Van onze partner Welkoop

Zo bewater je je tuin op een duurzame manier

30 april 2021 19:24

Het warme weer komt eraan. Voor je het weet vragen je bloemen en planten om een extra plens water. Veel water. Wist je namelijk dat je voor het sproeien van de tuin al snel 1100 liter drinkwater per jaar gebruikt? Dit getal kun je heel eenvoudig verlagen door je tuin duurzaam te bewateren met een regenton. Bespaar liters water en euro's!

Voordelen van een regenton

In steeds meer Nederlandse tuinen zie je er één staan: de regenton. Een handige tool waarmee je regenwater opvangt, ook voor op je balkon. Met een paar flinke hoosbuien heb je zo - afhankelijk van het type regenton - tientallen liters water opgevangen. Gratis water dat je voor het besproeien van de planten en bloemen kunt gebruiken. 

En er zitten meer voordelen aan de regenton:

  • Regenwater is van nature rijk aan mineralen

Vergeleken met drinkwater bevat het dan ook meer voedingsstoffen, zullen je planten blij mee zijn.

  • Regenwater bevat geen kalk

Ondanks dat planten wel kalk nodig hebben, ligt de hoeveelheid kalk in drinkwater veel hoger dan noodzakelijk. Met leidingwater wordt de pH-waarde van de bodem al snel veel te hoog, waardoor planten niet optimaal groeien.

  • Meststoffen lossen beter op in regenwater

Dat betekent dat bomen en planten de essentiële stoffen ook beter kunnen opnemen.

  • Regenwater opvangen is duurzamer

Door regenwater te gebruiken, bespaar je drinkwater. Zo hoeft er minder grondwater te worden opgepompt. 

Regenton installeren

Onlangs heeft tuinman Tom een regenton bij een tuinmetamorfose geplaatst. De Elho Green Basics regenton van gerecycled kunststof om precies te zijn. Eentje waarmee maar liefst tweehonderd liter regenwater kan worden opgevangen.

De installatie is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de regenton op de regenpijp aansluiten. Tijdens een regenbui vult de ton zichzelf. Als de regenton vol zit, dan loopt het overtollige water weg via de afvoer.

Bewateren

Zodra je je tuin met regenwater wil bewateren, houd je een gieter bij het kraantje dat onderaan de regenton zit. Maar je kunt ook je tuinslang eraan bevestigen.

Zo'n regenton is misschien niet moeders mooiste, maar de regenton die Tom gebruikt heeft bovenop ruimte waar je plantjes in kunt zetten. Zet daar een mooie hangplant in of kleurrijke bloemetjes. Dan ziet het er toch een stuk gezelliger uit!

Wil je ook zo'n handige regenton in de tuin halen? Surf naar de website van Welkoop.

De tuinmetamorfose inclusief installatie van de regenton terugkijken? Bekijk aflevering 43 en 44 terug via Videoland.

Deze aflevering van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven werd mede mogelijk gemaakt door Welkoop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore