Wondermiddel voor van alles

8 dingen waar je kokosolie voor kunt gebruiken

16 mei 2021 18:06
Beeld © iStock

Kokosolie. Ben jij team 'dagelijks kook ik met kokosolie' of 'ik heb het niet in huis'? Voor team 1 zouden we willen zeggen, je kunt er meer mee. Voor team 2 het advies: zet dit huishoudelijke wondermiddel op je boodschappenlijst. Dit is waarom.

Kokosolie kan er wat van

Kokosolie (of -vet) kennen we vooral als vervanger van bijvoorbeeld olijfolie. Je kunt er mee bakken, braden, wokken en zelfs frituren. Maar dat niet alleen. Kokosolie heeft meer in zijn mars:

1: Laat leer herleven

Waar vlekken in leer er vaak bijzonder lastig uit te krijgen zijn, draait kokosolie de hand er niet voor om. Kokosolie barst namelijk van de antibacteriële eigenschappen. Doe een beetje olie op het leren item (van leren laarzen tot hondenriemen) en veeg het er met een sponsje goed in. Zodra het licht glanst, is de poetsbeurt klaar en ziet het er als nieuw uit.

2: Vlekje hier, vlekje daar

De antibacteriële samenstelling van kokosolie doet het ook goed als vlekkenverwijderaar. De hardnekkige categorie om precies te zijn. Van onmogelijke vlekken in vloerkleden tot doorn in het oog op de muur, kokosolie gemixt met wat zuiveringszout maakt ze ongedaan.

Test het mengsel eerst op een klein stukje van de schoon te maken plek. Pakt dit goed uit, dan kun je het kokosolie-zuiveringszoutmengsel aanbrengen, een paar minuten laten intrekken en vervolgens met een vochtig doekje afnemen.

Miniatuurvoorbeeld
Vlekkenverwijderaars

Vlekken op je geverfde muur? Met deze tips verwijder je ze

3: Ontpiep deurscharnieren

Als je het hebt over irritante geluiden in huis, dan behoren piepende scharnieren zeker in het rijtje thuis. Geloof het of niet, maar ook hier verhelpt kokosolie het probleem. Het enige wat je hoeft te doen is één theelepel kokosolie op de scharnieren aanbrengen, dep het goed in, beweeg de deur een paar keer heen en weer, en weg is het gepiep.

4: Ontstof planten

Heel gezellig een bups planten in huis, alleen vangen ze ook aardig wat stof. Binnen de kortste keren zitten de bladeren onder en ziet de plant er minder stralend uit.

Wat je doet: breng een klein beetje kokosolie op een doekje, watje of spons naar keuze aan, maak de bladeren ermee schoon en je zult zien dat de bladeren weer als herboren zijn. Speciale en vaak dure bladolie wordt zo overbodig.

Miniatuurvoorbeeld
Stalen discipline

Met dit handige middeltje maak je het staal in je keuken supermakkelijk schoon

5: Weg kleverige lijmlaag

Dat verdomde lijmlaagje dat achterblijft wanneer je een etiket van een nieuwe aankoop wil verwijderen, vervelend hè? Je voelt het aankomen. Ook hier schiet kokosolie te hulp. Dep er een klein beetje kokosolie overheen en voor je het weet zijn de resten verdwenen.

6: Adios cucarachas

De tijd van ongewenst bezoek van insecten staat op de stoep. Merk je op een gegeven moment dat mieren het wel heel fijn in een hoekje in de keuken hebben of dat ander ongedierte zich op verschillende plekken in huis thuisvoelt? Tijd voor wat kokosolie. Mix het met (liefst biologische) azijn en spuit het op de specifieke probleemgebieden. Weg binnendringers.

7: Lap houten meubels weer op

Ook hout en kokosolie kunnen het goed met elkaar vinden. Heb je bijvoorbeeld een houten item dat wel wat verfrissing kan gebruiken, dan kun je de glans met al een klein laagje kokosolie terugbrengen. Is een houten stuk vooral toe aan een grondige poetsbeurt, meng dan de kokosolie met wat azijn en citroensap. Ook hiervoor geldt: probeer het eerst even op een verstopt klein plekje uit. Heeft het het gewenste resultaat, dan kun je de rest van het meubelstuk ermee schoonmaken.

8: Scheer met kokosolie

Je zou het niet in deze hoek zoeken, maar kokosolie blijkt ook een prima alternatief voor scheergel te zijn. Breng een klein laagje voor het scheren aan. Zeg zoveel als een theelepel. Vergeet na het scheren niet om je lichaam grondig met een handdoek af te drogen, want anders loop je de hele dag met een heel glanzende huid rond.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore