Ga naar de inhoud
Metamorfose

Van eenvoudige woonkamer naar kleurrijke zitplek

De coronatijd is voor veel mensen zwaar. Zeker ook voor alleenstaande moeder Meerlin, die haar baan verloor. Ze gunt haar zoon en zichzelf een mooie, gezellige woonkamer - en schakelt de hulp in van het klusteam.

Meerlin en haar zoon Isaiah wonen ruim vier jaar in hun appartement en al vanaf het begin is de woonkamer ze een doorn in het oog. "Toen we er net kwamen wonen was er weinig budget voor de inrichting en daarna is er niks meer aan gedaan. Ik mis warmte en gezelligheid."

"Ik zou graag wat meer kleur en sfeer in de kamer willen maar weet zelf niet hoe ik het dat moet aanpakken. Ook zou het geweldig zijn als ik wat meer opbergruimte heb", zegt Meerlin.

Klusser Patrick heeft wel een idee voor het opknappen van de kamer en als de ruimte helemaal leeg is gehaald, gaat hij aan de slag. Hij bespreekt zijn plannen met stylist Jasper, die ook nog wel wat leuke ideeën heeft om de kamer sfeervoller te maken.

Patrick verft de muren in twee verschillende soorten groentinten van Vestingh. Op het grootste deel van de wanden komt de grijs-groene kleur SOFT FERN NO.314 van LAB PAINT.

Daarnaast verft hij ook één wand in de kleur SMOKING GRASS NO.23 van LAB PAINT. Patrick brengt de kleuren op een speelse manier aan. Hij gebruikt speciale tape die zichzelf vastzuigt aan de muur als je deze nat maakt, zodat er geen slordigheden ontstaan.

Kast bouwen

Om Meerlin de opbergruimte te geven die ze zo graag wilde, maakt Patrick een mooie kast. Het wordt een multifunctionele kast die bestaat uit een aantal onderdelen: een decoratief deel, kleine opbergvakken en een zitgedeelte. 

Eerst wordt al het hout voor de kast op maat gezaagd. Patrick gebruikt MDF, omdat dit makkelijk te bewerken is. Als de kast in elkaar zit, krijgt deze dezelfde kleur als de muren. Eerst met een primer, dan met lak.

Om te voorkomen dat de kast omvalt, zet Patrick 'm met muurhoeken vast aan de muur. Hij schroeft deze bovenop de kast en in de muur met een plug.

Tip: werk bij het opbouwen van zo'n grote kast altijd vanaf de grond en zet 'm daarna pas overeind, zodat je zeker weet dat je overal makkelijk bij kunt.

Styling

Dan is het de beurt aan Jasper om de woonkamer te stylen. Hij heeft een mooi behang uitgekozen om een prachtige eyecatcher te maken en ook gaat hij aan de slag met een plantenterrarium.

De eyecatcher bestaat uit een stuk behang dat omrand wordt met grote sierlijsten. Deze lijsten zaagt Patrick eerst even in verstek en krijgen daarna dezelfde kleur als de muur. Prachtig!

Tip: de sierlijsten die Patrick gebruikt, koop je eenvoudig kant en klaar bij de bouwmarkt, dus doe vooral niet de moeite om dit thuis zelf te willen maken: nergens voor nodig en zonde van je tijd.

Tuintje maken

Terwijl Patrick de muren behangt, maakt Jasper een tuintje in een vaas. Ook wel een plantenterrarium genoemd. Om dit te maken, moet je rekening houden met een paar dingen: "Let erop dat je handen door de opening van de vaas passen en dat je plantjes niet te groot zijn", zegt Jasper.

Ook is het handig om een pollepel te hebben waarmee je de grond kunt bewerken - en een trechter waarmee je de grond en hydrokorrels eenvoudig in de vaas krijgt zonder al te veel te morsen.

Finishing touch

Dan is het tijd voor de laatste dingen. Patrick maakt nog een speelse radiatorombouw en Jasper steekt zijn handen uit de mouwen om een mooie schilderijpartij te maken. Hij beschildert drie doeken met dezelfde kleuren verf en laat de streken overlopen op de verschillende canvassen, zodat het een mooi geheel wordt voor aan de muur.

Jasper gebruikt hiervoor de kleuren:

Het resultaat

Als alles af is, mogen Meerlin en Isaiah de kamer weer binnenkomen. Meerlin weet niet wat ze ziet. "Mijn huis is zo belangrijk voor mij. Wauw, oh wauw. Dit had ik niet verwacht, dit is onwijs prachtig. Geweldig. Dit is meer dan we gehoopt hadden", zegt ze ontroerd.

Stap voor stap terugkijken hoe Patrick en Jasper dit allemaal voor elkaar hebben gekregen? Je ziet het in aflevering 46 & 47 op Videoland!

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Vestingh. 

Fotografie door Sonja Velda

Dit is een artikel van