Koken met Hugo!

RECEPT: Sushiplate met zalm en pandanmarsmallows

20 april 2021 16:20 Aangepast: 28 april 2021 09:46

Froukje is jarig! Sushi is haar lievelingseten - en daarom maakt Hugo speciaal voor haar een sushiplate, met een spectaculair Aziatisch dessert.

Sushiplate

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten + afkoelen rijst

Ingrediënten

  • 300 g sushirijst
  • 400 g kraakverse zalmfilet zonder huid (van de visboer)
  • 200 g gekookte sojabonen/edamame (koeling)
  • 200 g snackkomkommers
  • 100 g radijzen
  • 200 g winterpeen
  • 1 bos koriander
  • 1 bos bieslook
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • wasabi
  • zeewiersalade 

 

Marinade/dressing

  • ½ limoen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel sesamolie

 

Marshmallow met pandan en kokos

  • Snoep
  • Bereiding circa 20 minuten + 3 uur opstijven

Ingrediënten

  • 15 g gelatineblaadjes
  • 110 ml water
  • 240 g suiker
  • 50 g vloeibare honing
  • 3 eiwitten
  • zout
  • 1-2 theelepels pandanpasta
  • 50 g geraspte kokos
  • zeezoutvlokken voor bestrooien

Extra

  • schaal circa 35x23 cm
  • bakpapier
  • keukenthermometer

Sushiplate voorbereiden

Kook de sushirijst volgens de verpakking en laat deze daarna afkoelen. 

Snijd alle groente vast voor in blokjes of partjes, net wat je zelf mooi of lekker vindt. Rasp de wortels in linten.

Maak de marinade klaar door de vissaus, soyasaus en sesamolie bij elkaar te voegen in een kom. Knijp ook het sap van een halve limoen uit en roer alles goed door elkaar. De marinade gebruik je ook als dressing straks.

Tip: rol de limoen voor je 'm doorsnijdt even stevig over het aanrecht, hierdoor komt tijdens het knijpen meer sap vrij.

Zalm snijden

Snijd de zalm in blokjes. Normaal voegt Hugo het vlees of de vis meteen aan de marinade toe, maar omdat deze marinade limoensap bevat, is dat niet zo handig. Als je de zalm daar een kwartier of langer in legt, dan gaart het limoensap de zalm en dat wil je niet.

Marshmallows maken

Als toetje maakt Hugo pandanmarshmallows met kokos: een typisch Aziatisch dessert dankzij de pandan smaak- en kleur.

Ontvet een kom. Doe dit heel goed, want anders wordt je eiwitschuim straks niet stijf.

Tip: gebruik een stukje keukenpapier met citroensap om de kom echt goed vetvrij te krijgen.

Leg de gelatineblaadjes één voor één in een kom met water. Leg ze er niet allemaal tegelijk in, want dan gaan ze aan elkaar plakken en worden ze minder snel zacht.

Scheid dan het eiwit van het eigeel en doe het eiwit in de beslagkom. Doe dit heel nauwkeurig: er mag absoluut geen eigeel bij het eiwit zitten, dus zorg dat je eigeel heel blijft.

Tip: doe het scheiden van de eieren één voor één, om te voorkomen dat je niet na 2 eieren alsnog eigeel in je eiwit krijgt. Dan kun je namelijk weer opnieuw beginnen.

Voeg een snufje zout toe aan het eiwit, zet de mixer aan en klop de eiwitten stijf.

Doe ondertussen in een pannetje de suiker, het water en de honing. Roer dit mengsel even door en kook het dan op tot 114 graden. Ook dit komt heel precies, dus gebruik een thermometer om exact bij te houden wat de temperatuur is.

Als de eiwitten zijn stijfgeklopt, pak je de gelatine. Haal deze uit het water en knijp de blaadjes goed uit, zodat er nog zo min mogelijk water op zit. Houd de gelatine vast in je ene hand en pak met je andere hand de pan met de opgewarmde suikers van het vuur.

Zet de mixer op gemiddeld tempo en giet de hete suikerstroop heel geleidelijk bij de eiwitten. Voeg even geleidelijk de gelatineblaadjes toe aan de beslagkom. 

Als alles is gemengd, laat je de mixer nog even rustig doordraaien tot het mengsel is afgekoeld naar 40 graden. Gebruik ook hier weer een thermometer om er zeker van te zijn dat je de juiste temperatuur hebt.

Doe bakpapier in een ovenschaal en strooi een dun laagje kokos over de bodem. Verdeel dit goed: hier stort je straks het marshmallowmengsel op, om te zorgen dat de onderkant van de marshmallow een kokoslaagje krijgt.

Als het mengsel is afgekoeld tot 40 graden, voeg je de pandanpasta toe. Pas hier goed mee op, want het is heel geconcentreerd spul. Zit het in je kleren? Dan krijg je het er bijna niet meer uit.

Tip: je kunt pandanpasta soms in een supermarkt kopen, maar indien ze het daar niet hebben, zit je bij de toko altijd goed!

Als de pandan je marshmallowmengsel mooi groen heeft gekleurd, giet je het mengsel in de ovenschaal. Strijk het glad met een spatel, zodat het goed verdeeld is over de hele schaal.

Strooi daarna nog wat zoutkorrels en extra kokoskorrels over de bovenkant, zodat beide kanten van de marshmallow bedekt zijn met kokos.

Zet de marshmallow weg op kamertemperatuur. Na ongeveer 3 uur zou hij hard genoeg moeten zijn om 'm aan te kunnen snijden. Hoe langer je 'm laat staan, hoe steviger hij wordt.

Sushiplate afmaken

Doe de zalm in de marinade en laat deze ongeveer 5 minuten marineren.

Schep wat sushirijst op een bord en verdeel deze over het hele bord. Verdeel dan de zalmblokjes over de rijst en voeg ook de groentes toe. Maak af met wat hoopjes wakame salade.

Als topping kun je er nog wat blaadjes koriander, sesamzaaadjes en bieslook overheen strooien.

Aan tafel

Maak de sushiplate af met wat wortelslierten. Serveer de wasabi er los bij.

Snijd de marshmallow in stukken en stapel ze mooi op een bord. Garneer eventueel met nog wat eetbare bloemen.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 47 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore