Buitenkijken bij

Buitenkijken bij een tuin van 10.000 m2

26 april 2021 19:47 Aangepast: 28 april 2021 09:46

Hans en Ellen hebben een tuin van 10.000 vierkante meter. Ze zijn er, zoals je kunt verwachten, dagelijks mee bezig. Ze stoppen er iedere dag nog veel liefde in. Is zo'n enorme tuin niet ongelooflijk veel werk? Wat zet je er zoal in?

Hans en (vooral) Ellen, wilden graag een grotere tuin - en die kregen ze. Met maar liefst 10.000 vierkante meter zou je je haast afvragen of het wel te onderhouden is, zo'n groot oppervlak! Maar daar hebben de twee geen enkele moeite mee, hoewel Hans in het begin even moest inkomen. "Stukje bij beetje ben ik aangestoken door het tuinvirus. Zelfs zo ver, dat ik nu ook help met plannen maken over wat er moet gebeuren."

Waar vooral Ellen zich eerst bekommerde om hoe de tuin eruit moest komen te zien, draagt nu Hans ook zijn steentje bij. "Wel moest ik helpen met onderhouden, als ik mee wilde beslissen. Dus nu doen we het samen."

Het idee van Ellen was om de tuin in een Engels landschap-stijl aan te leggen: veel borders en vaste planten. "Ik vind het leuk om grote borders aan te leggen met kleur. Geweldig als het gaat bloeien, dat de planten elkaar overlappen. We hebben onder andere heesters in de borders geplaatst, maar we plantten ook een grote beukenhaag, zodat de wind wordt tegengehouden en onderbeplanting goed kan groeien."

Compromis

De uiteindelijke indeling van de tuin werd een compromis tussen de wensen van Hans en Ellen. Ellen wilde graag tuinkamers en Hans kijkt daarentegen liever van zich af. Hierom wilde Hans naast alle borders, ook graag vergezichten in de tuin hebben. 

Doordat ze zo veel ruimte hebben, konden ze mooie lange lijnen maken in de tuin, wat ervoor zorgt dat ze op sommige punten heel ver van zich af kunnen kijken.

Verschillende kamers Verschillende kamers

700 beukenhagen

Toen ze de tuin net kregen, begonnen Hans en Ellen met het gras. Ook leek het ze leuk om een aantal beukenhagen te planten. Daar zijn ze wel een klein beetje in doorgeschoten: "We hebben nu een kleine 700 beukenhagen in de tuin."

Het stel is blij met de weidse ruimte die ze bezitten. Hierdoor hebben ze veel vrijheid om te doen wat ze willen. Sommige borders zitten vol tupen en narcissen, zo'n duizend stuks. Naar de zomer toe plant Ellen alle planten en bloemen die ze mooi vindt.

Zo is Ellen bijvoorbeeld gek op de kerstroos. "Je moet wel even bukken om 'm van binnen goed te zien, maar hij is prachtig. Je hebt ze in veel soorten. Met spikkeltjes, van zachtgeel tot donkerrood en soms bijna zwart van kleur. Ik geniet hier echt van."

Kerstroos Kerstroos
Streephyacint Streephyacint

Laatste aanwinst

Ook over hun laatste aanwinst is het stel te spreken. Ze maakten slim gebruik van de extra tijd die ze hadden afgelopen jaar - en gaven hun schuur een flinke make-over.

Het midden van de schuur was open, dus dat maakten ze dicht met stalen kozijnen. Ellen doet hier nu haar zaai- en stekwerk en Hans maakte er een kleine werkplaats en gereedschapsopslag.

Vijver

Als kers op de taart laten Hans en Ellen hun vijver zien, die ook in een lang uitgestrekt stuk land ligt. "We vinden water belangrijk in de tuin, want daar komen vogels op af. In de zomer is het ook geweldig, omdat er dan allemaal bijen boven zoemen. Even water halen en dan weer verder met werk", zegt Ellen.

Wil je graag meer informatie over de tuin en/of 'm nog wat beter bekijken? Je ziet het in aflevering 51 op Videoland of op de Instagram van Hans en Ellen.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore