Koken met Hugo!

RECEPT: Gehaktbrood met aardappels en salade

13 april 2021 17:13

Vandaag kookt Hugo iets wat nog niet vaak aan de Nederlandse keukentafel wordt gegeten: gehaktbrood. Het is een ideale maaltijd waarin je heel makkelijk groenten kunt 'verstoppen', waardoor het een kindvriendelijk gerecht is. Kook je mee?

Gehaktbrood

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 60 minuten

Ingrediënten

  • 3 boterhammen (wit of lichtbruin)
  • 1 kleine rode ui 
  • 1 à 2 tenen knoflook
  • 1 kleine winterpeen (100 g)
  • 1 bos bladpeterselie
  • 500 g half-om-half-gehakt
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 2 eetlepels barbecuesaus
  • 1 ei
  • zout
  • peper

Extra nodig

  • keukenmachine

 

Salade met sour cream dressing

  • Salade 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 kropje ijsbergsla
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 zoetzure appel
  • 1 bakje tuinkers
  • 2 eetlepels blanke hazelnoten

Dressing

  • 125 ml sour cream
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • rasp en sap van limoen
  • zout
  • peper

 

Gebakken aardappels

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 800 g vastkokende aardappels
  • neutrale olijfolie
  • 1 tak salie, rozemarijn of tijm
  • zout

Huisgemaakt gehaktbrood

Verwarm de oven voor op 180°C. Maal het brood in de keukenmachine, totdat het broodkruim is. Vervolgens doe je het in een schaal met het gehakt. 

Wist je dat? Er altijd broodkruim in gehakt(ballen) zit. Het geeft het gehakt meer luchtigheid.

Pel en snijd de ui en knoflook grof. Schil de peen en snijd het in stukken. Maal de ui, knoflook, peen en peterselie (inclusief steel) in de keukenmachine fijn. Zie zo, de vulling van het gehaktbrood is klaar.

Meng het groentemengsel met het gehakt (inclusief broodkruim). Vervolgens mogen de geraspte kaas, mosterd, barbecuesaus en het eitje erbij. Meng het met de hand. Voeg tot slot zout en peper naar smaak toe.

Tijd om van het gehaktmengsel een brood te vormen. Leg het in een ingevette ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat, net wat je fijn vindt. Maak met de achterkant van je mes kruislings over het brood inkepingen. Daarna mag het voor 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C. 

Tip: eigenlijk kun je gehaktbrood vullen met allerlei groenten. Let er alleen wel op dat je niet te natte groenten gebruikt. Groenten waar je aan kunt denken? Prei, knolgewassen, paprika, net wat je over hebt in de groentela.

Gebakken aardappels

Schil en snijd de aardappels in blokjes of schijfjes. Verhit daarna een royale scheut olie in een grote koekenpan en bak hierin de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar en mooi bruin. Het vuur mag medium-hoog worden gezet.

Zorg ervoor dat je elke keer één laag aardappels bakt. Zodra de aardappeltjes gaar zijn, mogen de kruiden erbij. Ga ervan uit dat dit na zo'n 10 minuten is.

Voor de afwisseling mixt Hugo de aardappeltjes met salie. Weer eens iets anders dan de klassieke combinatie met rozemarijn. Wanneer de aardappeltjes gaar zijn, kun je het vuur hoger zetten. Vanaf dat moment worden ze krokant en bruin. Breng het op smaak met zout.

Salade met sour cream dressing

Eerst de dressing. Doe de zure room in een mengkom. Rasp de limoen erboven en doe het limoensap erbij. Meng het kort, waarna de extra vierge olijfolie erbij mag. Breng op smaak met een snuf zout en een draai peper.

Wist je dat? Je voor koude bereidingen crème fraîche óf sour cream (zure room) kunt gebruiken. Bij warme maaltijden is alleen crème fraîche geschikt. Dit heeft met het verschil in vetpercentage te maken.

Snijd de ijsbergsla in grove stukken. Snijd vervolgens de bleekselderij in halve maantjes en de appel in fijne partjes. Om de salade een extra bite te geven, rooster je in 5 à 10 minuten de hazelnoten in de oven of in een droge koekenpan.  

Haal het gehaktbrood uit de oven. Laat het kort afkoelen, zodat je het straks makkelijker kunt snijden. Snijd het daarna in stukken en verdeel het over de borden. Leg de appel en bleekselderij op de sla, drapeer de dressing eroverheen en bestrooi het met de tuinkers en fijngehakte hazelnoten. Tot slot verdeel je de gebakken aardappeltjes en kun je het uitserveren. 

Eet smakelijk!

Liever koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 42 via Videoland terug en zie hoe Hugo het gehaktbrood met aardappels en salade maakt.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore