Ga naar de inhoud
Buitenkijken bij

Buitenkijken bij het bloem(boll)enparadijs van Marieke

Marieke woont samen met haar man op een prachtig landgoed midden in het bos. Haar man is daar werkzaam - en ondertussen zet zij de bloemetjes buiten, letterlijk en figuurlijk. Ieder jaar plant ze minstens duizenden bloembollen in hun tuin. Laat de lente maar komen!

De tuin van Marieke (@mariekenolsen) is ongeveer 1.600 vierkante meter groot. De borders van de tuin plantte ze in met vaste planten en heesters. Achterin de tuin bevindt zich een stuk pluktuin, dat ze inplantte met onder andere dahlias en eenjarigen.

De bloemen in de tuin worden ondersteund door middel van natuurlijke constructies. Marieke: "Dit hebben we afgekeken uit Engeland, waar we bijna elk jaar op vakantie gaan."

Elk jaar opnieuw

De zelfgebouwde natuurlijke constructies bieden steun aan de planten en bloemen die elk jaar groeien, wat leidt tot een prachtig gezicht, elk jaar weer. Marieke plant onder andere de zinnia, dahlia, lathyrus en de rudbeckia triloba.

Omdat sommige hiervan eenjarigen zijn, plant Marieke deze elk jaar opnieuw in. Ook de houtconstructies maakt ze elk jaar opnieuw, om te zorgen dat ze goed stevig blijven.

Eerst één groot grasveld

Toen Marieke en haar man in 2002 op het landgoed kwamen te wonen, lag de tuin er anders bij. "Het was één groot grasveld hier. We zijn eerst begonnen de hele tuin in kamers in te delen, met behulp van beukenhagen. We houden de hagen bewust laag, zodat mensen vanuit de straat toch nog mooi op het huis kunnen kijken", zegt Marieke.

De paden maakten ze van gras, met vier verschillende borders. Elke border probeert Marieke zo in te planten, dat het als het ware een uniek boeket wordt. "In de eerste plaats lijkt het misschien wat weelderig en vol. Dit komt omdat ik alles op verschillende hoogtes inplant. Dat geeft juist een mooi en speels effect, want zo weven de planten zich mooi door elkaar."

Tuintafels

Omdat er vroeg in het voorjaar nog niet zo veel bloei in de borders is, vindt Marieke het ook leuk om wat kleur aan te brengen in haar tuin middels een tuintafel. "Ik heb ongeveer 150 terracotta bloempotten ingeplant met van alles en nog wat. Sommige staan op een tafel, andere zet ik in een etagere."

Planten die Marieke in de potten zet zijn onder andere violen, verschillende soorten gras en heuchera. 

Wil je meer inspiratie opdoen uit Mariekes tuin? Dat begrijpen we! Neem een kijkje op haar Instagram.

Dit is een artikel van