Tom's plantentips

5 redenen waarom je kamerplant steeds doodgaat

16 april 2021 19:23
Beeld © iStock

Kamerplanten zijn populairder dan ooit, zeker sinds we met z'n allen veel thuiswerken. Heel gezellig al dat groen alleen is het best een klus om ze levend te houden. Tom geeft tips. Na het lezen ben je van groenere vingers verzekerd.

5 (verzorgings)tips voor kamerplanten 

De meestgestelde vraag op de redactie van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven is: "Help, hoe red ik mijn (half)dode plant?" Tom vindt het jammer dat veel groen het niet overleeft en deelt daarom zijn verzorgingstips voor kamerplanten.

Kies de plek, daarna de plant

"Vaak gaat het verkeerd bij de keuze van de plant. Je loopt de plantenzaak binnen en je kiest een mooie plant uit. Eigenlijk moet je het precies omdraaien. Ga bij jezelf na op welke plek je een plant wil hebben en kies daar de juiste plant bij. Sommige planten kunnen bijvoorbeeld niet tegen zonlicht, anderen hebben het niet op een schaduwplek."

Miniatuurvoorbeeld
Haal groen in huis

Dit maakt een plek perfect voor je kamerplant

Bekijk waar het misgaat

Hangen de bladeren er zielig bi? Kijk dan naar de oorzaak van het probleem. De meestvoorkomende doodsoorzaken van kamerplanten zijn: 

1: Te weinig licht

Het kan met het jaargetij te maken hebben. In de winterperiode is het langer en vaak donkerder in huis, waardoor de kamerplanten minder licht pakken. Planten die veel licht nodig hebben, zouden het hierdoor minder kunnen doen.

Heb je over het algemeen weinig lichtinval in huis? Kies dan voor planten die weinig licht geen probleem vinden. Vooral kamerplanten met donkere en bijzondere bladeren voelen zich op zo'n plek op hun gemak.

2: Gele bladeren 

Naast te weinig licht zijn er ook kamerplanten die niet al te veel licht nodig hebben, maar het wel krijgen. In dat geval zie je dat de bladeren geel worden en uitvallen. Houd je je netjes aan het eisenlijstje van de kamerplant, dan kan het goed zijn dat er te weinig calcium in de grond zit. Te weinig voedingsstoffen dus. 

Wist je dat je zelf 100% natuurlijke plantenvoeding vol calcium en kalium kunt maken? Tom laat je zien dat het in één minuut gemaakt is.

Wat je nodig hebt, is wat koffiedik, een bananenschil, eierschillen en een goede scheut water. Doe dit in een mengbeker en mix het goed door. Voilà, je eigen voeding is een feit!

3: Te natte voeten

Een andere fout die we vaak maken is een plant water geven als deze er een beetje laveloos bijstaat. Zeker ook wanneer de plant het niet goed doet, geven we het graag een extra plens water. Daar gaat het vaak mis!

Voel altijd eerst aan de grond - en als je een bakje in een pot hebt staan - of het niet te nat is. Check daarbij goed hoeveel water elke kamerplant nodig heeft. Tegenwoordig bestaan hier zelfs handige apps voor.

4: Te weinig water

Ziet het blad er verdroogd uit of krijgt het een bruine rand? Dikke kans dat de plant dan te weinig water krijgt. Net iets meer water de volgende keer dus.

5: Bladeren die afvallen

Laat de kamerplant om de haverklap een blad los, dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Zo kan het een natuurlijk proces zijn waar je niets mee hoeft te doen.

Hooguit kun je je plant een handje helpen door de dode bladeren af te knippen. Op deze manier kunnen de voedingsstoffen naar de bladeren die nog volop in bloei zijn.

Stel nu dat bijna alle bladeren afvallen, dan is het tijd voor actie. Haal de kamerplant door de wasstraat door het uit de pot te halen, verwijder de aarde van de wortels en knip dode (vaak zwarte) wortels weg. Zet daarna de plant in verse potgrond en plantenvoeding (zoals de natuurlijke compost volgens Tom's recept). 

Pechgeval

Tot slot kan het goed zijn dat je een zwak plantje hebt gekocht. Maar als je voorgaande tips nog niet hebt opgevolgd, geef de moed dan zeker niet op.

Het volledige fragment van Tom over kamerplanten terugzien? Dat kan! Bekijk aflevering 45 op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore