Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Schoeisel uit, pantoffels aan! Zó vies is het om schoenen in huis te dragen

In veel landen is het de norm: schoenen uit zodra je thuiskomt. Wij Nederlanders hobbelen vaak graag nog met onze stappers aan door het huis. Iets om maar eens goed over na te denken als je het volgende weet.

Waar het vaak de normaalste zaak van de wereld is om met de schoenen binnen te stappen, zit er wel een luchtje aan. Iets wat zelfs wetenschappelijk is bewezen! 

1: Vuil, vies, bah

Een inkoppertje. Of je nu van A naar B hebt gereisd of een parkwandeling met de hond hebt gemaakt, de schoenzolen vullen zich met veel vuil. Vuil dat je mee naar binnen neemt als het schoeisel thuis niet uitgaat. Ga na waar je allemaal wel niet met de stappers komt en het wordt gelijk een onfris idee.

2: Bron van bacteriën

In 2019 heeft de Universiteit van Arizona een heus wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de vraag of je beter thuis je schoenen kunt uitdoen. De bevindingen logen er niet om. Want wat blijkt? We nemen gemiddeld 421.000 bacteriën met onze schoenen het huis in. De kans bestaat zelfs dat hier schadelijke bacteriën tussenzitten, zoals de E.colibacterie (beter bekend als de poepbacterie). Een schoenenrek is dus niet overbodig.

3: Vrije voeten

Naast het hygiënische deel is het voor je voeten geen pretje om de hele dag in schoenen opgesloten te zitten. Geef ze liever eens een adempauze. Letterlijk en figuurlijk. Bovendien blijkt het zowel je houding als balans ten goede te komen.

4: Putvrije vloer

Waar je zou verwachten dat vooral schoenen met een aardige hak putjes en krassen op de houten of laminaatvloer zouden achterlaten, blijkt vrijwel elke schoen er schuldig aan te zijn. Neem bijvoorbeeld een schoen met profiel waar vuil inclusief steentjes zich in nestelt. Ongemerkt zijn het krassenmakers. Beter om ze dus even uit te doen.

Niks
Elke week de leukste tips en weetjes
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: