Maak dan een sausje: snijd een lente-ui heel fijn en doe deze samen met de misopasta, sesamolie, chilipasta en knoflookrasp in een bakje. Roer goed door elkaar. Dit smeer je straks op je buikspek.

Maak ook een sesam-dip: doe de sesamolie en het zout bij elkaar in een bakje en meng dit ook door elkaar.

Gerechtjes afmaken

Verhit wat olie in een pan. Schep met een lepel een paar hoopjes van het pannenkoekenbeslag in de pan en druk de hoopjes aan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten krokant en serveer ze met de sojadip.

Haal dan de buikspek uit de pan, snijd deze in stukken en serveer ze op een bord. Haal blaadjes van de kropsla en leg deze op een bordje. Maak ook een schaaltje met enkel kimchi erin. Zet alle gerechtjes en dipjes bij elkaar op de plank.

Slablaadjes maken

Pak een stukje sla en smeer daar wat kimchi op. Pak dan een stukje buikspek (of meerdere), haal 'm door de sesamolie en leg deze daarna op je slablaadje. Maak af met een beetje van het misosausje. Vouw het blaadje dicht tot een soort loempiaatje.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 55 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore