Huishoud-hack

Het huishouden doen tijdrovend? Dankzij deze tips niet meer!

20 april 2021 16:31 Aangepast: 20 april 2021 23:05
Beeld © GettyImages

Heb jij ook zo'n hekel aan het huishouden, simpelweg omdat het soms zo tijdrovend is? Huishoudcoach Zamarra heeft een aantal tijdsbesparende tips voor je.

Wassen

Zit jouw wasmand altijd prop- en propvol? Dat is niet de bedoeling. Allereerst is veel wassen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je kunt de hoeveelheid was beperken op een aantal manieren.

Heb je een kledingstuk maar één keer gedragen en zitten er geen vlekken of andere viezigheid op? Spuit het kledingstuk dan in met een speciale verfrissingsspray. Deze bevat bepaalde enzymen en deze enzymen lossen de bacteriën op die vieze geurtjes veroorzaken. Hang het kledingstuk na het inspuiten even buiten - en voor je het weet ruikt het weer helemaal fris. 

Ook broeken (en zeker donkere- of spijkerbroeken) hoef je echt niet vaak te wassen. Sterker nog: ze worden lelijk en vaal door de wasmachine. Wil je een broek schoon maken zonder wasmachine, rol 'm dan op en stop 'm in een plastic zak. Leg de zak voor ongeveer een etmaal in de vriezer: de kou maakt de bacteriën dood. Supersnel en bijna geen werk!

Strijken

Veel mensen vinden strijken niet zo'n prettig karwei. Voor Zamarra geldt dat ook, en daarom bedacht ze daar een oplossing voor. "Als je een tafelkleed of dekbed kreukvrij wil krijgen, kun je 'm vlak na het wassen over de deur heen hangen. Zo droogt het altijd kreukvrij op!"

Bed opmaken

Nog zo'n leuke: je dekbed in je dekbedhoes stoppen. Vaak een zware taak, die je het liefst overslaat. Niet als je het op Zamarra's manier doet! 

Leg de dekbedhoes binnenstebuiten op het bed, met de opening onder. Leg dan het dekbed er netjes bovenop. Rol het dekbed samen met de hoes op, vanaf de dichte naar de open kant van het overtrek. 

Pak dan de onderkant van de dekbedhoes en sla die over het dekbed heen. Je ziet dan dat de goede kant van de stof verschijnt. Rol vervolgens het dekbed weer uit: hij belandt dan als het goed is netjes en precies in de dekbedhoes, zonder te hoeven schudden of zwaar te tillen.

Schoonmaken

Ook je boekenkast afstoffen is iets waarop je heel makkelijk tijd bespaart: zet je boeken zo ver mogelijk tegen de rand van de plank, om ervoor te zorgen dat daar geen stof kan komen. Je hoeft dan alleen nog even met een doekje over de kaften van de boeken te gaan.

Naast de boekenkast, is het schoonmaken de bovenkant van je keukenkastjes altijd een rotklusje. Hier wordt het vaak erg vies, stoffig en ook nog eens vettig door het koken. Niet altijd even makkelijk schoon te maken dus. 

Pak een krant en vouw deze ter breedte van je keukenkastje. Leg deze op je kastje (je ziet 'm toch niet liggen omdat dit boven ooghoogte is). Nu hoef je bij het schoonmaken alleen nog maar het krantje te vervangen voor een nieuwe!

Schuif je boeken tegen de rand, om stofvorming op de plank te voorkomen Schuif je boeken tegen de rand, om stofvorming op de plank te voorkomen

Zeem jij je ramen nog met een spons, trekker en zeem? Dat is volgens Zamarra heel erg ouderwets en kan veel makkelijker en sneller! Gebruik twee microvezeldoeken: één natte en één droge. De natte doek maak je alleen nat met water. Omdat je geen schoonmaakmiddel gebruikt, krijg je ook geen strepen.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore