Ga naar de inhoud
Buitenkijken bij...

Buitenkijken: de Slimste tuin van Nederland geeft automatisch water

Waar het tot nog geen maand terug een modderige bedoening was, ligt de slimste tuin van Nederland er inmiddels strak en vol slimmigheden bij. Tom gaat langs bij techexpert Erwin en is blij verrast met welke water- en geldbesparende bewateringssystemen hij ziet.

Slimme grasmat

Erwin is trots op zijn grasmat en in het bijzonder op de verzonken zwenksproeier die erin is 'verstopt.' Met dit apparaat kun je zelf de lengte en breedte van het te besproeien oppervlak bepalen.

Staat de sproeier uit, dan zie je alleen de ronde schijf. Geen doorn in het oog dus! Bovendien kun je het heel eenvoudig via een app aan- of uitzetten. Zo komen we weer een stukje dichterbij de Slimste tuin van Nederland

Druppelslang in de border

Daarnaast heeft Erwin een druppelslang in de border laten plaatsen. Tom: "In de slang zitten overal kleine gaatjes. Dankzij de verdikte membramen wordt het water eerlijk over de gaatjes verdeeld."

Hij is fan van dit duurzame bewateringssysteem. "Het mooie van dit systeem is, dat de waterafgifte op de plek (de wortels) komt waar je het wil hebben." Geef je van bovenaf water, dan verdampt er veel water. Dankzij een slimme druppelslang bespaar je veel water en daarmee euro's.

Voor het bewateringssysteem heeft Erwin een waterpomp en sensoren in de grond aangelegd. Deze laatsten meten het vochtgehalte van de grond. Is dit hoog genoeg, dan weet het systeem dat er een sproeibeurt kan worden overgeslagen. Zo wordt het alleen daar en wanneer het nodig is bewaterd. Wel zo efficiënt en duurzaam!

Buitenkijken:
Slim tuinieren
Buitenkijken: de slimste tuin van Nederland

Het volledige fragment van Tom met techexpert Erwin terugzien? Dat kan! Kijk aflevering 46 terug op Videoland.