Koken met Hugo!

RECEPT: Kabeljauw in tomatensaus

19 april 2021 17:19 Aangepast: 28 april 2021 09:48

Vandaag vis, groente en vlees. Een mager, voedzaam en gezond begin van de week! Lees je mee?

Hasselback aardappels met citroen en tijm

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 60 minuten (waarvan circa 45 minuten bakken)

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • bosje tijm
  • 1 citroen
  • 100 g roomboter
  • zout en peper
  • 12 middelgrote Roseval aardappels van gelijk formaat

Extra

  • 2 pollepels
  • bakkwast
  • ovenschaal

 

Kabeljauw in tomatensaus

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1-2 theelepels venkelzaad
  • zout en chilivlokken
  • 2 blikken gepelde tomaten (a 400 g)
  • 500 g sperziebonen
  • 4 kabeljauwfilets (circa 500 g)
  • hasselback aardappels voor erbij

Hasselback aardappelen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Leg de pollepels parallel aan elkaar met een aardappel ertussen. Snijd de aardappel in hele dunne plakjes. Omdat de pollepels ernaast liggen, snijd je ze niet helemaal door en ontstaat er een soort waaiertje in de aardappel. Hoe fijner je snijdt, hoe krokanter de aardappel straks wordt in de oven.

Tip: je kunt in plaats van pollepels ook andere voorwerpen gebruiken om de aardappel te snijden, zolang ze ongeveer een centimeter hoog zijn en van dezelfde grootte zijn.

Smelt de boter in een pannetje. Hiermee lak je straks de aardappels, voor ze de oven in gaan. Snijd de knoflook in stukjes en doe deze samen met de tijmblaadjes, zout en peper bij de boter. Rasp er ook wat citroenschil bij en roer alles goed door elkaar.

Kwast de aardappels in met het botermengsel en leg ze in een ovenschaal. Bak ze in ongeveer 45 minuten gaar.

Tomatensaus

Blancheer de boontjes kort in kokend water - en met kort bedoelt Hugo écht kort: na 2 minuten mag je ze weer afgieten. Straks in de saus krijgen ze namelijk ook nog even de tijd om verder te garen.

Pel en snipper de ui en fruit deze daarna aan op laag vuur. Snipper de ui niet te fijn, want ook deze stoof je straks mee in de saus.

Snijd de knoflook in stukjes. Als de uitjes zijn aangefruit, voeg je de knoflook en chilivlokken toe. Roer alles goed door, voeg dan de tomaten toe en roer dan alles nog een keer door.

Kneus het venkelzaad en voeg ook deze toe aan de tomatensaus. Laat de saus dan 10-15 minuten stoven.

Tip: gedroogde kruiden verliezen snel hun smaak, dus koop daarom altijd venkelzaad als volledige korrel. Dan blijft de smaak er langer in en ook kun je het dan langer bewaren. 

Haal de aardappels halverwege even uit de oven en bestrijk ze nog een keer met het botermengsel. Zet ze dan weer terug in de oven.

Als de tomatensaus is ingekookt, schep je de boontjes erdoor en laat je dit nog een paar minuten staan tot de boontjes gaar zijn.

Kabeljauw

Snijd de kabeljauw in stukken en leg deze op het allerlaatste moment bovenop de saus. Druk de vis een beetje aan en doe dan de deksel op de pan, om het geheel nog een paar minuten gaar te stoven.

Tip: stoof niet te lang, want dat is nergens voor nodig. Over het algemeen wordt vis overkookt, terwijl je - als je goede verse vis hebt - vis net als vlees soms best een beetje rosé mag houden. Lekker juist!

Aan tafel

Snijd een citroen in partjes. Dit is straks lekker bij de vis en ook blust het de saus een beetje af. 

Haal de aardappelen uit de oven en leg deze op een bord. Haal wat van de boter uit de ovenschaal en schep deze over de aardappelen.

Schep de kabeljauw met tomaten-bonensaus naast de aardappelen en maak af met één of twee citroentjes.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore