Ga naar de inhoud
Tuinmetamorfose

Van tegeltuin naar duurzame natuurtuin

Menno en Lianne houden van de natuur. Alleen is die liefde voor moeder aarde niet terug te zien in hun tuin. Tom schiet te hulp om meer natuurlijk schoon in de tuin te halen.

De familie is dol op alles wat groeit en bloeit. Lianne: "We vinden het leuk om af en toe een plantje neer te zetten, maar een grote verandering vinden we spannend." Menno vult aan: "Daarnaast missen we een stukje privacy. We zouden het fijn vinden dat we volledig op onszelf zijn in de tuin." Tom komt als geroepen. 

Snoeien is groeien

Voordat Tom de tuin op de schop neemt, snoeit hij eerst de klimop (hedera), hortensia en vlinderstruik. Voor de eerste gebruikt hij een automatische heggenschaar, voor de overige twee een snoeischaar.

Tip: hortensia's in de tuin? Verjong de plant dan elk jaar. Dit doe je door 25% van de oude, 'houterige' takken weg te knippen. Het ziet er rigoureus uit, maar het volgende bloeiseizoen heb je er profijt van. 

Hergebruiken van materialen

"Wat heel goed bij een natuurlijke tuin past, is het hergebruik van materialen. "Dit ga ik dan ook doen. Alle stenen worden hergebruikt. Er gaat bijna geen steen de tuin uit." 

Ga je bestraten, dan is een goed zandbed essentieel. Tom heeft mazzel en hoeft alleen het zand goed met de hark te verdelen. Heb je dit nu niet, breng dan zelf een laag geel zand aan. Tril het goed aan. Doe dit het liefst met een trilmachine. Zo'n trilmachine zorgt voor een goed fundament, waardoor je verzakking van de bestrating voorkomt. 

Extra privacy, graag

Het stel zou graag meer privacy willen. Tom creëert dit door een wand van kastanje houten palen in een organische vorm en hoogte te maken. Een speelse manier om extra beschutting te krijgen. 

Plantrijke vallei

Bij een natuurlijke tuin hoort hoogteverschil. Om die reden maakt Tom een heuse vallei. Aan de buitenkant van de tuin heeft hij het verhoogd, in het midden van de tuin ligt alles een stukje lager. "Nu is het tijd om er een groene vallei van te maken.

Het is leuk om tegen de houten palen klimplanten neer te zetten, vandaar een Toscaanse jasmijn." Verder plant Tom veel insectvriendelijke planten. Een bloemenzee!

En tot slot, wat is een vallei zonder water? Daarom plaatst Tom twee robuuste waterschalen en legt hij er water pebbles als bodembedekker omheen.

De grijze, kille tuin heeft plaatst gemaakt voor een duurzame natuurtuin. Een boost voor de biodiversiteit!

Nog een extra ronde door de achtertuin maken en de volledige metamorfose terugzien? Bekijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 48 en 49).

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Welkoop

Dit is een artikel van