Ga naar de inhoud
Eco-wasdag

7 tips hoe je duurzaam de was doet

Beeld © iStock

Kleine wasjes, grote wasjes. Doe ze in de wasmachine. Laat maar lekker draaien. Iets wat we wekelijks vaak meerdere keren doen. Heel fris, niet heel duurzaam. Gelukkig kun je met een paar simpele aanpassingen de wasbeurt al vergroenen.

Waarom is duurzaam wassen een goed idee?

Je moet weten dat ongeveer 60% van alle kleding van synthetische stoffen is gemaakt. Vaak worden natuurlijke met niet-natuurlijke materialen gemixt. Bekijk maar eens het kledinglabel. Gegarandeerd dat je stoffen als nylon, polyester, fleece, lycra en acryl tegenkomt. 

Elke keer dat je synthetische kleding wast, laat het veel minuscule plastic microvezels los. Denk aan aantallen tussen de 600.000 tot 17.700.000 per wasbeurt. Omdat de microplastics zo ontzettend klein zijn, weten ze de de filters van de wasmachine en zuiveringsinstallaties te omzeilen.

Uiteindelijk belanden de vervuilende deeltjes in het riool om vervolgens in de oceanen bij te dragen aan de plasticsoep. Een flinke aap die hier uit de mouw komt.

7 tips hoe je duurzamer de was doet

Om het aantal microplastics die in de natuur belanden te minimaliseren, zijn er een paar duurzame wastips. Tips die niet alleen beter zijn voor moeder aarde, maar ook voor je portemonnee. 

1: Was op 30 graden

Wil je duurzamer wassen, dan begint het bij het kiezen van de meest eco-vriendelijke wasprogramma's. Zo kun je bijvoorbeeld de wasjes op de eco stand draaien om energie te besparen.

Daarnaast kun je het verschil maken door vaker te wassen op 30 graden. De fabel gaat nog vaak de ronde dat de was dan niet schoon wordt, maar dat is achterhaald. Tegenwoordig komt de was ook op 30 graden lekker fris uit de machine. Scheelt weer energie, waarmee je op jaarbasis zo een paar tientjes kunt besparen. Mooi meegenomen!

2: Onderhoud de wasmachine

Toegegeven, op de redactie gaan er slechts een paar handen de lucht in op de vraag wie regelmatig de wasmachine onderhoudt. Het is zo'n typisch klusje dat wordt vergeten. Toch is het belangrijk om maandelijks de zeeplade en het pluizenfilter te legen om verstoppingen te voorkomen. Zo heb je langer plezier van de wasmachine.

Moet je namelijk een nieuw exemplaar aanschaffen (liefst één met energielabel A+++), dan zijn voor de productie veel vervuilende grondstoffen voor nodig en bovendien wordt je portemonnee er ook niet blij van. 

Zo
APK voor de wasmachine
Zo maak je in 5 stappen makkelijk je wasmachine schoon
Wist je dat? Je kunt tegenwoordig ook wasmachines en andere huishoudelijke apparatuur leasen. Maandelijks betaal je een vast bedrag voor een vaak milieuvriendelijke(re) wasmachine. En is het apparaat stuk, dan krijg je gewoon een nieuwe.

3: Draai lange wasjes

Het klinkt wat tegenstrijdig om te zeggen dat het duurzamer is om voor een langere wasbeurt te kiezen, dan voor een 30 minuten-programma. Maar het is echt zo.

Dit komt doordat het snelle programma de temperatuur in korte tijd tot het maximum moet opvoeren. Dit kost veel energie. Dus ja, de eco stand duurt dan misschien wel een paar uur, het is aan het einde van de rit een zuinigere optie.

4: Volle wasmachine? Draaien maar!

Het gebeurt de beste om een halfvolle wasmachine te laten draaien. Heel energievriendelijk is dat niet. Was het liefst alleen als het écht nodig is en de wastrommel goed gevuld is.

Neem bijvoorbeeld spijkerbroeken. Jeans hoef je echt niet na drie keer dragen te wassen. Hang het liever buiten te luchten. Ook beter voor de kleding.

5: Sla de droger over

Drogers zijn een van dé grootste energieverbruikers. Hoe handig het ook is om de natte was gelijk in de droger te stoppen, beperk het gebruik als je het duurzamer aan wil doen. Niet alleen beter voor het milieu en de energierekening, maar ook voor de kleding. Laat het lekker in de verfrissende buitenlucht opdrogen.

6: Wél wasmiddel, geen wasverzachter

Het overkomt de beste: je schiet uit met het wasmiddel. Kan gebeuren. Voor de volgende keer is het goed om te weten dat je aan de minimale hoeveelheid (check hiervoor de verpakking van je wasmiddel) al genoeg hebt om de was schoon te krijgen.

Goed nieuws voor de boodschappenrekening en het milieu. Des te minder wasmiddel we gebruiken, des te minder grondstoffen en ook verpakkingsmateriaal er nodig is.

Het is verstandig om helemaal geen wasverzachter meer te gebruiken. Er wordt vaak aangeraden om azijn toe te voegen aan je was in plaats van wasverzachter, maar dit zou ook de wasmachine aan kunnen tasten. Liever niet dus. Mocht je echt graag wasverzachter willen gebruiken, kies dan voor een duurzame variant. 

7: Kies voor natuurlijk wasmiddel

Sta je op het punt om nieuw wasmiddel te kopen? Overweeg dan eens eco-wasmiddel. Dit koop je gewoon bij de supermarkt. Op deze manier reinig je je kleding alleen met natuurlijke ingrediënten en spoel je geen schadelijke stoffen (naast de microvezels uit de kleding) door het riool weg.

Dit is een artikel van